esmaspäev, september 04, 2023

Püüa olla - Barbie ja King-Kong

Käisin siis ka reedel Barbiet vaatamas, kaasblogijad olid ootused väga madalaks ajanud, seega sai paar-kolm koksi (saate aru, joogid maksavad tänapäeval 11 eurot pisike pokaal!) enne tehtud ja kuigi kartsime, et uni tuleb peale ja piss püksi, siis vastu igasuguseid ootusi oli meil absoluutselt lõbus. Ok, ma alguses vaatasin, et mu sõbrannad ongi need infantiilsed, kes ainsana naeravad, aga pärast ma ise lausa nutsin, seega oli vist nagu pigem hea film. Jaa, ma nutsin Barbie filmi vaadates, imeline mina!

Muidu mind tegelt tõmbas täitsa käima see Katarina poolt tõstatatud teema: karjäärinaised vs pereemad, sest no loomulikult on muid variante ka ja mind iseenesest häirib selline pendli ühest äärmusest teise lennutamine. Aga no filmist ma seda välja ei lugenud. See alguse beebinukkude rappimine oli ju otsene viide Stanley Kubricku "Kosmoseodüsseiale", isegi muusika oli stseenis sama, kus ahvidele see must obelisk ilmub ja nad uuest rabatuna järsku vägivaldseiks muutuvad. 

Mu meelest oli filmi sõnum selgelt see, et ärgem olgem stereotüüpsed mehed ja naised, olgem igaüks see Mees ja see Naine, kes te olla tahate. Tuues sisse ka praegusel ajal kuuma soovoolavuse teema - kas pole ehk nii, et kui soosurvet vähem oleks, oleks ka vähem soovahetusi, sest väheneks ebamugavus olla ebatüüpiline oma soo esindaja?

Üks sõbranna, kes kinno ei läinud, ütles, et ega jah, mehega ei saa seda filmi koos ju vaatama minna, pärast lähete veel lahku...Ei kommenteeri. 

*********************************************************************************

Stereotüüpidest. Töö situatsioonis oli mul ja L-l kohtumine ühe võõra meesterahvaga, sellise meievanuse, pigem nooremaga ja jutt läks miskipärast kohvimasinatele. Täiesti tühja koha pealt viskab härra killu - "jah, see masin on tõesti sama kapriisne kui minu naine! Höhöhöhööö!" Või oli see kapriissem kui minu naine, vat ei mäleta, aga see verbaalne p*** lõi mu kergelt tummaks, et päriselt ajad sa täiesti võõraste inimeste juuresolekul midagi sellist suust välja?! Kui end mehe lahkumise järel kogusin, küsisin L-lt, et panid tähele, mida ta ütles ja L. imestas  - ütles või? Ma ei tea, ei pannud tähele...Tüüpiline. Ma saaks aru, et mehed saunas omakeskis, sest no eks naiste hulgas ole ka selliseid omast arust naljahambaid, kes viskavad, et palgatõus oli sama väike, kui mu mehe noks, aga mis sunnib võõras seltskonnas selliseid elutõdesid laiali laotama? Ilmselgelt vaid see, et sa tõepoolest arvad, et need on üldlevinud seisukohad ja täiesti normaalsed sõnakõlksud. 

*********************************************************************************


Virginie Despentes'i "King Kongi teooria" lugesin ka läbi ja see oli võimas. Esimest korda tegin seda jõledust, et tõmbasin raamatus lausetele jooni alla. Isiklik raamat siiski, mees sünnipäevaks kinkis. Koos pesupoe kinkekaardiga.

Mõned jutupunktid sealt, mida tahakas kommenteerida.

See jube ja niivõrd levinud ning toetatav enda väärtuse nägemine läbi meestele meeldimise.  - "Samamoodi tasuks naistel pigem paremini läbi mõelda kasutegurid, mis kaasneks aktiivsema isadusega, mitte lihtsalt nautida võimu, mida neile poliitiliselt emainstinkti ülistamisega omistatakse. Isa pilgus lapsele peitub võimalik revolutsioon. Ennekõike saavad isad tüdrukutele mõista anda, et nad on iseseisvad isiksused ka väljaspool võrgutamisturgu ja et neil võib olla füüsilist jõudu, ettevõtlikku vaimu ja iseseisvust ning et nad võivad seda jõudu väärtustada, ilma et peaks kohe karistust kartma. Nad saavad poegadele märku anda, et macho-traditsioon on lõks, räige emotsioonide piiramine sõjaväe ja Riigi kasuks. " Normaalne isa on õnnistus lapsele, ma olen seda alati arvanud. See kõlab jõle antifeministlikult vist? Justkui etteheitena naistele, kellel normaalset meest lapse isaks ei ole, aga mu meelest, kui suuta seda võtta mitte isiklikult ja suures plaanis, siis see on kibe tõde. 

