reede, veebruar 26, 2016

Täna möllan Delfis*

Kui keegi täna Delfit sirvis, võis ta seal minu molu otsa komistada. See lugu juhtus nii, et minu blogipostitust meestest lastehaiglas juhtus sotsiaalmeedias jagama rekordarv inimesi, nii umbes 21, kui ma feedly statistikast õigesti aru saan. Kahjuks on Facebooki linkidega see häda, et sa küll näed ära, et sinu blogisse on sealt tuldud, kuid algallikat statistika ära ei näita. Niisiis võidakse sind seal mitmekülgselt ebanormaalseks pidada, aga sina sellest kuulda ei saa. Mul läks vist veidi pehmemalt, sest erilist külastustepuhangut mu blogisse ei järgnenud (ehk järgmine kord kui jagate linki FB-s, teadke, et mitte keegi ei viitsi neid avada :), küll aga kirjutas mulle EPL ajakirjanik ja pakkus võimalust loost arvamusrubriigikõlbulik taies vormida. EPL - seal on täitsa võimalik anonüümselt kommenteerida, eks? Tol hetkel ma veel ei taibanud, et tegemist on Delfiga samasse kontserni kuuluva väljaandega. Teiselt poolt aga, feministid toovad pidevalt välja selle, kuidas naiste häält pole kuulda, enamik arvamusrubriikide kirjutajaid on mehed (isegi "naiste"-teemadel on meil olemas näiteks abordieksperdid Vassiljev ja Nool), sest naised kardavad. Mina siis mõtlesin, et mina ei taha sellesse lõksu langeda! Mina ei karda! No ja siis ma tegingi selle ära.
Hommikul ostsin ise paberlehe ja pole jõudnud veel tutvuda, palju mu originaalteksti muudetud on, kuid hommikul teatas L, et ta olla mind Delfis näinud! Saate aru, Delfis! Seal, kust on päris Delfi-debiilik ja teised värvikad tegelased! Mäletate ilmselt, kuidas ma siin arvamisest kirjutasin ning kuidas koostöös mu normaalsete kommentaatoritega kerkis esile seisukoht, et kõige paremini saab anonüümsetele lahmijatele vastu nendega viisakasse dialoogi astudes. Niisiis, avasin Delfi ja mida ma näen - mu artikkel on tasuliseks tehtud, tasuta lugemiseks olevad read on küllaltki provokatiivsed ega kata loo tegelikku sisu sugugi mitte täpselt, sellest kõigest hoolimata on kommenteerinud isikuid juba rohkem kui ühegi mu blogipostituse all. Eks siis kommenteeritaksegi pealkirja ja teemat, vähesed on teksti endaga tutvunud, põhimõtteliselt räägib üks aiast, teine aga aiaaugust. Mida sa dialoogitsed niimoodi? Ehk siis täiesti lõbus ja legaalne võimalus ennast pelgalt pealkirjast üles kütta ja hagu andma hakata. Huvitav, kas oleks mõeldav kommenteerimisvõimalus ainult neile, kellel tasuline artikkel üldse avaneb? Nojah, ega seegi ei eelda veel läbilugemist ju ning lõpuks jõuame välja selleni, et teeme kontrollküsimused artikli sisu mõistmise kohta.
Hästi popp on teha solvavate kommentaaride ettelugemise voor. Ma ise arvasin, et selle teema kohta polegi eriti miskit öelda, ei peaks nagu keegi end piisavalt puudutatuna tundma. Vot, oleks pagulased või kooseluseadus, siis võiks juba pommirünnakut eeldada.  Möönan, et kasutasin artiklis sõna "võrdõiguslikkus", mis on ka juba nagu kergelt roosakas rätt härjale. Niisiis, mida ma teada sain (ja saan ilmselt veel, sest päev on alles noor) - tegemist on pseudoteemaga nagu pagulased ja kooseluseadus - jah, saingi sinna rivvi sisse. Meestest tahetakse vägisi naisi teha! No see on seesama loogika, et kooseluseadus sunnib ka heteroid homodega abielluma. Kedagi ei sunnita sünnitama või lapsega haiglas olema. Huvitav oli ka seisukoht, et äkki teeks siis juba suguvõsapalatid, et kõik suvalised saaks vastsündinut käperdama tulla ja üldse oleks parem kui isegi ema arstil jalus ei tolkneks. Ema-isa võrduvad suvalised kõrvalised isikud? Ema arstil jalus, nojah, tegelikult on päris teaduslikult tõestatud seisukoht, et lapsevanema juuresolek lausa ravib enneaegset last, kuid sellest "arstil jalus" kumab läbi mõne vana ajaga harjunud meediku mõttemaailm, kes "uuemate kommetega" väga leppida ei taha. Tegelikult on "päris kummalisi" kommentaare siiski vähemus ning enamik kommenteerijaid on oma arvamust viisakalt avaldanud. Siiski, minu lemmikkommentaar siiani: "kena kartul-blondiin võiks aru saada,et keegi peab tööl ka käima" Mu esimene mõte oli, et Toivo, sina või? Sest täpselt sellises stiilis pöördus naisterahvaste poole mu sõiduõpetaja :) Selline mõnus jõupositsioonilt mõnuga lajatatud lause, justkui Ligi "kinnine suu ja ilusad silmad", et ütleme midagi algatuseks välimuse kohta, teada on, et see on eitedel nõrk koht ning lõpuks lammutame sellega, et peale selle kaheldava väärtusega välimuse muud tal polegi. Aga igatahes, ootame veel, ehk tekib veel mõni konkureeriv pärl.

