kolmapäev, november 08, 2017

Vanasti oli parem

Sattusin just järjest lugema Notsu kommentaari (7. nov 22:28) blogikultuuri muutumise kohta ning sinna otsa Tasakaalukunstniku postitust eetikakoodeksite vajalikkuse kohta ning mulle tundus, et ka mina hakkan siin mingit mustrit nägema ja pole vist vaja lisadagi, et see mulle ei meeldi.

Ehk siis kindlasti kuulun ma sinna sauruste-aega, kus blogi oli kellegi isiklik ruum ja mingit äri ega kompromisse sellega ei tehtud. Loomulikult, minu pärast eksisteerigu kasumlikud, poliitkorrektsed ja peavoolu blogid, aga häda on selles, et ühed eeldavad ka teistelt endasarnasust. Mis mõttes  - eetikakoodeks? Pange põlema ennast, eks?! Kui mina mõtlen blogi eetikakoodeksile siis kõlab see umbes sama jaburalt kui mõttepolitsei. Ettevõtlusega jahmerdavale pop-blogijale aga ilmselt mitte. Tema jälle ei mõista sageli seda, et mõnel blogijal võiks üldse eksisteeridagi muu eesmärk kui hõlbu majandusliku tulu teenimine enesearengu sildi all (meedias ju vähemalt ainult selliseid inimesi blogijatena nähaksegi).

Ebameeldivaks kisub asi üldiselt siis, kui "teistsuguse orientatsiooniga" blogija või ka blogilugeja satub võõrale territooriumile. Popile blogijale on ehk tõesti kasulik, kui ta "õigele teele tagasi juhatatakse", sest kui sa ei ole selline nagu klient soovib, siis klient läheb ära. Aga puhtalt loomingulisele, enda jaoks kirjutajale, mõjuvad säärased kommenteerijad pigem ängistavalt.

- No mida sa tuled minu hoovile ärplema, ma otsin kaasamõtlejaid ja mõttekaaslasi, sest ma tean, et enamusega lähen ma niikuinii vastuollu! Mul ei ole vaja siin, oma nurgas, täpselt samasugust vastukaja, mida ma päriselus nagunii saan.
- A mida sa siis üldse avalikult kirjutad? Pead leppima, et tagasisidet on igasugust!

No vot siin põrkuvadki need vana ja uus. Vanasti polnud sellest nagu lugu, kui kellegi mõtetega ei haakunud või vastuollu läksid, vaatasid lihtsalt mujale, nüüd on normaalne vaielda seal, kuhu kutsutudki pole. Mäletan, et oma kuus-seitse kui mitte rohkem aastat tagasi kostis nüüdseks ammusuletud blogidest nurinat, et siiramad inimesed panevad enda blogid kinni, sest tagasiside muutub kurnavaks. Järele jäävad vaid paksunahalisemad (seeläbi vähemsiirad või siis lihtsalt liiga läbitambitud isendid) või need, keda avalikkus veel avastanud pole.
Meenub, et lugesin hiljuti raamatut sellest, kuidas tsivilisatsioon haruldasemaid hõime hävitab, samal ajal neile kultuuri tuues - mis nad siis elavad nõnda ebainimlikult. Millegipärast tundus seonduv teema olevat.

Äkki polegi asi niivõrd erinevas kultuuris kui lihtsalt massis (ok, ka kultuur on erinevates hulkades ilmselgelt erinev)? Kui varem oli blogimine raudselt vähestele mõeldud, teatud üsna homogeense grupi meelelahutus, siis nüüd on see läinud massidesse ja teadagi, mass pole kunagi lahe. Või mis veel huvitavam tähelepanek - kui varem tegelesid blogimisega peamiselt mehed, siis nüüd on kaalukauss kõvasti naiste poole kreenis. Kui taaskord paralleele tuua, siis millal hakkas õpetajaamet alla käima ja madalamat sissetulekut tähendama*? Siia ongi see koer maetud, miks blogimaailm varem palju parem oli?! Jälle need naised oma paganama pehmete väärtuste, tarbetu emotsionaalsuse ja tilu-liluga?! /See oli nüüd nali, eks/

Aga mulle igatahes sobib palju paremini kamp ekstsentrilisi keskmisest hälbivaid imelikke, kui lademetes tasakaalukaid, laitmatult korrektseid teadlikke tarbijaid.

