pühapäev, september 03, 2017

Jälle mingi eitede pseudoteema!

Ega ma vastu ei vaidle, ongi pseudoteema nagu enamik igapäevasest olmejamast, millest me end siin arenenud maailmas läbi peame närima. Räägin õpikute-vihikute kaanetamisest siis, millest kirjutab Ebapärlikarp ja just sattusin samasisulise postituse peale ka FB-s. Selle erinevusega siis, et FB-s just kurdeti, milline õudne kohustus see on, Ebapärlikarp väidab omast kogemusest vastupidist.

Teema teemaks, see mis minu valvefeministi tähelepanu köitis oli see, et Ebapärlikarp adresseerib juba pealkirjas (ilmselt alateadlikult) kogu teema emadele ning ka selles FB vestluses lugesin ridu nagu "Mul tegi ema, kas sulle ema ei õpetanud" jms.  Et siis selgelt puhtalt naiste probleem ? Mehed ennast selle jamaga ei vaeva? Isadel pole laste kooliminekuga mingit teemat?

Ja no miks see mu tähelepanu köitis, oli see, et ma olen tõepoolest üks uskumatult saamatu naisterahvas, eriti käelistes asjades ja kuna erinevas suuruses kilekaante olemasolu minu universumisse veel jõudnud ei olnud, siis meil tegeles paberite ja kleepuva kilega meespool. Ausõna, eelmisel aastal üritasin ise ja ei tasunud vaeva see paberi ning kile raiskamine, närvidest rääkimata. Ennast kiites võin öelda, et vihikutele võin ma pabereid ümber panna küll, aga paksema seljaga raamatud tekitavad nõutust, samuti on ulmeline see kleepkile (õnneks selgus Ebapärlikarbi kommentaariumist, et ses osas pole ma ainuke).

Arutasime just hiljuti emaga seda teemat, tema on nimelt ideaalne pakkija ja paberdaja, ta leidis, et küllap ma tema ämmasse läinud olen, vanaemal on ka alati kõik pakid käkerdised olnud...Pakkimisega on tänapäeval lihtne, saab kasutada lollikindlaid kinkekotte või teenuse sisse osta ega pea ennast vanaema kombel õigustama, et "tähtis on ju see, mis sees, mitte välimus!" Ema pidas seda esteetilise mandumise märgiks, mina võiksin vabalt õiguse ka vanaemale jätta. Lohakus, nagu mulle eluaeg korrutati. Jõhker patt.

*********************************************************************************

Kuna postitusele sai juba nii geniaalne pealkiri pandud, siis lisan siia hoopis teise teema veel juurde, selle pealkirja alla saab ju absoluutselt kõik panna! Nimelt üks mu tänapäevaseid muusikalemmikuid, Hands Off Gretel kirjutab oma Instagrami lehel nõnda:

"thanks to everyone who rocked out with us at LOUD WOMEN festival yesterday... we had such a fun time!! 🌸🌸⭐️💖 I would however like to say a massive SORRY to our male fans at the event that were humiliated by certain girls onstage in bands and in the crowd that felt the need to tell them to "get to the back, only girls to the front". Like WTF IS THAT? Who in their right mind thinks that is ok? That you can stand there and be applauded for being everything you stand against which is judgemental and sexist. I deeply apologise to a certain man in particular who was harassed by a woman in the crowd who told him to "get to the fucking back" assuming he was what? A creep? And then going and throwing his hat to the back of the room while other girls laughed. This is bullying... straight up bullying and we won't stand for that shit, feminism is wonderful, but it's women like this that give it a bad name for all of us. It's an embarrassment. FEMINISM = EQUALITY. Nobody should have to feel uncomfortable for their gender or the way they look. To be judged because they are male... can you imagine this the other way around? Could you imagine a guy telling a girl to fuck off down the mic just for enjoying his show? No never...😑 it's important for me to say this because I don't want anyone to lump us in what that sort of toxic feminism, can we even call it feminism? It's just elitist bullshit and everything we should be fighting against... fuck the divide! All gender, no gender.. who gives a shit! Music is for everyone and NOBODY should be cast aside. LOVE TO THE FRONT, HATE TO THE BACK? How about that?... *DROPS MIC*"

