teisipäev, oktoober 24, 2017

Sotsiaalmeedia on ülehinnatud

Lugesin Feministeeriumist seda artiklit ja imestasin, mis erinevates maailmades inimesed küll elavad. Mitu inimest sinu feedist selle #MeToo kampaaniaga kaasa läks, ma mõtlen siis laiemalt, kommenteeris seda kuidagi või reageeris? Ma ei pannud vist ühtegi tähele. Ok, üks mutimetroo nali oli, Alandi vist ka puudutas otsapidi seda ja üks välismaine ekskolleeg jagas nende kohaliku meedia kajastusi. Minu hinnangul tegelevad sisuliste teemadega FB-s siiski ainult mõned blogijad või blogimisega seotud olnud inimesed ja avaliku elu tegelased. Nemad on kuidagi harjunud päevapoliitilistel ja muudel teemadel oma arvamust avaldama. 90 % teiste jaoks pole FB absoluutselt koht millegi sellise jaoks. Hea küll, kui mõni sotsiaalkampaania on naljakas (jääämbri väljakutse nt), siis seda ehk märgatakse, aga pahatihti ei teata ka siis, miks või milleks. FB on ikka selleks, et näidata oma reisipilte, titepilte, osaleda nänniloosimistes ja vaadata kassivideoid. Mingid imelikud inimesed ainult kirjutavad oma mõtteid Internetti ju. No nagu blogijad on need inimesed, kes oma kodulehtedel midagi välja loosivad.

Võib-olla ma üldistan, võib-olla kõik teavad, loevad ja märkavad, aga lihtsalt ei reageeri kuidagi? Ma ka ei reageeri enamasti, kellele ja milleks? Mida ma hüüan seal kõrbes, mul pole piisavalt blogijaid ja avaliku elu tegelasi sõbralistis. Ma vist isegi ei tahaks seal mingites aruteludes (nimetagem neid viisakalt nii) osaleda, veel vähem neid algatada, sest avalikult arvamusliidrid on FB-s vaid mingid kindlad inimesed, kellele siis vastandub tohutu hunnik hulle ja trolle, kes röögivad iga teema all ja enamasti ühte sama juttu, mis kuidagi käimasoleva aruteluga ei haaku. Jube! Pikemaid blogisissekandeid sellised õnneks lugeda ei viitsi, aga FB on igal külahullul olemas. Ma ise käin FB-s üldiselt ainult mingite ürituste kohta infot saamas, selleks on ta hea koht ja noh, Candy Crush Sagat mängimas. Muidugi, eks ma ikka loen oma infovoogu ka, aga ehk on asi minus, kuid see on enamasti täis vaid a)horoskoope b)loosimisi c)motiveerivaid plakateid d)naljavideosid (kui loomadest, siis ma vaatan) e)teste. Harvem jagatakse midagi enda isiklikust elust (ilus looduspilt vms). Enamasti on seinal minu jälgitavate lehekülgede poolt postitatu. Kunagi sai seda ka vaadata (ma pole uurinud, kas praegu ka), milliseid lehekülgi sinu sõbralistis olevad inimesed kõige rohkem jälgivad. Sealt tuli välja, et enamus neist ei jälgi üldse midagi, sest isegi popimatel (a la Postimees, kuigi ma väga aru ei saa, miks seda üldse jälgima peaks, sama info saab ju palju ülevaatlikumalt Postimehe portaalist kätte) oli vaid paarkümmend jälgijat (mu sõbralistis on muidugi alla 200 inimese ka).

Inimeste sotsiaalmeedia tarbimine erineb järelikult tunduvalt. Mida inimesed seal FB-s teevad? Näiteks need, kel üle tuhande sõbra, ei saa ju kuidagi kursis olla kõigega, mida need inimesed postitavad. Mida nad üldse jälgivad seal? Mis mõte on seinal kerida, kui on teada, et seda infot on haldamiseks liiga palju? Paljud kasutavad FB-d ilmselt kui suhtlemisvahendit, kus nad teistega chativad. Sms-i, telefoni, Skype'i ja MSN-i aseainena. Arvamuse avaldamiseks on meil arvamusliidrid, keda kohalikus konnatiigis on käputäis ja kes suures osas üksteist tavaelus tunnevad ning on ka FB-s sõbrad, ilmselt nende ringkondades on sotsiaalmeediakasutuski hoopis teistsugune ja aktiivsem, seal võib ehk tõesti märgata mingeid teemadetrende, millest parajasti räägitakse ja mis on aktuaalsed. No umbes samamoodi nagu blogijate puhul on mingid teemad, mis kusagilt alguse saavad ja rändavad siis mööda erinevaid blogisid ringi. Sealjuures on veel mingid omaette siseringid - a la ilublogija ahistamisest ei kirjuta, samas mõni tundmatu blogija võib kirjutada, aga keegi ei pane seda tähelegi. Samasugused oma maailmad on ka Facebookis ja kusagil sees olija ei tule ehk selle pealegi, et teiste maailm pole sugugi selline nagu tema oma - ei ole mingeid #MeToo-sid, hoopis Patuse Poole järgmine kontsert ja ära anda kassipojad.