* Mida rohkem naisi on vallutanud (loe: tühje kohti täitnud) mingi valdkonna, seda madalamaks jääb seal palk ja seda vähem tõenäolisemaks muutub meeste tagasitulek. (Gordon & Lahelma 1991, viidanud T.Kuurme siin)

26 kommentaari:

  1. Mul oli umbes selline postitus plaanis, aga ma nagu ei jõudnud ja ei osanud hästi ja sa kirjutasid selle hoopis paremini. Tänud! Ma olen kohe iga lausega täiesti nõus.
    Lisaks veel ainult seda, et jube närvidele käib, kui ma pean iga asjast rääkiva jutu juurde kirjutama, et ei ole makstud postitus, kui need, kellele makstakse, üldse ei arva, et nemad peaks hoopis juurde kirjutama, kui neile on jutu eest makstud.

    VastaKustuta
  2. Tegelesid üldse peamiselt mehed või? siis kui ma alustasin, siis oli mu lugemislaual küll enam-vähem võrdselt või naisi isegi rohkem, las ma mõtlen - see, kelle pärast ma üldse WP konto tegin, sest muidu ei saanud kommenteerida, oli Punane Hanrahan; siis olid meestest veel Ramloff, Tsitronkollane, Hajameelne, Aabram; ja veel paar tükki, keda ma lugesin vähem (Merlis, Lassie, vbla vahel ka Sepp) no ja praeguseni kirjutav Kaur. Millalgi päris ammu oli ka Tari ja Krahvi blogi, aga see läks ka juba üsna ammu kinni.

    Ja naiste poolelt jälle Polaarkaru, Väike Nõid, Keelekõrv, AbFab, Nirti, Epp Petrone, Mõttetuse Jumalanna, Roju, Wild (kuigi tema kirjutab vahel harva vist praegugi), Kroku, Libarott, Kukupai, Marta (ja Potsataja, aga kirjutas muudkui Marta); olid ka Sol ja Soileen ja Zen; toonased poliitblogijad Oudekki ja Manjana ja Lisette Kampus läheb vist kah siia rubriiki; oli Katu Itaalia-blogi; praeguseni kirjutama jäänud Rents, Indigoaalane, Morgie, Kaarnake, Superwoman ja Väga Väga Naine; ning Tavainimene, aga teise nime all; sind ma paraku toona kohe ei avastanud, aga sinagi olid seal maailmas olemas.

    Aga tundub, et vanasti oli see seltskond nagu nohiklikum. Nt tibiblogija oli tol ajal sensatsioon, kui mõni selline ilmus, siis olid kõik tükk aega elevil (ükskord põhjustasin oma elevusega ühe sellise lukkumineku, millest mul oli kahju).

    Praeguse blogo-peavoolu vaib on minu jaoks sarnane Perekooli omaga, kuigi Perekoolis just blogisid kangesti põhjatakse (ja muidugi peavoolu omi, sest meiesuguseid nad ei tea).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Alustas Siim, ja tema agitatsioonil mingite iti- ja veebi- ja turundusfirmade tüübid, enamasti mehed.

      "Ma ei tea ühtki blogivat luuletajat, õpetajat, ettekandjat, politseiniku, poemüüjat ega arsti."

      Aasta tagasi oli [Eesti] internetiautoreid veel käputäis, nüüd kasutab erinevaid päevaraamatumootoreid ehk veeblooge või blooge juba mitukümmend arvutisõpra.

      https://tartu.postimees.ee/1948575/tootu-soomlane-naitab-internetis-oma-motteid
      jne.

      Kustuta
    2. Mu oma kodukas on vist aastast 1995. Blogimist pidasin moenarruseks, millega pole mõtet kaasa joosta. :)

      Kustuta
    3. Oled sa kindel, et Siim? ma pean silmas, et ka Krahvi ja Tari blogi oli juba hiigla ammu olemas, aastaks 2008 oli see juba jupp aega minevik olnud.

      Kustuta
    4. uurisin natuke, see pandi vist juba 2004 kinni - ja oli selleks ajaks tükk aega eksisteerinud.