Meestest veel: "Aga kui kuulata nende kaebusi, kuidas naised ei anna piisavalt keppi, ei armasta seksi nii, nagu peaks, ei saa kunagi millestki aru, tekib paratamatult küsimus: miks nad juba üksteist ei truki?" Täpselt. Mu meelest ka tekib see küsimus lausa paratamatult. Kuidas neil Andrew Tate'i fännidel ja incelitel seda pähe ei tule ometi? "Hirm olla pede." Ahjaa, see, muidugi. 

Stigmatiseeritud seks. Mu meelest nimetavad osad Despentes'i "radikaalfeministiks" just nimelt tema keelekasutuse, mitte ideede pärast. Head tüdrukud seksist ei räägi, või kui, siis läbi lillede. Naise seksuaalsusel on justkui kolm võimalikku varianti - krõhva, keda keegi ei taha panna (siin toob autor näiteks Houellebecq'i, kelle puhul tema (tegelaste) naistevaenulikkust võetakse kui omapära ning keegi ei tule aasima, et vaadaku, milline autor ise välja näeb, pole ime, et sellist misogüüniat toodab, naised teda ju ei taha, samas kui naiste puhul tuleb välimus alati jutuks.), lits, keda kõik panevad (Despentes kui seksitööstuses osalenu ilmselt teab, millest räägib - mehed, kes põlgavad naisi, kes teevad seda, mida need samad mehed ihaldavad.) ja siis korralik naine, kellegi omand, kes seksib ainult abielus olles, veits vastu tahtmist, ainult laste saamiseks ning pimedas ja teki all. Ime ka, et see seks nii keeruline on, sest no pagan, ei ühildu need rollid ju kuidagi. Lisaks mainib Despentes ära masturbeerimise, millest ma ammu sarnaselt mõelnud olen: "Kui lihtsalt minna ja naistelt masturbeerimise kohta küsida: "Üksi mind see ei huvita", "Ma teen seda ainult siis, kui pole pikalt meest saanud", "Mulle meeldib rohkem, kui keegi minuga tegeleb", "Ma ei tee seda, ei meeldi"./.../Ma saan aru küll, et see, mida tüdrukud üksi oma kliitoritega teevad, pole minu asi, aga see ükskõiksus masturbeerimise suhtes mul natuke siiski kripeldab: millal siis naised veel oma enda fantaasiatele ligi pääsevad, kui nad end üksi olles ei katsu? Mida nad teavad sellest, mis neid tõeliselt erutab? Ja kui inimene enda kohta sedagi ei tea, siis mida ta enda kohta üldse õieti teab? Milline side saab tal endaga olla, kui tema isiklik suguelund on järjepidevalt kellegi teise käsutuses?" Iseasi muidugi, et mehed, kes justkui rohkem endaga tegelevad, ei ole sellest ka väga kasu saanud, pigem tekitab see paljudes lisasegadust ja piinlikkust, sest ei suudeta seda külge endast taluda. "Me tahame olla korralikud naised. Kui fantaasia tundub häiriv, räpane või põlastusväärne, tõukame selle eemale. (Ma pakun, et mehed teevad sama või siis süüdistavad naisi, kes neis need räpased ihad esile on kutsunud) Väikesed eeskujulikud tüdrukud, koduhaldjad ja tublid emad, loodud teisi teenima, mitte enda sügavustes sonkima. (not me, baby, not me) Meid on programmeeritud vältima kontakti oma metsiku poolega. Ennekõike sobituma, mõtlema teiste heaolule. Kui selle nimel peab endas midagi maha vaikima, mis seal ikka. Meie seksuaalsus on ohtlik, selle tunnistamine võib tähendada selle kogemist ja iga seksuaalne kogemus viib grupist väljatõrjumiseni." Ma pakuks, et üldjoontes kehtib see sooüleselt, kuigi jah, naistele söödetakse seda siivsa naise kuvandit oluliselt rohkem - poisid jäävad ikka poisteks. 

King-Kongi teooria räägibki sellest, kuidas aktsepteerida endas seda King-Kongi, kes ei mahu ideaalse naise kuvandi alla, sest paraku seda ideaalset naist - vaikset, alandlikku, hoolitsetut, head ema, oskuslikku majapidajannat ja ablast seksikiisut ühes isikus ja ilma igasuguste kõrvalekalleteta ilmselt olemas ei ole.