18 kommentaari:

  1. Lugemissoovitus Katrin Tiidenberg “Ihu ja hingega internetis”.
    Ma ei loe enam ammu ajalehti nt. Kui on oluline kajastus, siis see mu seinale ka tuleb. Siis loen.
    Peamiselt jälgin nn closed friends listi ainult ja sealt olen ka paljud välja selekteerinud. Oma kogukond ja suhtlus ennekõike + kohalikud grupid (müük, infovahetus, üritused, sport). Harva käin teiste seina vaatamas. Chat muidugi ka. Ma üldiselt ei viitsi välja minna, et reaalselt inimestega kokku saada. Net on nii mugav. Väsid, paned kinni ja aidaa, magama :D

    VastaKustuta
  2. Aitäh soovituse eest! Mul on see kiiks, et chattimine ei meeldi, seega seda peaaegu ei kasuta va olulise info edastamiseks, kui inimestega kokku ei saaks, siis jääks suhtlus üldse ära niimoodi.

    VastaKustuta
  3. Reality check:
    FB lahti ja skrollima.
    1. lehel on reisi- ja lastepildid.
    2. lehel on juba huvitav artikkel, http://estonianworld.com/knowledge/atomic-kids-how-tech-savvy-children-are-shifting-stereotypes-in-estonia/
    3. lehel algab ühistranspordi-teemaline arutelu
    4. lehel jagab hr Koslakow (kes on IRL üks täiesti pädev politoloog) venemaa-teemalist artiklit
    5. siis tuleb (täiesti huvitavate) spordisündmuste ja muusika-ürride reklaame, Sirbi artikleid jne..

    VastaKustuta
  4. Mis gruppides sa FB-s oled? Mu infovoost pool tuleb gruppidest. Ja need sa valid ometi ise? Linnad / liikuvus, e-hääletus, keelenaljad... Sellevõrra on tite- ja reisipilte vähem. Kõige aktiivsemad pildihullud olen ma tegelikult käsitsi ära plokkinud (unfollow).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma pidasin silmas ainult sõprade postitusi, huvitav tuleb mul ka jälgitavatelt lehtedelt ning gruppidest. Blokkinud olen ainult neid, kes päevas jagavad ühte sama reklaami ca 5 korda või postitavad pidevalt Objektiivi ja Sinist Äratust.

      Kustuta
  5. Blogimaailm ja FB on mul lahus.
    FB puhul on infovoog suht kontrollitav. Sõprade hulk piiratud ja kui mõni on tüütu saripostitaja kuid unfriendida kah ei taha siis saab peita. Mul lisaks paarile grupile mõned põnevamad populaarteaduslikud ajakirjad ja poliitika asjatundjad. Kommenteerin kui teema huvitav või vaja mõnda trolli nöökida. Oma ajajoonel jagan artikleid (viimane OECD riikide tervishoiu võrdlus) ja loodus või koera fotosid.

    VastaKustuta
  6. meil on nii, et A.-l on FB-konto, kus ta midagi ei tee, v.a võtab kõigi sõbrakutsed vastu, kes pakuvad. ja mina käin seda vahel lugemas, et teada saada, mis ühised tuttavad teevad ja mis üritused on (ja tänu sellele saab ka A. teada, ise ta ei viitsiks.

    sellise passiivse konto tõttu on tal hästi kirev sein. võtsin praegu samuti eksperimendi mõttes lahti: loomavideo; reklaam; arutelu alkoholimüügi piiramise üle; arutelu "meheau" sõna üle; Portugali autoriõiguste teemaline uudis; isa Orenti teoloogiline nupuke; sõnamäng esimees Mao teemal; üks saksakeelne pagulasteuudis; olmejuttu ja keeleteritamist; "Black Booksi" klipp; üks teoloogiline artikkel; ahistamisteemaline artikkel + arutelu; sks k haridusteemaline artikkel...

    metoo-kampaania on seal viimastel päevadel regulaarselt üleval.

