reede, veebruar 27, 2015

Vaesed ja rumalad

Ma ei tea paljud seda juba näinud on, aga mul tõmbas küll peopesad higiseks:
Jube. Masendav. Ei oleks tahtnud seal Kristjan Jõekalda asemel olla, tema suutis muidugi täiesti rahulikuks jääda ja oma imestust ainult kaamerasse vaadates väljendada. Tagantjärele mõeldes sain ma isegi aru, miks esimesena Putin õhku visati - ilmselt saadi aru, et küsiti "hetkel ametisolevaid valitsejaid". Valitsejad-valitsus, mis vahet seal on, eks. Edasi läks ju tegelikult hullemaks. Youtube's on mõned armsad kaitsvad kommentaarid - maainimesed (ma ei tea, kas nad seda üldse olid) toovat meile liha ja leiva lauale ning neil polevatki aega poliituudiseid jälgida. No tule taevas appi - aga kibedal talvevarude kogumise ajal saatesse ronida on aega küll? Kusjuures ma olen isegi nõus, et praegune valitsus on üsna mittemidagiütlev ning ma oleks lausa tahtnud kogu seda rahva poolt nimetatud nimekirja näha. Kas seal võis veel Ligi ka sees olla (vahetus toimus novembri algul, saade detsembri algusest)? No vähemalt need pakutud variandid ei olnud kuskilt otsast loogilised ning on minu jaoks seletatavad ainult sellega, et inimesed ei saanud tõepoolest aru, mida termin "valitsus" tähendab. Et valitsus ei ole lihtsalt poliitikud.

Vabariigi aastapäeval tegin tööd ega jõudnudki ühtki teleülekannet jälgida. Presidendi kõne lugesin hiljem netist üle ja mõtlesin, et vaatan siis ikka kleite ka, labane ja pealiskaudne nagu ma kord olen. No tule taevas appi - selleaastane kajastus oli vist üks räigemaid, mida näinud olen. Minusugune võhik ei saanud muidugi arugi KUI kole mõni kleit ikka oli ilma selle suunava artiklita. Ja mõelda vaid  - Rebane tuli koos teise mehega, teeme sellest kohe eraldi artikli, et vihkajad mõnuga tatti pritsida saaks! Ja Simson tuli üldse ilma meheta - teeme sellest ka artikli, kus mainime ära, kuidas Simson on kunagi öelnud, et lastetu abielu on kurb - sinna see koer neil maetud ongi! Rahvas saab jälle mõnuga vahutada, teiste eraelu ekspert olla ja lastetuid naisi mõnitada. Kohe kirss tordil Vabariigi aastapäeva puhul...Ning mõelda vaid KUI odava kleidiga tuli kohale Yana Toom - see maksnud KÕIGEST 190 eurot! Hmm, mu meelest on 190 eurot ikka no nii suhteliselt kallis kleit. Mul ei ole kapis ilmselt ühtki nii kallist kleiti. 3000-kroonine kleit vanas rahas. Mul on kapis üks 800-kroonine kleit ja see oli ikka mu meelest haiglaselt kallis omal ajal. Sealjuures jube ilus ja kantav rohkem kui üks kord. Ma saan aru, et Presidendi vastuvõtt ongi ülipidulik üritus, aga mu meelest on veidi kohatu ohkida, kuidas 190 eurot on täielik kommiraha. Europarlamendi saadikust Toomile (issand, ta pidi ju kah lahutama, mis ta nimi on üldse?) ehk küll, aga enamusele siiski mitte. Andke andeks mu võhiklus, aga minu meelest on ebanormaalne maksta 3000 eurot (ma eeldan, et kuskil nii palju peaks maksma üks arvestatav kleit, millega vastuvõtule ilmuda) kleidi eest, mida ilmselt vaid kord kantakse ja mille kohta keegi võib kuskil kobiseda, et näe, see pani jälle oma riietusega absoluutselt mööda (mis OMETI JUHTUS, proua see-ja-see?!). Viimastel aastatel tõstetakse küll esile neid, kes mitu korda sama kleidiga mingil üritusel ringi lehvivad kui tublisid keskkonnateadlikke inimesi, aga mulle tundub millegipärast ikkagi, et see on kuidagi selline keel-põses kiitus ja tegelikult suurem osa inimesi ei tahaks niimoodi ära märgitud saada.
EDIT: Meenus kommentaar, mis mind kõige rohkem vihastas - "Me ei taha näha teie treenimata käsivarsi!". Mis järgmiseks - "Ära naerata, me ei taha näha su puseriti hambaid!"; "Peida oma nägu, kole inimene!"; "Kanna push-upi, su tissid ripuvad!"; "Vanane väärikalt ja mine noa alla, me ei taha näha midagi loomulikku!". Pffff.