Despentes suudab ära nimetada ka selle nähtuse, mille üle ma olen ikka pead murdnud, et kas on või ei ole. Ta nimetab naisi, kes õhinal patriarhaati toetavad, Stockholmi sündroomi all kannatajateks. No selliseid, nagu ma siin kirjeldan - jess, poisid kiusavad kedagi teist, mitte mind, mina meeldin poistele, ma olen heaks kiidetud! Lihtsam on poiste poole hoida, sest nende käes on võim.

Mis siis on see imeline ja ligipääsmatu naiselikkus?

"Pärast mitmeid aastaid tublit, õiglast ja ausat uurimist olen ikkagi jõudnud järeldusele: naiselikkus on hoorus. Orjameelsuse kunst. Seda võib nimetada võrgutamiseks ja pöörata millekski glamuurseks. See on profisport ainult väga harvadel juhtudel. Massiliselt tähendab see lihtsalt harjumist allaheitliku käitumisega. Astuda sisse, vaadata, kas mehi on, püüda neile meeldida. Mitte rääkida liiga kõva häälega. Mitte väljenduda kategoorilisel toonil. Mitte istuda, jalad harkis, ehkki nii on mugavam. Mitte väljenduda autoriteetsel toonil. Mitte rääkida rahast. Mitte tahta võimu haarata. Mitte tahta autoriteetset positsiooni hõivata. Mitte prestiiži aga ajada. Mitte liiga valjusti naerda. Mitte olla ise liiga vaimukas. Meestele meeldimine on keerukas kunst, mis nõuab kõige jõulise kustutamist. "

Oojaa, seepärast ma vihkan. VIHKAN sõna naiselikkus. Naiselikkus on vaenlane. Ma ei osanud olla naiselik, ma olin jutukas, kõvahäälne, naljakas ja väljapaistev, aga õnneks, oo õnneks, olin ma ilus, seega see - "Astuda sisse, vaadata, kas mehi on, püüda neile meeldida." kehtis ikka. Ma sain käed puusa panna ja hõisata, et mina küll naiselik ei ole, aga meestele ma meeldin! Jube, jube noorus, kus võitja on see, kes meeldib rohkematele meestele. Stockholmi sündroom, vaata ülal. Ma olin täpselt see "Vaata, kui püss naine ma olen, hoolimata oma iseseisvusest, haritusest, intelligentsusest püüan ma ikka ainult sulle meeldida", milliseid Despentes mainib. 

Julgus mitte olla ilus, Despentes oli noorena punkar ja talle korrutati aina: "Miks sa ennast nii inetuks teed? Ära häbene ennast, ole ilus, küll sa meeldid poistele!" Ma pakun, et absoluutselt kõigile teadlikult ilukaanoneid eiravatele õrnas eas tütarlastele on seda öeldud. Mulle küll. Sul on üks töö - olla ilus ja sa ei suuda isegi seda?! Pange ennast põlema! 

Kirsiks tordil ütleb Despentes: "Õnneks on olemas Courtney Love. Eriti tema. Ja üleüldse punkrokk. Kalduvus armastada konflikti. Ma tulin blondi pea varjus tagasi mõistusele. Koletis minus ei jäta asja nii." Täpselt minu kogemus. Ma ei saa seda raamatut mitte armastada. 

P.S. Ainus asi, millega ma raamatu puhul rahul ei ole, on see köide - mis mõttes laguneb raamat juba esimese lugemise poole peal lehtedeks? Ei, ma ei masturbeerinud sellega, höhöhööö.

12 kommentaari:

  1. Marca, ma reaalselt armastan sind, kuna sa taastasid mu usu maailma. Vahepeal siin juba mõtlesin, et nagu päriselt- Rentsist on saanud konservatiiv, Marca pole ka enam feminist... Kas ma olen hulluks läinud ja kuhu see maailm niimoodi jõuab. Aga kõik on jälle hästi!!
    Ja tänud lugemissoovituse eest + väljendi eest ( Stchlm sündroom). Tegelikult vajaks see nähtus mugavamat ja suupärasemat väljendit.
    Mehed, kes elavad naistele, on sussid. Naised, kes elavad meestele- stilettod?! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) Stiletto on kuidagi terav ja teravus nagu hästi ei passi selle tüübi kirjeldusse....

