teisipäev, jaanuar 31, 2012

Appi, Jeesus ründab koos pisikutega!

Täna hommikul oli jälle uus üllatus postkastis - mõnel meie lasteaia lapsevanemal on kodus ikka tõeliselt igav. Ehk siis jätkuks sellele teemale on veel probleeme avastatud.
Esimene probleem seisneb selles, et üks kasvatajatest on usklik (võdistame juba ette õuduses õlgu!) ning lapsed on enne sööki laulnud üht tänulaulu ning samuti on neile mõnikord lastepiiblist lugusid loetud. Samal ajal loevad lapsed Pipit ka ning päkapikud ja sünnipäevad on täiesti aktsepteeritud (mainisin sellepärast, et olen kuulnud loost, kus üks usku radikaalsemalt suhtunud inimene on selliseid asju pahaks pannud). Ma ise ennast usklikuks ei pea, kuid olen ka ise lapsena isiklikust huvist piiblilugusid lugenud ning eriliseks lemmikuks olid mulle Ostankino pealt jooksnud piibliteemalised multikad. Üldiselt sisaldavad need lastele mõeldud lood vaid klassikalist hea ja kurja vastandamist, kedagi põrguga ei hirmutata ning räägitakse lihtsate sõnadega üldinimlikest väärtustest. Hiljem oli meil keskkoolis usundiõpetus (vabaainena, satanismi tutvustavas tunnis oli küll pea terve klass kohal) ja ma usun, et inimene, kes erinevatest usunditest ikka mitte midagi ei tea, on päris paljust huvitavast ilma jäänud. Ok, see läheb veidi kaugele lasteaialaste teemast aga ma ei usu, et piiblilugude rääkimine neile kuidagi halvasti mõjuks, kardab ilmselt selline lapsevanem, kel endal usuteemast arusaam puudub ja kes arvab, et lapsi sunnitakse Piiblit pähe õppima ja kodus missionitööd tegema. Minu last on sealsetest lastest muide kõige kauem "töödeldud" ja tema pole meile veel kodus Jeesusest rääkima tulnud. Pipi ja Muumi on ilmselgelt lahedamad tüübid.
Ahh...eriline pärl kirja lõpust: "Samuti küsime igaks juhuks
üle, kas kristlike pühade (jõulud, kolmekuningapäev, lihavõtted jms)
tutvustamine piiblilugu silmas pidades on aktsepteeritav?" Loomulikult mitte, milleks pühade algset mõtet mainida - kõik pühad on selleks tehtud, et võimalikult palju kingitusi saaks ja tarbida, tarbida, tarbida! Kui kodus last laiemat pilti nägema ei õpetata, ei tohiks ka haridusasutus seda teha.

Lisaks Jeesusele ründavad lapsi ka pisikud. Vaatasime juba ükspäev, et kasvatatel on seljas mingid naljakad kodukitlid. Tervishoiunõuded nägevat ette, et söögiaegadel peavad sellised hõlstid seljas olema. Nüüd on tekkinud küsimus, et äkki võiks ikka terve päeva kitliga ringi käia (ja seda iga päev vahetada loomulikult). Millegipärast meenub nõukaaegne raamatuke lapse tervisest, kus imiku tuppa võis siseneda spetsiaalses kitlis ja marlimaskiga. Kindlasti aitab kasvatajate (kui peamisete nakkuskollete) univormistamine kaasa haiguste leviku tõkestamisele kui samal ajal on rühmas paar tatist last, kelle vanemad arvavad, et nohu pole mingi haigus.
Pean nüüd välja mõtlema võimalikult vähesarkastilise vastuskirja ja jään huviga ootama järgmist lastevanemate koosolekut.

5 kommentaari:

  1. Ei noh, mõni inimene on lihtsalt selline, kes ei saa muidu, kui peab Oma Arvamust avaldama :)

    Ma olen ka üldiselt seda meelt, et religioon on nagu suguelund - on tore, kui see olemas on ning inimene saab sellest palju rõõmu ammutada, aga sellega lehvitamiseks on oma aeg ja koht...

    Kindlasti ei ole lastele lihtsalt piiblilugude tutvustamises midagi halba, aga kui pühadest rääkida, siis võiks ju ära mainida ka nende algse põhjuse, milleks ei ole teps mitte Jeesus! Ikka vana hea aastaaegade vaheldumine ja päikese taassünd ja see, et väiksed loomalapsed sünnivad ja... Mu meelest oluliselt vastuvõetavam kui lugu sellest, kuidas kurjad inimesed heasüdamliku onu posti külge naelutasid :)

    (Ja ma võin plõksida küll, mu põhieriala on teoloogia :P)

    VastaKustuta
  2. Seda küll jah, minu mõte lihtsalt, et mingi variandi mahasalgamine ei ole eriti arukas. Saad ju ise valida, mis juttu kodus lastele räägid.
    Postikülgenaelutamisest meil õnneks juttu pole tehtud ja see poleks mu meelest eakohane kah. Samamoodi imestan mis mõttega viidi kunagi lapsi klassidekaupa kinno verist Jeesuse elu filmi vaatama - tempel mällu igaveseks?
    Eks see piir ole hägune küll, et kuidas garanteerida, et süütud lastelood ühel hetkel tõsiseks propagandaks ei muutu.

    VastaKustuta
  3. Ui, mulle kohe väga meeldis Rojukese kommentaar. Mõte hakkas lippama ja veelgi paralleele looma ...

    VastaKustuta
  4. Nii ja naa. Minul ajas kunagi kopsu täiega üle maksa usuõpetuse ainekava. Mitte seepärast, et seal piiblilugu räägitakse. Ega isegi mitte seepärast, et usuõpetus puhtalt kristlusest koosnes. Aga kava koostajate eesmärk oli lastele selgeks teha, et eetika ja moraal on KRISTLIKUD mõisted. Et inimene pole inimesele hunt ainult seepärast, et temas on jumalik alge, et Jeesuse õpetus tõi inimkonna loomariigist tagasi ja et ristisusu kirik on ainus jõud, mis meid nüüd patust hoiab.

    Mul on isiklikul tasemel usklikega ainult head kogemused. Aga miski mu peakeses manitseb valvsusele, kui nad lastele liiga lähedale saavad.

    VastaKustuta
  5. Ma saan aru, et mu postitusest võib jääda mulje, et ma olen usukuulutajate suhtes veidi sinisilmne aga konkreetses olukorras olen ma kindel, et midagi üle piiride minevat ei tehtud.
    See omaaegne usuõpetuse ainekava oli tõesti väga imelik võrreldes sellega, et meie koolis oli usundiõpetus täiesti normaalne erapooletu aine, mida andis ajalooõpetaja. Eetika oli meil hoopis eraldi ainena kavas (kas seda ka toimus, ei mäleta).

    VastaKustuta