esmaspäev, juuli 11, 2011

"Naisteta küla"

Sel aastal nägin oma lemmikfilmifestivali (toimub suvel, mil ma suudan kauem kui kella 22-ni üleval püsida, kantakse telekast üle ning mulle tundub päris elu huvitavam ja mõtlemapanevam kui lavastatud olukorrad), Pärnu filmifestivali, filmidest ainult ühte ja nagu just avastasin, televaatajate lemmikut. Ühel aastal õnnestus mul näiteks ära näha kõik ülejäänud filmid peale televaatajate lemmiku. Otsusta siis nüüd, kumb olukord parem on! Ilmselt ikka see teine aga mõningaid mõtteid tekitas see võidufilm, "Naisteta küla", küll.
Film räägib ühes Serbia mägikülas (kas üks maja moodustab tõepoolest küla?) elavatest kolmest vennast, kellest vanim otsustab endale lõpuks naise leida. Lähikonnas ühtki naist ei leidu ja nii peabki ta oma lootused naaberriigi Albaania peale panema, kus naised väidetavalt vagad ja leplikud on. Serbia naised nimelt olevat vaid materiaalse poole peal väljas ja seda paraku mägikülameestel pakkuda pole. Meeste jutust jääb mulje, et kõik Serbia naised on linna või kaugele maale õnne (ja raha) otsima läinud ning külades rabavad rasket tööd ainult mehed. Nende ainus lootus on patriarhaarses moslemiühiskonnas üles kasvanud Albaania tütarlapsed. Paraku Albaaniasse kohale sõites selgub, et ka seal on neiukesed hakanud alkoholi jooma ning kuldehteid himustama. Kohalike serblaste tutvumispidu jätab veelgi kahtlasema mulje - poolpaljad tütarlapsed ühemõttelistes poosides oma kehi hõõrutamas.
Mis stereotüüp meile sealt filmist vastu vaatab? Kõik slaavi naised on litsid ja mehed on koledad lollpeadest jõmmid. Ausõna - pea kõik filmis näidatud naised nägid välja nagu odavad hoorad ning mehed sellised, et pimedal tänaval nendega kokku sattuda ei tahaks. Kas nii ongi või on see seotud meisse sisse kasvanud eelarvamustega? Suures osas ilmselt nii ongi - välimus ju kellegi iseloomu ei määra, me lihtsalt oleme sellise välimusega inimesi näinud enamasti negatiivsetes rollides. Kas meie ühiskond 90ndail oli samasugune? Eks meiegi ole rahale orienteeritud, kuid millegipärast tundub, et sealsete inimeste (naiste) igatsus hea elu järele on hullem kui meil kunagi oli. Meie riigi olukord pole vist küll kunagi nii hull olnud ka kui sealsetes sõjast räsitud riigikestes. Ilmselt on just äärmine vaesus (koos harimatusega) see, mis sunnib naisi prostitutsioonile (suur osa naisi ju välismaal sel teel õnne otsib) ja mehi kuritegevusele, mitte mingi geneetiline eelsoodumus.
Ah, eks muidugi ei saa ühe filmi puhul mingist riigist oma arvamust luua. Ka Eestist saaks väga nukra mulje luua filmides kusagil ääremaal poe taga õlut libistavaid eluheidikuid. Meie mulje Balkanimaadest on aga ikkagi selline, et tegemist on mingite vaeste kolmanda maailma riikidega, mitte mingil juhul Euroopaga, kus elavad slaavlased, kes elatavad ennast kuritegevusega. Naised on sealt kõik ära putkanud Saksamaale prostideks. Hea, et ise sealt pärit ei ole.

6 kommentaari:

  1. Heh, nägin ka seda dokki, väga kaasahaarav oli, aga mulle jäi küll 180 kraadi teine mulje filmis kujutatust...

    Esiteks oli tegu peene huumoriga, doki tegijad teadsid olukorra absurdsust ning ka vennad teadsid seda, sest ütles ju üks vend lõpupoole, et "kuidas sa kavatsed naise siia tuua, sul pole siin pesemisvõimalustki..."

    Teiseks oli ju ilmselgelt näha filimst, et albaania "tutvumisteenus" oli lihtsalt hale tüng serbia meestele raha välja petmiseks. Seda tunnistas see vend ka ise, kui valetas oma sõpradele selle kohta, mis seal tegelikult juhtus.