      Kustuta
    2. "internaliseeritud misogyynia" on ka yks v2ljend, mis mind tihti on aidanud umbes selle olukorra kirjeldamisel (naised, kes 6hinal patriarhaati toetavad).

      mul selline kergendus, et ma ikkagi ei osutunud ainsaks, kes Barbie peale nii nutta kui naerda sai. lohutan end endamisi sellega, et need, kelle jaoks oli mittemidagiytlev, ei tabanud ehk paljusid viiteid 2ra (Kubrickust alates ja, ma ei tea, Monty Pythoniga l6petades) ja siis vb t6esti vaatad, et mis jama see on selline.

      Kustuta
    3. ot, mis see Monty Python seal oli? ma olen umbes kõik Monty Pythoni ära vaadanud ja viidet silma ei jäänud.

      Minu jaoks oli peamiselt piinlik see pikk monoloog. Show, don't tell!

      Kustuta
    4. see koht, kus Kenid kohale "ratsutavad", ilma hobusteta. ma kahjuks ei m2rganud, kas keegi kookosp2hkleid ka kokku l6i taustal.

      n6us, et monoloog oli piinlik ja oleks v6inud kuidagi teisiti lahendada. aga l6ppeks minu meelest see film oligi eelk6ige hea meelelahutus ja mul ei olnud sellele ootust, et see tegelikult maailma probleemid 2ra lahendab vms.

      Kustuta
    5. Oot, kuidas ma konservatiiv olen? Ma enda arust jätkuvalt üsna lumehelbekese vaadetega feminist.

      Kustuta
    6. Aa, juba tuli meelde, ma olen "konservatiiv", sest ma ei ime igast asendist Kaja Kallast. :D Sellega on tegelikult nii, et ta pole minu jaoks kunagi ideaalne poliitik olnud, ta on minu jaoks pigem röövkapitalismi esindaja. Ehk siis ma olen jätkuvalt pigem naiivitarist vasakpoolne, mitte konserv. Lihtsalt arvestades seda, kui pekkis meil näiteks SDE praegu on, on Kaja hetkel objektiivselt siiski parim valik. (Ja ärge saage valesti aru, tema tegevus välispoliitikas meeldib mulle väga. Lihtsalt see, kuidas ta käitub sisepoliitikas, on üsna kole.)

      Kustuta
  2. Oo, aitäh raamatusoovituse eest! Kõlab nagu midagi, mis võiks mulle väga meeldida.

    Ma ei hakka mainimagi, et ma olen pm kõigega nõus.

    VastaKustuta
  3. Nii hea postitus. NII hea. (Ja raamatu soetan kah, kohe.)
    Aga need filmi-vihjed Barbie’s on jah geniaalsed. (Et miks mulle Tarantino nii meeldib – sest ta teeb sama asja. Vihjab, annab vaatajale äratundmise.) No kasvõi Kate McKinnon sandaali ja stilettoga – Matrixi sinine ja punane pill, eks. Või Ken'i/Stallone'i karvane kasukas. Ja nii edasi. The Wizard of Oz'ist rääkimata.

    VastaKustuta
  4. "Kui fantaasia tundub häiriv, räpane või põlastusväärne, tõukame selle eemale. (Ma pakun, et mehed teevad sama või siis süüdistavad naisi, kes neis need räpased ihad esile on kutsunud)"

    kui kellelgi aega üle on, siis TV-troopides on selle mentaliteedi kohta korralik patsahkam näiteid.

    https://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/SexIsEvilAndIAmHorny

    VastaKustuta
  5. Ahjaa, Houellebecq'i kohta tahtsin seda öelda, et ta on huvitav näide sellest, mida ma olen meie kultuuris korduvalt varemgi märganud - ta kasvas vanavanematega, sest kumbki ta vanematest ei tahtnud teda, ja selle tulemusel hakkas ta vihkama ... naisi. Mitte INIMESI, kuigi teda ei tahtnud ju kumbki vanem, vaid just NAISI. Mis konkreetses olukorras on seda imelikum, et ta on ise öelnud, et tema emapoolne VANAEMA on ainus, kes on teda tõesti armastanud. Ehk siis ta on tegelikultnäinud, et naised on armastuseks võimelised, kuid meestega tal see kogemus puudub. Lihtsalt mõtisklen siin, et huvitav, kas asi on selles, et emadele on kogu ühiskonnas suuremad ootused, või on siiski bioloogiliselt lapsel ema järele suurem vajadus kui isa järele ja ema puudumine jätab suurema tühimiku. (Kuigi ta ema on muidugi täiesti vaimuhaige ka, kui lugeda Lucie autobiograafia katkeid või tema intervjuusid, on see suhtumine ikka okseleajav.)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen samas võtmes imestanud meeste üle, kes on kasvanud üksikemaga ja kes hilisemas elus vihkavad nii seda ema kui ka naisi üleüldse.

      Kustuta