      Kustuta
    5. "sind ma paraku toona kohe ei avastanud, aga sinagi olid seal maailmas olemas." - Ma mõtlen, et üks põhjus, miks ma toona sellest seltskonnast eemale jäin, oli just see, et ma ei julgenud teiste blogidesse kommentaare jätta, sest arvasin, küllap nemad on omavahel kõik ka muidu tuttavad, mis ma, võõras inimene, sinna targutama ronin. Minu blogis kommenteerisid ainult mõned mulle tuttavad inimesed, harva, kui keegi päriselus võõras midagi arvama sattus. Nii naiivne vist enam küll keegi ei ole ja pigem rihitaksegi kohe selle peale, et laia auditooriumit kaasata.

      Kustuta
  3. Vastused
    1. Sa ei ole esimene, kes nii arvab, aga niipalju, kui mina asja jälginud olen, siiski mitte. mul oleks nagu meeles, et ta on isegi selle arvamuse üle imestanud.

      Hah, väikese guugelduse peale leidsin kohe tema enda kinnituse, et on naine.

      Ta lihtsalt üldse ei klapi soostereotüüpidega. Viimati oli vist Mad Max see, kes arvas, et ta mees on.

      Kustuta
    2. heh, Väikese Nõia pool oli omal ajal sama põletav küsimus üleval: kas Wildikas on naine?

      Kustuta
    3. ... ja nii need ettekujutused tekivadki, et "vana kooli blogijad olid enamjaolt mehed".

      ka mul on olnud lugejaid, kes suutsid mind päris pikalt meheks pidada, hoolimata sellest, et ma loopisin aeg-ajalt lausa füsioloogilisi detaile sisse.

      Kustuta
    4. Mida kõike ei õpi, kui talvel ei maga!!!

      Kustuta
    5. Notsu, mäh? Alguses oli Teller. Kes usinalt seletas, et vahtige, selline uus moeröök on tekkind. Ja et proovitagu. Eriti ei proovitud, sest miks? Siis tulid teised mehed. Mingid kokkutulekuid ega valimisi ei korraldatud. Sõna "palju" ei saanud bloigjate kohta ka kasutada.

      Hiljem tekksid epppp (kusagil .com all siis) ja inno-irja ja larko ja hanrahan ja keskrt. Aga see oli - hiljem.

      Kustuta
    6. kas sul on andmeid, et Tari ja Krahvi ajaraamat oli Telleri mõjul? kas see sõltumatu ei võinud olla? Tarit ma ei tea, aga Krahv on teoloog, mitte IT alal.

      (nagu ma ütlesin, see oli ammu enne epppu, innot-irjat jt - siis, kui nood alustasid, panid Krahv-Tari oma poe juba kinni.)

      Kustuta
    7. a minu blogiajaloo jaotus käib umbes nii:
      muinasaeg: Tari ja Krahv (kelle kõrvalt vaatasin vahel ka Tellerit ja veel mõnda sarnast, aga see oli igavam);

      keskaeg - kus alustasid Eppppp, Larko, Punane Hanrahan, blogisid Polaarkaru, Keelekõrv jpt;

      varauusaeg - kus ma ise alustasin ja umbes samal ajal ka näiteks VVN ja Indigoaalane.

      no ja siis on juba tänapäev, kus tähtsamad blogijad on hoopis Marimell, Mallukas, Ebapärlikarp jt.

      Kui ma muidugi ajast maha pole jäänud ja minu "tänapäev" pole hoopis eilne päev.

      Kustuta
    8. Mallukas on ju mingi 12 aastat bloginud juba?! Notsu, ma usun, et Sa ei lugenud teda siis (ma ka mitte), aga see ei tee ju olematuks tõsiasja, et ta vana blogija juba. Äkki ikka ka see varauusaeg? Või millal VVN ja Indigoaalane alustasid? Veel varem?

      Kustuta
    9. Mallukas võis alustada umbes siis, kui mina, aga siis oli tema blogi marginaalsem - tollal jäi ta silma sellega, et näh, mõni tibiblogi võib olla ka intelligentne, aga tibiblogid kui niisugused olid ise kõrvalised ja kurioossed nähtused; tollal olid blogosfääri kuulsamad tegelased pigem Rents ja Nirti, aga nemadki olid minusugused uustulnukad; maastik, kuhu ma oma blogi tehes sisenesin, koosnes pigem Hanrahanist, Ramloffist, Väikesest Nõiast, Kukupaist jt.