    No ja siis lugematud pisidetailid, millel kaamera peatus nagu ajakirjast lõigatud naiste pildid seintel (ideaalse naise omamise soov, seksuaalse alatooniga), mees otsist noort naist keda panna, mitte perenaist, kuigi väitis vastupidist.

    Ühesõnaga igati korralik dokk, mille vaatajad saavad teha omad järeldused ning need järeldused on seinast seina :P

    VastaKustuta
  2. Ma küll ei ütleks, et sinu arvamus minu omast 180 kraadi erinev oleks. Eks need asjad jäid muidugi ka silma, mida sina nimetad aga üldmulje sealsest rahvast küll eriti positiivne ei jäänud.
    Nende seina peal olevate piltide juures jäi mulle muidu silma, et kõik olid tegelikult täiesti siivsad pildid - vend lõikas neid ju Playboyst, oleks ilmselt ka muud valikut olnud.
    Ses perenaise osas ma mõtlen, et ehk oli mehe soov omada nö ideaalnaist (seksikas köögikata, kes on nõus end õues kopsikuga pesema) täiesti siiras, sest ilmselt ta naistega mingit kokkupuudet ei omanudki.

    VastaKustuta
  3. Hmm, selline väike asi, et albaanlased ei ole slaavi rahvas:)

    VastaKustuta
  4. Ahsoo, seda ka veel, et
    * Albaaniat need sõjad ei puutunud, kuivõrd Albaania polnud Jugoslaavia osa, ei tükkinud keegi sinna väga sõdima. Nende vaesus on suuremas osas pärit üliräige totalitaristliku režiimi ajast ning ülejäänus pisut hiljem tehtud lollusist (nimelt üritasid nad riigi rahanduse naiivse avameelsusega otseselt püramiidskeemidele ehitada ning see lõppes nii nagu taolised asjad ikka lõppevad, ehkki tglt. on mdgi kogu Läänemaailma majandus sisuliselt püramiidskeem, aga lõpp on ka meie kõigi kahjuks ligi juba). Ehkki ka enne IIMS polnud Albaania just rikkuse kodumaa - näit. polnud riigis ooperiteatrit & kuningas veetis kõik õhtud kasiinos, lihtsalt seepärast, et ega tal kuhugi mujale minna olnudki.
    *Serbia on väga mitmetahuline riik. Näit. Belgrad on igati moodne metropol, seda räägivad kõik, kes sinna sattunud (ise pole paraku sattunud veel)
    *Need röövlivälimusega albaanlased on tglt. suht sõbralikud. Välismaalaste käest üritavad nad pigem altkäemaksu võtta, kui nad mõnel ametikohal töötavad, kus seda võtta saab. Aga röövimisi, vargusi, selliseid asju suurt ei ole. Kusjuures albaanlased on väga külalislahked ning püüaavad teha kõik, et külaline end jumalapärast halvasti ei tunneks. See tuleb nende omaaegsest rahvakombest, et kui külaline talle pakutavaga rahule'i jäänud, oli tal luba pererahvas hukata - kogukond vts taolisele veretööle igati mõistvalt & kaasatundvalt, sest no miks peaksid edasi elama inimesed, kes isegi külalisi vastu võtta'i oska:)

    VastaKustuta
  5. Aitäh! Eks muidugi oleks ise võinud enne end taustaga rohkem kurssi viia aga lihtsam on ju teada, et kogu sealne piirkond on üks "sõjast räsitud slaavlaste punt". Nii nagu meiegi oleme kõrvaltvaatajale üks Balti riigid.
    Seda, et sealsed inimesed kõik pätid ei ole ja kõik piirkonnad ühtviisi vaesed, usun ma muidugi ise ka.

    VastaKustuta
  6. Mis "üks Balti riigid". Siinsamas Euroopas on küllalt inimesi, kelle jaoks meie oleme samuti üks Balkan puha - Balti... Balkan... ah, mis vahet seal on.

    Ühte Eesti ametiasutusse tuli kord Prantsusmaalt ametlik kiri, kus riigi nimeks oli kirjutatud "Estonia (ex-Yugoslavia).

    VastaKustuta