kolmapäev, aprill 27, 2016

Kui pea plahvatab

Ma olen üks neist kahest inimesest, keda elu jooksul kohanud olen, kellel Tartus Riia mäest alla sõites kõrvad lukku lähevad. Tohutu kõrguste vahe ju. Alpides bussireisil olles sain ainult veepudel suus istuda, sest kohe kui ei neelatanud, olid kõrvad lukus. Oma imeliku "kalduvuse" tõttu pidin loobuma sukeldumisest, sest nii kui pea veidi sügavamale vajus, lõi pähe terava valu, mida oma suures sukeldumistuhinas alla suruda üritasin, kuid instruktor märkas mu tahtmatut grimassi ja sundis üles tagasi tulema. Kunagi vaevlesin Londonis peale maandumist pea 36 tundi lukus kõrvadega ning Egiptuses paar päeva räige peavaluga. Seda kõike oma loomulikus olekus, tervena. Praegu on mul vist põskkoopa põletik. Igatahes nina on otsustavalt kinni ning nuusates midagi erilist välja ei tule. Vahest lööb niisamagi otsmikku või kuklasse valu sisse. Ma eeldasin, et see on mingi tavaline nohu, mis lihtsalt veidi vintskemalt taandub, aga ta ei paista üldse taanduvat ja ülehomme pean lendama. Vahemaandumistega, mis teeb 4 tõusu ja langust. See on oluline, kuna rõhuvahe on just siis tunda. Mõnus. Lasin endale Cirruse välja kirjutada. Pseudoefedriini tabletid, mis peaks turset all hoidma. Huvitav, kas retseptiravimid konfiskeeritakse, kui Haigekassa paberit juures pole? Mul ilmselgelt enam aega pole selle taotlemiseks. Kõige kangemad käsimüügi valuvaigistid võtan ka kaasa. Tänapäeval ei anta lennukites ju enam tasuta klaasi vett ka, et tabletti võtta. Minu isiklik põrgu. Ma ütlen, vot seda jama ma ette mõelda ei jõudnud. Selles asi ongi. Põhimõtteliselt on valu selline, et tekib tõsine hirm, et ajud lihtsalt lendavad seintele, pea plahvatab ning ümbritsevad on su koljutükkide ja ajumassiga kaetud. Teismelisena Londonis maandudes kujutasin seda endale elavalt ette.
Ja see lennuk muudkui tiirutas ja tiirutas, pool tundi maandumist, piin ei lõpe. Meie kõrval istus üks noorpaar, mõlemad kägaras pead põlvede vahel, samuti näost hallid - vähemalt ei olnud ma ainus. Ülejäänud inimesed ei tundnud midagi.
Kui oleks olnud valida, kas see nohu või tänane Lufthansa streik reedeks (eile teatati, et Saksamaalt läbi minevad 900 lendu on tühistatud), siis kumma ma valiksin?

7 kommentaari:

  1. Mitte Haigekassa, vaid Ravimiameti käest tuleks seda luba küsida :)

    https://www.ravimiamet.ee/ravimitega-reisimine

    Ja antakse lennukis ju küll tasuta teed ja kohvi ja vett, ma olen küll igal lennul neid saanud, v.a. EasyJeti ja RyanAiri omadel, aga seal pole ka midagi imestada. Jaapanisse lendamisel söötis SAS kõhu ikka päris korralikult täis :D Ja mu meelest pikemal kui kahetunnisel lennul on juba võileib näppu antud. Nii et ära üldse muretse, saad ikka vett.

    Edu igatahes :)

    VastaKustuta
  2. Kui oskad ilusti küsida saad ka ekstra õlut ja veini tasuta mahlast ja veest rääkimata ;)

    VastaKustuta
  3. Haigekassa-Ravimiamet poteito-potaato vihasele inimesele :) Aga tuleb välja, et pseudoefedriin õnneks ei kuulugi keelatud ainete hulka.
    Ma olen vist väga ammu tõesti lennukiga reisinud ja siis ka mingite tšarterlendudega, kus klaasi vee eest raha nõuti.

    VastaKustuta
  4. Ma olen uurinud ja proovinud erinevaid asju, aga parimat tulemust on mulle andnud ainult vana hea valuvaigisti. Võta seda sisse selliste intervallidega, et terve lennuaja oleksid mõju all. Valuvaigisti abil õnnestus mul ka Maltalt tagasi lennata, kui ise nohus olin. Ilma nohuta ja valuvaigistiga lennata oli lausa lust - no mitte ainsatki valutuksatust. Nohu ja valuvaigistiga olid mõned valutuksatused, aga jäin ellu ja pea põlvede vahel ka piinlema ei pidanud (nagu tavaliselt).

    Allergiatabletid vms, mis peaks hoidma turse all, pole mind aidanud.

    VastaKustuta
  5. Ma ei saanud täna öö otsa kinnise nina pärast magada, ehk siis mulle ka see pseudoefedriin ei mõju. Ilmselt on taaskord kahepoolne põskkoopapõletik nagu ikka mul. Lasin täna hommikul kiiruga antibiotsi välja kirjutada, ehk need 3 tabletti, mille enne lendu võtta jõuan, aitavad veidikenegi. Valuvaigistid võtan ka kindlasti sisse.

    VastaKustuta
  6. Ei tea, kas see nii tõsisel puhul aitab, aga ehk on abiks - ainus käsimüügis olev nohurohi, mis hullkinnisele ninale veidigi mõikab, on galazolin - võta prooviks kaasa? AB ehk jõuab ka midagi teha.

    VastaKustuta
  7. Tegelikult nina teeb mul lahti tavaline Xymelin ka, aga ma tunnen, et põskkoopad on seda saasta ikka täis ja seal on suruv tunne ilma lendamatagi.

    VastaKustuta