reede, detsember 12, 2014

Nihilist.fm on uus telegram.ee?

Teema võttis tegelikult üles kristallkuul, aga see mõlkus mul endalgi meeles kui märkasin, kuidas üha enam ja enam inimesi just sellest allikast pärinevaid artikleid laikima ja sheerima asus.
Milliseid inimesi siis? No ikka see sama kontingent: valge põllekesega korralikud tüdrukud, kes laigivad muu hulgas "Julge olla, julge öelda" (või mõelda või midagi) lehekülge, kus õpetatakse naistele vagurust ning seda, kuidas perekonnaõnne nimel tuleb meest igakülgselt teenida; autohuvilised noormehed, kelle koolitee peale põhikooli või juba enne selle lõppu mingil põhjusel katkes jne. Nad ei taha lugeda .... (pane siia suvaline uudisteportaal või ka mõni ilukirjanduslik teos) vaid ootavad, et tekst neid kõnetaks. Kõnetas Telegram ja kõnetab ka Nihilist, sest seal tõmmatakse lugeja endaga ühte paati rääkides sellest, kuidas kõik teda lollitada püüavad ja ainult siinsest portaalist saab tema ilustamata tõde kuulda. Päriselt ka? Ma olen nüüd "nägija"? Äge! Ja kas siin tohib niimoodi ropendada vä? Vau! Delfi keelaks selle kohe ära! Jumala lahe koht ju! Laik! Comment! Sheer!
Räägiti, et Telegramis oli pasa seest mõnikord ka pärleid leida. Nihilistis on ka. Pärnits näiteks oskab kirjutada ja tal on analüüsivõimet. Aga...need pärlid kaovad ju sigade jalge alla, sest sead tulid sita pärast. Karmid teemad nõudvat koledat sõnastust. Õigus. Aga tegelikult tõmbavad roppused ja tänavakeel ligi ka inimesi, kes poindile üldse pihta ei saa ning lihtsalt stiili naudivad. No vaata või neid poisse, kes röögivad respekti kooliteemalise postituse all. Mida teavad nemad "Another Brick in the Wallist"? Nemad langesid koolist välja, sest õpsid olid munnid ja nende jaoks see postitus just sellest räägibki. Raudselt oleksid nad hetkel doktorandid mitte ei paneks Soomes kipsi kui vaid koolisüsteem teistsugune oleks. Samasugust üllatust, et "oot, see inimene..jagab seda postitust...aaga seal on ju hoopis öeldud, et ...aaa, no tema sai siis niimoodi aru" on sealt teistegi teemade puhul tulnud.
Noored ja vihased, raisk. Lugege kõigepealt oma iidolit, Kenderit. Ärge jumala eest "Ebanormaalsega" alustage või miskit. Mu kunagine lemmikraamat "Check Out" (peaks vist ikka selle üle lugema nüüd) jätke ka kõrvale kui liiga pehme. Võtke näiteks "Iseseisvuspäev", või veel parem "Comeback" kätte ja proovige. Ahh, raisk, eks need valge põllega neiud kindlasti kohkuvad ja ütlevad, et nemad lugesid Nihilistist ainult toitumisnõustaja juttu sellest, kuidas kõik tüdrukud on kaalust olenemata toredad, aga need poisid, nemad loeksid ka raamatust vaid üle rea roppusi ja õhkaksid, et küll see Kender on ikka kõva mees. Vaadake seal ringi - kõik nad nii väga üritavad uueks Kenderiks või kasvõi Pärnitsaks saada, üks mõnus punnitamine käib igas artiklis. Äkki kirjutaks siia veel paar türa, mainiks narkootikume või viskaks mõne 9GAG-i killu? See on nii alternatiivne! "Olen ajakirjanik sõbranna blogis!"- noorte ja vihaste moodi.
See on vist mingi faas, eks see läheb üle. Uuendusmeelsed pereemad jäävad unistama kanepi legaliseerimisest ja loevad hiljem enesetäienduseks alternatiivmeditsiinist juurde, mehed joovad ja peksavad frustratsiooni (krdi koolisüsteem, demokraatia, poliitikud, mendid ja peded) endast välja ning panevad kipsi edasi. Hiljem on nad normaalsed ohutud mutrikesed, kes peavad end siiski sisimas rebeliteks ning kirjutavad ajalehtedesse lugejakirju sellest, kuidas noorus on hukka läinud.

13 kommentaari:

  1. Jutt õige! Tead, mul oli nii piinlik selle ühe kommentaari pärast, mille üks mulle Facebookis pani. Ma tegelikult olen seda inimest elus ühe korra näinud ja ma ei tunne teda absoluutselt. Aga ta on kõige kõvemini karjuv rumal inimene, keda ma iial kohanud olen.

    See on väga hea mõte, et võtta Kenderi raamatud uuesti ette. Kas tõesti olime noored ja ullikesed? Ma võtan plaani.

    VastaKustuta
  2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  3. Ma pole ühtegi Kenderi raamatut lugenud (mõnda olen sirvinud), kas peaks? Miks?

    Ja Marca sissekandest ma ka aru ei saa. Miks see nihilist kedagi häirima peaks? Las noorkirjanikud harjutavad kätt ja las sihtgrupp loeb-laigib-jagab, mis sest siis halba?

    (Ja ma tean küll, et KK pole ammu noor, vaid noor-wannabe, samamoodi on ta ka jõmm-wannabe ja las ta siis olla.)

    VastaKustuta
  4. Ka minule on Kender autorina tundmatu. Sealhulgas pole temalt lugenud midagi ka Nihilistis. Ise küll kipsi ei pane, kuid Nihilisti jälgin. Mõnda seal kirjutatud mõtet ja teksti, autorit (sama Pärnits) sisemuses vägagi laigin. Sheerimiseni pole veel jõudnud.