Girls To The Front oli tegelikult liikumine, mille algatas Kathleen Hanna omal ajal selleks, et pungikontserditel oleks ka naistel võimalik end turvaliselt tunda, mitte aga selleks, et öelda "Naised ette! Mehed kobige taha!" Seda loosungit niimoodi kasutades on täielikult muudetud selle sisu. Mitte arvestagem ka teistega, vaid eelistame ühte. Mulle tundub, et just seesuguse käitumise tõttu (mis tundub üha rohkem pead tõstvat) ei tahagi end keegi feminismiga seostada, sest selline feminism pole kindlasti võrdsus. Aga selle Hands Off Greteli postituse puhul rõõmustas mind see, et ka nemad näevad ideaalina soopimedust - mis vahet seal on, mis soost sa oled. Mu meelest on see kõvasti elutervem suhtumine kui erisust tähtsustav sooteadlikkus, mida palju propageeritakse (mis ei tähenda, et kohati seda vaja ei oleks, aga lihtsalt kõikjal küll mitte).

19 kommentaari:

  1. 46 vihikut-raamatut. Keskmiselt 15 tükki lapse kohta. Mina ei teinud, kaasa ja lapsed tegid. Läks põhimõtteliselt TERVE PÄEV. Ma järgmisel aastal teen eksperimendi mõttes vähemalt osad asjad ise, siis saan teada, mis seal aega võtab.

    Kaanetatud inkunaabel tuleb ka etiketistada.
    Nõutud formaat on meil selline:
    Matemaatika tööraamat
    Tallinna 21. Kool
    1.B klass
    Eesnimi Perekonnanimi

    Kirjutage see 15 kord läbi.
    Kas on hea tunne?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mu sõbrannal on 3 kooliealist, neil olevat 37 tükki kokku tulnud, aga said kolme tunniga hakkama. Ju on osavad.
      Need etiketid...Meil on pmst sama formaat nõutud + 2017/18 kõige alla. Ma pole veel näinud kleebitavat etiketti (no kile peale ju ei kirjuta), kuhu kogu see jutt ära mahuks. Meil on kooli nimi poole pikem ka veel. Laps kuidagi pigistas neid sinna, ilus ei jäänud ja ma lubasin tal kohati lühendada ka, vast ei tehta sellest probleemi...

      Kustuta
    2. Niisiis.
      1. klassi lapse koolitee algab teadmisega, et kool nõuab temalt lollusi, mida niikuinii täita ei saa.

      Kustuta
    3. Kontoritarvete poodides müüakse erinevas suuruses kleebitavaid etikette, mis on A4 lehele paigutatud. Word toetab ka sellist asja nagu etikettide trükkimine.

      Kustuta
    4. Jah, ma just tegin lapsele numbrikaardid nende kleepekate peale. Papist lõikasin kaardid, wordiga trükkisin kleepekatele numbrid peale. Mõtlesin isegi, et peaks järgmisel aastal õpikute etiketid samamoodi tegema.

      Kustuta
  2. Re: feminism. Inimesed vajavad võimalust vastanduda. Seeläbi saab enda identiteet, eriti vastleitud identiteet, tugevama kinnituse. Nii et meeste peksmine (kui võimalust on) on täiesti normaalne käitumine. Mõttekäik, et feminism saab olla neutraalne, on täiesti.. sinisilmne. Inimene on lihtsalt olemuselt mitteneutraalne.

    Ma loen just raamatut Vene aadli hävitamisest - http://lugemisarhiiv.blogspot.com.ee/2014/07/d-smith-endised-inimesed.html. See kirjeldab sarnast protsessi - romantiliselt, harivalt, hea üldistusastmega ja väga võikalt.

    H-O-G on tublid, kui tahavad-jaksavad sellele vastu seista. Ma kuulasin neid pärast su musapostitust tükk aega. Pole minu muusika, aga huvitav igal juhul.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ega ma olen sellega nõus, lihtsalt "poiste ja tüdrukute sõjad" on kuidagi nii lasteaed mu meelest.