* ehk "Ooo jumal, anna mulle jõudu!" nagu ohkas teatraalselt üks mu kunagine klassivend enne matemaatika kontrolltööd.

8 kommentaari:

  1. Sirvisin kommentaare. Päris räme :)

    Aga mis puutub kommimisse enne artikli lugemist... Delfi eesmärk on saada reklaami, reklaamiks on vaja lugejaid ja klikke, klikkide jaoks on vaja konflikti ja kaklust. Otsus lubada kommentaare ka pealkirjale on puhtalt äriline ja neil pole mingit põhjust seda muuta. Mis see Delfi asi on, kas kommenteeritakse sisu või kakeldakse niisama, reklaami-klikid on ju samad. "Klikk ei haise" :)

    VastaKustuta
  2. Appi....ma lugesin ka kommentaare. Mis inimestel viga on? Nüüd tuli jälle meelde, miks ma ei kirjuta peavoolu meedias.

    Shovinism FTW! Mu lemmik oli see, kus arvati, et aga mees peabki saama ju jõuvarusid koguda, sest muidu ta ei jaksa kodus toetada. Tjah, ega see titetegu võib võhmale võtta küll. Sünnitamine jms on ju sellega võrreldes kukepea ja üleüldse, ega siis naisel polegi ju jõuvarusid vaja. Mis ta ikka nendega peale hakkab. :D

    VastaKustuta
  3. See oli jah ka üks selline tõeliselt võimas seisukoht. Ma isegi päris hästi ei saanud aru, millisele loogikale see allub - ühelt poolt nagu šovinism, teiselt poolt aga "mees toetab kodus"? Kuidas siis nii? Ilmselt mõeldi ikka mehe töölkäimist, mida tõesti mingi vääksuv imik ega kopsikutega ringi jooksev naine ju segada ei tohiks :)

    VastaKustuta
  4. Ohjeerum, asotsiaal ka jälle seal kommenteerimas...
    No tema on vähemalt erapooletu ja plõksib sama juttu iga lastega seotud artikli all.

    VastaKustuta
  5. Anonüümne5:35 PM

    No mina sain teada, et EPL on isegi veel olemas.Kui kommentaare lugema hakata tuleb kehastuda hulluarstiks. Tuleb aru saada vist sellest, et kõik kommenteeriad tahavad sind õpetada kudas veel parem oleks, keegi ju nende ajus räägib ja sunnib kommenteerima. :)

    VastaKustuta
  6. EPL ongi haruldus, vähemalt Lõuna-Eestis, mina sain enda pabereksemplari bussijaamast, sest seal ilmselt eeldatakse ka pealinna inimesi liiklevat. Enne seda käisin Rimis, kus vaid eelmise laupäeva EPL silma jäi. Ema jäi ilma, sest terves Lõunakeskuses ei leidunud ühtki EPL-i.
    Iseenesest on täitsa tore leht, sain päris palju uusi teadmisi, näiteks selle, et hiljutise uuringu kohaselt on keskmine internetikommentaator neljakümnendates kodune mees. Ime siis, et nad nii kurjad ei ole kui naised nende töökohad ära on röövinud.

    VastaKustuta
  7. Puht sportlikust huvist - kui su artikkel tasuliseks tehti, kas sulle selle loo eest mingit honorari ka pakuti?

    VastaKustuta