Käisin eelmisel nädalavahetusel Tallinnas. Jumal küll, on teid seal alles palju! Läksin keset laupäeva läbi Viru Keskuse ja see oli kohe täitsa naljakas. Inimesed! Inimesed - igal pool inimesed! Kolmapäeva õhtul käisin Tartus suuremates kaubanduskeskustes lapsele siseruumi kingi taga ajamas - ei inimesi, ei kaupa. Muidu nagu ei panegi sellist kontrasti tähele. Ilmselt mängis siin rolli ka ajastus - nädalavahetus vs tööpäeva õhtu, aga ikkagi. Vaese maainimese tunne tuli peale. Pealinna seltskonnas sain külge pärismaalase austava nimetuse. Eksoot (Tal)linnas.

7 kommentaari:

  1. Ülemiste keskuses oli neljapäeva õhtul ükskord täielik tühjus, kogu üüratu keskuse peale hulkus koridorides peale minu umbes kaks klienti hüljatud nägudega ringi. Kõhe hakkas.
    Nädalavahetustel on pilt hoopis teine, tekib isegi tunne, et võibolla nendel paljudel kaubanduspindadel on mingi mõte. Isegi.

    Esimesel korral Ülemiste keskusesse sattudes jäin ma seal mõtlema, milleks niisugust ehitist veel kasutada annaks - noh kui kaubandus kokku kukub vms. Pähe tulid kodutute ja sõjapõgenike varjupaigad, jne.

    VastaKustuta
  2. Ega ma ka ei oskaks neid võimuloleva valitsuse ministreid nii lambist nimetada, ainult Urve Palo tuleb meelde, kui ta nüüd praegu ammetis on üldse. Täitsa huvitav... venemaaga vast siiski segamini ei ajaks.

    VastaKustuta
  3. Üks minister on meie endine linnapea. Siit läks ta Tartu ja siis edasi - hopsti - ministriks.

    VastaKustuta
  4. See saade on parim Rooside Sõja ajaloos, ma naersin nii kõvasti, et pisarad voolasid ja võib-olla tuli isegi väike tilk püksi.

    Aga Lõunakeskus on ju konstantselt rahvast nii pungil, et auto parkimine teeb murelikuks. Nii et ei ole siin midagi ainult Tallinnas rikkad inimesed. Muud poed on vast jah tühjemad, aga Lõunakeskus on koguaeg rahvast täis.

    VastaKustuta
  5. Lõunakas käib ka Elva ja Nõo ja Ülenurme ja ma ei teagi kõik mis kohtade rahvas veel. Hea tulla, ei pea linna sisse sõitmagi.

    VastaKustuta
  6. Käi kunagi välismaal, siis vaatad, et Tallinn on üks suur, lage, madalate taredega plats.

    Simsoni lapsetuse teemal oli mul eile aega kolm tundi mõelda - kogu Savisaare etenduse siis. Kui KE on opositsioonis ja Simsonil poleks poliitikas miskit teha, saaks järeltulijad valmis vorpida. Ja järgmistel valimistel uuesti proovida. V mis?

    VastaKustuta
  7. Lendav & Mariliis: Lõunakas jääb mulle veidi kaugeks kuna ma jalainimene st meil on auto küll, aga terve perega poes käia on minu jaoks üsna tüütu, seega eelistan kesklinna.
    Kaur: jah, ega ma õnnetuke pole tõesti jalga kodumaalt kaugemale saanud :)
    Aga kui lastetus ei ole ainult tahtmises kinni? Miks seda kunagi ei mõelda? Mu meelest see tema poetatud lause lastetu abielu kurbusest vihjab ju just sellele. Äkki on asi hoopis härra Simsonis? Inimestele, kes lapsi küll tahaksid, aga ei saa, on see pidev lastetuse ümber jahvatamine ilmselt väga valus.

    VastaKustuta