      Praegu (või ajal, mida ma praeguseks pean) on Mallukas see-eest tsentris, öeldakse "blogija" ja mitteblogijal tuleb eeskätt pähe tema. Ja niiviisi tsentris on ta olnud alles millalgi teistkümnendatest saadik.

      Kustuta
    10. ... ja kuna ta oli tollal suht kõrvaline blogija, siis käisid tema pool kommenteerimas peamiselt tuttavad; ja isegi võõrad ei läinud nii jõhkraks nagu tänapäeval.

      Kustuta
  4. Ma tikuksin ka vastu kobisema, et algul oli mehi enam, aga pisut meenutanud aega 10+ aastat tagasi, siis pakuks 50/60 küll:D Samas - esimesel ülemaalisel blogkokil aastal 2010 osales neli meest ja kümmekond naist.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Viis meest oli!

      Kustuta
    2. Kuus ikka. Ööhulkur, A.I.V.O, Voldemaraugust, Aarne, Ramloff ja Lendav Konn.

      Kustuta
    3. Näh, skleroos...Kas Ramloff tuli hiljem, ma lasin üsna varakult jalga, Algarv hakkas ahistama:D

      Kustuta
    4. Kulla Konn, sellest ma saan aru, et sa mehi ära unustama kipud, aga naistest ja ahistamisest ei mäleta sa üldse midagi. Asi oli suisa vastupidi... Aga nagu ikka sellistel puhkudel, kes see enam seda tõestada saab, kaameraid ja tunnistajaid ju polnud. Peaks Radari vaatama saatma, kas külmakapid olid või mitte.

      Kustuta
  5. See "peamiselt mehed" on natuke vale sõnastus jah. Pigem ehk kuidagi nii, et mehi oli palju rohkem näha, kui praegu. No sel aastal ju tehti blogiauhindadel meeste jaoks suisa eraldi kategooria. Kunagi, kui blog.tr.ee seda veel korraldas, jagus meesblogijaid ikka pea kõigisse kategooriatesse.

    Huvitav, et ma Wildi uskusin küll naise olevat, aga mitme muu blogija suhtes olen ka arvanud, et nad hoopis teisest soost on. Paari meest olen näiteks naiseks pidanud...

    VastaKustuta
  6. Blogi on Porno behmem vorm.
    Ühel hetkel need laavad ühinevad.

    Minu isikukood algab peamiselt 3-ga,
    aga peamiselt targemate naiste blogidesse
    sattusin mina ikkagi meie toidublogide kaudu,
    peamiselt Liina (peastpehme) jutte nautides ja,
    tema blogirullis oli igasugu sulelisi ja karvaseid :)

    Sealt siis need nn vana kooli tegijad mulle avanesid.
    Muuseas, ka vana peer, nodsu, jõudis minugi kui kokkaja.
    Tal on siiani omapärane ja äge lähenemine toidublogimisele.

    Aga, see illusioon ilusast ja õnnelikust blogimaailmast purunes
    kui Marileen, misiganes see aasta oli, sai parimaks toidublogijaks.
    Sellest hetkest alates ei taha ma enam blogipidamise teemadel arutada.

    Mul on tegelikult üks asi ka südamelt üles tunnistada kuidas mina selles
    domineerivate tarkade naiste blogimaailmas 60+ mehena ikka ellu jäänud olen.
    Aga, Läti iseseisvuspäev 18.nov on veel kaugel, ja see on seotud läti pornoga...

    VastaKustuta
  7. Mulle endale tundub, et ükskõik kuhu vestlusesse maandumine ja sõnadega maadlema hakkamine (olgu selleks trollimine, emotsioonikommenteerimine, nsm vaba aja veetmine) hakkab taanduma. Anonüümse kommenteerimise aeg on möödumas, inimesed saavad internetivaimustusest üle ja lugejaskonnad ning blogid tiksuvad kõik oma nurka. Igasugune ringisahmimine, lahmimine, sõnadega loopimine, intriigide kiskumine kaovad või praegune olukord vähemalt leebub.

    VastaKustuta