    VastaKustuta
  7. Ma üldse ei tahaks meenutada seda koledat vanasõna sõpradest ja endast, aga tundub, et mul on kuidagi eriti suvaline seltskond seal koos. Loetavat materjali postitavad (või laigivad/kommenteerivad) ainult kuidagi blogimisega seotud inimesed + paar veel, paljud, kellest ma muid huvisid peale loosimiste jms kahtlustaks, on väga passiivsed ja külastavad FB-d harva.
    Ma ei ole osanud sarnaste huvidega inimesi leida kusagilt (va blogi). Kui ma ise midagi olen postitanud (va fotosid), siis pole ka erilist tagasisidet tulnud.
    Huvitav, järelikult on asi minus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. A.-l on kah suvaline, kohe eriti suvaline - terve issanda loomaaed, sest ta tunneb oma eri eluetappidest nii palju erinevaid inimesi - ja kuna ta ise FB-s midagi ei tee, siis keegi ei solvu ta peale ega bloki ära. ja nii postitatakse talle vaheldumisi Anders Härmi ja Varro Vooglaidu ja kõiki, kes on seal vahepeal. Rakvere kuusetüli on kah mitut pidi läbi käinud.

      Kustuta
    2. Ma ei tea, mismoodi mul siis enamik nii napisõnalised seal on. Alla 200 sõbra on vist FB puhul üliväike seltskond ka muidugi.

      Kustuta
  8. Tegevusplaan seega:
    1) Meelitame Notsu facebooki.
    2) Notsu hakkab seal esinema haaravate sõnavõttude ja tuumakate viitadega.
    3) Me jagame ja laigime neid ohtralt edasi, mh ka Marca seinale.
    4) Sotsiaalmeedia maine saab päästetud. Zuckerberg annab medali ka.

    Kas kõik on nõus?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina olen küll nõus, viimase punkti juures julgen siiski kahtlevale seisukohale jääda :)

      Kustuta
    2. eiiiii! vaata, kui palju ma juba blogosfääris lämisen (või "tuumakaid sõnavõtte" teen, kui soovite) - ja blogosfäär on ometi tänapäeval juba õige kokku tõmmanud. mind FBsse kutsuda on nagu rääkida heroiinikule, et tead, valge hiinlane on veel lahedam.

      Kustuta
    3. "fentanüül", ütlesid sa viimati :)

      Kustuta
    4. poteito tomaato.

      Kustuta
  9. 466 sõpra. Viimased nädalad on ahistamisteema väga sage. Vahepeal, panen fb kinni lihtsalt selleks, et ei peaks veel jälle lisaks rohkem ahistamisest lugema.
    Ära olen peitnud/blokkinud need, kes postitavad liiga sageli oma tatiseid beebisid või loomapiinamisvideosid.

    Laps ka just küsis. Et kui on teada, et inimene saab tegelikult tunda korraga umbes ainult 150 inimest, milleks siis inimesele palju fb sõpru. Need ei olegi sõbrad. Need on kontaktid. Kontakte on vaja, on elu lihtsam. Ma saadan jumala tihti häbematuid sõbrakutseid inimestele, kellega me pole kaugeltki sõbrad. Tavaliselt selleks, et saaks talt korra üht asja küsida või midagi edasi öelda.

    Ahjaa. Ja ajalehti ei loe ma juba aastaid. Üldse ei lähegi ühegi ajalehe saidile uudistama. Kui midagi on päriselt väga pakilist, küll siis keegi fbs jagab või blogis kirjutab. Uudiste lugemine teeb ainult ärevaks, muud see ei anna.

    Notsude stiilis valimatu olen ka. Kõik sõbrakutsed võtan vastu. Ja iga artist ja pood ja toode, mis meeldib, lisan oma laikide hulka. Et ikka oleks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. krt küll, ma just eile öösel jagasin marcale mingit ajalehe-artiklit :(

      Kustuta
    2. mul on viimasel ajal sama olnud - et kui midagi pakilist on, küll see jõuab ka A. seinale ja saab teada.

      kuigi aeg-ajalt lasen siiski google newsist või bbc-st silmad üle.

      Kustuta