esmaspäev, oktoober 13, 2014

Kas blogi on töö või aitab seda leida?

Niisiis, kas blogimine on töö ja kas sellest peaks oma cv-s rääkima. Kui sa arvad, et blogimine on töö, siis pole sa ilmselt kunagi tööl käinud. Kunagi oli mu töö sisuks blogimine ja ilmselt olin kõrgemalt tasustatud blogija üldse, sest Tähtsas Ministeeriumis töötades lihtsalt polnud muuga oma aega sisustada kui blogimisega. Kaua sa ikka Rate's istud, eks. Ma kirjutasin sel ajal veel läbimustadeprillide blogi ja samal ajal palk muudkui jooksis. Blogimist tööna võtavad ilmselt need "elustiiliblogijad", kes leiavad, et neil ei jäägi enam muuks aega üle kui ainult blogiga tegelemiseks ehk siis mööda pakiautomaate jooksmiseks ja kraami pildistamiseks. Mu meelest on see jube - blogi peaks klassikaliselt ikka enda mõtete avaldamise koht olema, mitte mingi kauba reklaamimise leht. Praegu tehakse blogisid aga justnimelt selleks, et äkki saab tasuta nänni. Mul pole midagi selle vastu kui inimene peab kõigepealt blogi ja siis muuhulgas ka mingit träni reklaamib, kui see jääb mõistuse piiridesse, aga ainult reklaamil ja asjade näitamisel põhinev blogi - see on ju sama huvitav, kui telekast Teleturgu vaadata. Ainult minu arvamus muidugi. Leidub kindlasti lademetes inimesi, kelle jaoks ainult asjad ongi elus huvitavad. Keegi avaldas veel arvamust, et toodete reklaamile tulebki pühenduda, teha professionaalsed pildid ja puha, mitte oma Hiinast tellitud kleite kahe sõnaga kommenteerida. No ma elan enne ühe need kahe sõnaga kommenteerimised kui vaatan, kuidas mõni inimene tõsimeeli raiskab ära pool päeva, et oma küünelakki vms pildistada ning mõtleb sinna juurde, et teeb suurt ja tähtsat tööd.
Blogi cv-sse? Minu kui personalivalikuga tegeleja jaoks on see vale küsimus, sest ei ole õige omada mingit üldist cv-d vaid cv tuleks koostada lähtuvalt ametikohast, kuhu kandideeritakse, tuues välja just neid omadusi, mis soovitaval töökohal kasuks tulevad. Näiteks kui sa pead toidublogi (kui see just ei ole mingi äparduste kogumik) ja kandideerid toitlustusalale, siis on blogi lisamine ilmselt suureks plussiks. Isiklikku blogi ei soovitaks mingil juhul cv-s ära märkida. See mõjub ebaprofessionaalselt  - kui mina blogija-personalitöötajana vaatan ehk asjale veel neutraalselt, siis olgem ausad, enamik mitteblogijaid blogimist ilmselt soodsalt ei vaata. Jumal teab, mida ta seal veel meie ettevõtte kohta räägib! Tal on mingi eneseeksponeerimisvajadus! Blogi kaudu võib töö leida küll, aga mitte seda cv-sse toppides - blogi märkavad need, kes sellist meediavormi aktsepteeritavaks peavad ja nii võid sattuda kuhugi ajakirja kolumnistiks või ettevõtte veebiblogi pidama.
CV-s tuleks rõhutada just neid omadusi, mida läheb vaja ametikohal, kuhu kandideeritakse! Ma ei saa aru, kuidas 80% inimestest seda ei mõista. Või on tegemist meeleheitega pikkadest tulututest tööotsingutest, funktsionaalse lugemisoskuse puudulikkusega (kui ma kirjutan kuulutuses, et töökohal inimestega suhtlemist ei ole, siis vastab 75% inimestest, et neile jubedalt meeldib suhelda - sest see on hetkel trend, mis sest, et konkreetne töökoht ei soosi seda - sellised cv-d lendavad kohe "ei sobi" hunnikusse) või siis oskamatusega olulist infot välja tuua. No näiteks annab alati mängida tööülesannetega - see on nüüd veidi petmine, aga aitab kindlasti tööle saada, iseasi, kas seal ka püsida: näiteks kui soovite saada tööle juhtimisvaldkonda, aga olite varem sekretär, siis ärge keskenduge saatelehtede vormistamisele, mis moodustas ehk 90% teie varasematest tööülesannetest, vaid rääkige sellest, kuidas osalesite juhtkonna arenduskoosolekutel, mis toimusid ehk vaid korra kuus ja teie olite niisama ruumitäiteks, aga mis seondub soovitava tööga palju rohkem kui saatelehed. Kristalne ausus ei ole teie sõber. Meelde jääb see, et kandidaadil on olemas kogemus soovitavas valdkonnas. Kui põhjalik see kogemus on, on iseasi. Ärge kuhjake CV-sse laulukonkursse, mille võitsite lasteaias (seda tehakse!) või ärge seletage, kuidas teile meeldib marke koguda ja ilmas rännata, see ei ole oluline!  Hobide osa võib olla mõjuv vaid siis, kui see seostub konkreetselt tööga. Blogi on hobi.