    VastaKustuta
  5. Kaur: raamatute kohta ei oska ma vastust anda, sest igaühel on erinev maitse. Mulle ta kunagi meeldis, sest...Tundus, et ma mõtlen ka nii nagu tema. Kenderi raamatud on kõik väga erinevad ka - "Läbi rahulike silmade" on üks ilusamaid raamatuid, mida ma lugenud olen, "Ebanormaalset" luges ka mu ema hea meelega, aga mõne teise Kenderi teose on ta kohe käest visanud.
    Ma ise mõtlesin ka lausa mitu korda, et miks mind see nihilist häirib. Vist ka maitse asi, ja maitse üle ju ikka kakeldakse. Tegelikult torgib mind kõige rohkem see, kuidas mingid muidu vagurad lambukesed nüüd endale vastu rindu taovad ja tõtt kuulutavad. Miks? Ma ei tea. Äkki tunnen ennast niimoodi neist paremana? Mulle tundub, et see on võlts, mitte tõeline viha (kes olen mina, et seda hinnata muidugi) ja võltsid asjad mulle ei meeldi.
    Eks ma võiks jah samahästi kirjutada sellest, miks mulle heeringas ei maitse, ega sellest midagi teiste jaoks ju muutu. Vahel on vaja ennast välja elada.

    Hundi ulg: mul tekkis vastuseis just selle olukorra osas, kus inimesed, kes tegelikult (minu arvates) uba ei taba, ülistavad asju, mille mõttest nad aru ei saa puhtalt agressiivse stiili tõttu.

    VastaKustuta
  6. Mõistagi ei PEA Kenderi raamatuid lugema. Omal ajal oli Kender midagi uut ja huvitavat, teisi temasuguseid polnud. Ja olen seda juba ükskord öelnud (Facebookis), kuid ütlen veel - ka Kenderi ropendamises oli stiili.

    Ma olen selline inimene, kes teinekord loeb ja vaatab asju selleks, et uuemate vooludega kursis olla, et saaks kaasa rääkida, kui kuskil seltskonnas jutuks tuleb. Esimest Kenderi raamatut lugema suunas mind aga hoopis kirjandusõpetaja. Sain hoo sisse ja lugesin kõik tema raamatud läbi. "Ebanormaalse" isegi kaks korda.

    Nihilist häirib mind eelkõige sellepärast, et seal on palju mõttetuid lugusid. Sisu ei ole, aga hästi palju on putse, türasid ja nussimist. Minu jaoks on natuke arusaamatu, miks sellised artiklid nii palju tähelepanu ja poolehoidu pälvivad. Rõvetsemine on kihvt? Ju siis. Ilmselt viga minus. Ei oska hinnata.

    Ja nagu Marca juba välja tõi, siis väga paljud Facebookis jagajad ja sheerijad ei suuda nende väheste sisuga arvamusavalduste puhul ära tabada, keda tekst tegelikult pilab. Sheerivad need, keda tegelikult pilatakse.

    VastaKustuta
  7. Maailmas on miljon saiti, mis on palju mõttetumad kui nihilist (elu24!!!) ja mida kõik täiest jõust jagavad. Mis sest?

    Ja muidugi võib inime iseenda blogis kirjutada, et "heeringas üldse ei meeldi".

    Ma nüüd lähen ja leian endale mõne KaurKenderi lugemiseks.

    VastaKustuta
  8. Kes jagab Elu24? Ja isegi kui jagab, siis ilmselt mitte põhimõttel, et seal kirjutatav sulakuld oleks.

    VastaKustuta
  9. A täna jagatakse hoopis Mikita värsket üllitist. Mis on Kenderile üllatavalt sarnane. Roppe sõnu pole, ja maailmakäsitlus on lennartmeriline, aga stiil on muus mõttes täpselt sama.

    VastaKustuta
  10. See või: http://arvamus.postimees.ee/3025955/valdur-mikita-mikroetnos? Näitab ainult 62 jagamist ja minu seinani see küll ei jõudnud. Sirbi artiklid on nii pikad, et keskmine inimene neid läbi lugeda küll ei jaksa :) Sirp pole peale Kenderi lahkumist enam popp ka :)
    Mina väga sarnasusi Kenderiga ei märka. Mikita ei kirjuta nii patroniseerivalt, ja näiteks see minu silmale ehk kõige kenderlikum "Rahvas, kelle kõige kuulsam kirjandusteos on viieköiteline sookuivendamise käsiraamat, ei saa olla normaalne " - on ka selline arusaadav huumor.

    VastaKustuta
  11. See jah. Mulle jõudis igatahes läbi sõprade kohale.

    Mikita on minu arust puhas troll. Samas Sirbis on veel kaks sarnast artiklit, mis kulmud pealaele tõstavad, feministlikust looma-uurimusest ja kivisildnik kirjandusest. Noh, sildnik on muidugi ka troll, ta ei peaks tegelt üllatama :)

    A ma tahtsin tegelt öelda, et jagatakse kõike ja nihilisti jagamine tundub elu24 või paljude muude kõrval üsna... asjalik tegevus.

    VastaKustuta
  12. Kivisildnik ja feministlik loomauurimus, nojah. Samas ma vahel mõtlen, et kindlasti on inimesi, kelle jaoks sellised asjad pole mingid trollimise ilmingud vaid just see kõige siiram tõde.
    Seda küll, et nihilisti jagamine näitab vähemalt seda, et inimene on viitsinud paar minutit lugemiseks pingutada.

    VastaKustuta