      Kustuta
  3. Ma ei ole sellest kilekaante hullusest mitte kunagi aru saanud ja ei ole kunagi ühtegi kilekaant kuhugi pannud. Keegi ei ole küsinud ka. Milleks see jahmerdamine hea on?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma kiletan seetõttu, et lihtsalt paber õpiku peal laguneb paari nädalaga. Kilekaaned tunduvad mulle just lihtsaim variant. Spets kaasi muidugi ei viitsiks kuskilt ekstra taga ajada, aga kui on standardmõõdus vihikud, siis on kile ju lihtne ümber panna.

      Kustuta
  4. Kas tänapäeval see ei töötaks, kui öpetajale nentida, et oled roheline. Ja sinu veendumused ei luba paigaldada kilet ning ka paberit ainult raamatu, mitte ühekordsete töövihikute ümber ?:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No meil siin kohalik loodusmaja korraldab paberdamistalguid taaskasutuse põhimõttel - igasugu vanad plakatid jms läheb loosi. Me seekord avastasime selle ürituse liiga hilja. Kiletamine jah kindlasti rohelise eluga ei haakuks, sellest ilmselt saaks loobuda. Kiletamine ei ole mu meelest ka kohustuslik, lihtsalt pabereid peaks tihedamini vahetama ja ma olen mugav. Alternatiivina olen kasutanud ka lihtsalt õpiku nurkade teibiga tugevdamist.

      Kustuta
  5. Ma mõtlen, et kui meie abikaasaga seda tegema peaks, siis vast teeks ikka mina, sest ta lihtsalt on JUBE kehv selles :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ega mul ka mees ilmselt muidu ei teeks, kui ei näeks, et mina nii jube olen selles :)

      Kustuta
  6. Meil on olnud käibel tapeedijäägid ja jõupaber. Miski ei ole lagunenud

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ilmselt peab ka jõupaberile panustama siis, sest tapeedijääke meil (vist) pole. Need spetsiaalsed värvilised raamatu- ja töövihikupaberid lagunevad küll.

      Kustuta
    2. Poes müüakse olematu hinnaga tapeedi jääke

      Kustuta
  7. Kaur, mina mõtlen, et:
    1) Kas kõik 3 last on vanuses 7-9 aastat, et ei saa aidata või lausa ise panna oma õpikutele pabereid (või kilekaasi ümber)?
    2) Isegi kui on väga väiksed, siis seda tuleb teha ÜKS KORD (äärmisel juhul kaks korda) aastas.
    3) Isegi kui on väiksed lapsed, siis saab seda teha koos ühise eleva ettevalmistusena või lastele kohustuste õpetamisena, selmet lapsed omaette kuskil tahvlites (suva näide) passivad? Las näevad, kui palju tuleb vaeva näha, äkki hoiavad oma õpikuid paremini.
    4) See ei peagi ju olema kõik ÜHE lapsevanema töö, muidugi võib aidata ka isa. Ja lapsed lausa peaks aitama! Ja saabki hulga kiiremini kui see 3 tundi.
    5) Me kirjutame sada korda päevas igasugust jama näiteks messengerides jms (ka lapsed), asi see 15 korda nüüd ühel lapsel pastakaga väike tekstike paberile kirjutada, suvel vaevalt väga midagi pastakaga üaberile kirjutas. ta ei pea seda iga päev 15 korda kirjutama, mis oleks tõesti natuke nüri.

    Minu blogi kommentaarides tuli välja, et osadel koolidel on päris ranged nõuded õpikute kaanetamisele (värvid jne), see teeb muidugi asja natuke keerulisemaks, kuid algartiklis (Ekspressis) neid nõudeid ei olnud ja ajakirjanik halas ikka.

    PS: See nüüd pigem blogiautorile, et jah, ma valisin pealkirja teadlikult sellises, sest algallikas just ema kurtis. Lähtusin sellest, et kui see tõesti olekski vaid ema töö, ka siis on see täielik pseudo.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suuremad lapsed panidki ise. See ongi aeglane :) Aga ma rohkem ei kommi - ma ju ise ei teinud - ja järgmisel korral teen ise (ka).

      Kustuta