6 kommentaari:

  1. Aamen! Ma pole ainuke, kellele tundub, et Eestis PEAB blogima, sest nii saab tasuta asju. Minu meelest on ka blogi eelkätt hobi, tööks seda pidada on tibake naljakas.
    Tõsi, ma saan aru, et välismaa elustiiliblogijad saavad tõepoolest oma blogisid tööks nimetada, sest nad teenivadki miljoneid, maksavad makse jms.
    Eestis on blogid ikkagi hobi:)

    VastaKustuta
  2. Täitsa nõus! Mulle meeldib blogida just nimelt selle pärast, et see ei ole mu jaoks kohustus (tööl peab ju iga asi kindlal ajal välja ilmuma). Ilmselt kaoks ühes sellega igasugune motivatsioon kirjutada. Enda cv's seisab hobina lihtsalt kirjutamine (blogi leiavad nad ise ka mu nime googeldades).
    Aga minu hinge kriibib alati natuke see, kui räägitakse tasuta asjade saamisest. Noh, sest saan ju isegi Hiinast riideid. Samas, nagu ise ütlesid, ei leia ka mina, et see on halb kui inimene on tükk aega enne bloginud ja aeg ajalt midagi reklaamib. Kulus minulgi hea 7 aastat enne kui üldse keegi peale mu ema mu blogi märkas :D

    VastaKustuta
  3. Kirjutasin Merje blogisse põhimõtteliselt sama sisuga kommentaari (mis seal muidugi ei ilmunud) - blogi peaks cv-s mainima ainult siis, kui see kuidagi tööga seostub. Kui tahad pagariks saada ja sul on küpsetusblogi, siis muidugi, see on sulle ju lisareklaam. Aga kui sa kandideerid solaariumisse, siis ära jumala eest lingi, mõtlevad, et oled mingi paks ja ei vastaks sihtgrupi ootustele.

    VastaKustuta
  4. Eks minu armastus Sheinside vastu on ju kõigile teada:D Aga põhimõtteliselt olen ma jõudnud järeldusele, et igaühe enda asi ju tegelikult, mina lihtsalt ei poolda kiirmoodi ja odavat jama. Mingil määral on reklaam isegi hea, sest vbla on asju, mille olemasolust ma ilma blogideta ei teaks ja tore on lugeda (ausaid) arvustusi/arvamusi toodetest.
    Tasuta asjade all ma tegelikult ka pigem mõtlen kõiki neid sadu miljoneid inimesi, kes teiste blogide eeskujul blogima hakkavad, küsides veel nõu, et aga millest siis peaks blogima, sest siin on ausalt minu aravtes vaid üks põhjus, miks blogima hakatakse. Loodetakse "feimi ja sulli".

    VastaKustuta
  5. Ma aususe osas ei julge sõna võtta, sest tegelikult pole eriti lugenud ühtki väga negatiivset kommentaari mingi tasuta saadud toote kohta. No kui välja arvata Hiinast saadud asjad, sest ega need seal ju meie keelest aru ei saa. Või siis ongi kõik need tooted nii head, mida tasuta antakse...

    VastaKustuta