esmaspäev, detsember 21, 2015

Neljakümneviieselt ennast oksa pooks! *

Olen mina alles ussi rinnal soojendanud :) L. hüüab täna tööl Postimeest lahti lüües: "Öhh, sihukese muti tahavad presidendiks valida!" Üks teine noormees kiitis kah takka, et issand, milline see Kaljurand välja näeb. No ma ei oska seisukohta võtta - milline see keskmine keskealine naisterahvas välja nägema peaks siis? Seletasin siis, et Kaljurand on tegelikult väga tubli ja tark naisterahvas, presidenti ei valitagi välimuse järgi ning kui mõelda, siis ka meie läbi ajaloo üldiselt parimaks presidendiks peetud Lennart Meri´t (kas tõesti niimoodi peaks käänama?) võrreldi kaamliga. Pealegi on Kaljurand ka venelastele "oma", mitte võõras jänki nagu Ilves. Vene kaardiga laksamine mõjub alati - ta saab Venemaaga hakkama! või siis ähvardamine Savisaarega. Kobisesid siis, et nojah, seda küll, ja jäid vait.
Tegelikult on see lausa fenomenaalne, kuidas poliitikuid välimuse järgi hinnatakse. Kunagi käis meil Mart Laar koolis rääkimas ning naeris enda üle, kuidas loomulikult keegi temasugust naljakat habemikku kõrgele kohale ei valiks. Oi, mu vanaema vihkas Laari - milline vastik pudilõug! Teine vanaemal kopsu üle maksa ajanud mees oli Tõnis Lukas - võeh, mihuke paipoisi soeng! Tarja Haloneni üle ju ilguti ka tema välimuse pärast. Aga vot Arnold Rüütel - see oli üks ilus ja soliidne president, võluvate valgete lokkide ja maheda naeratusega. Mulle tunduski, et see poliitikute üle välimuse põhjal otsustamine on selline vanema generatsiooni vähene allesjäänud lõbu, kuid nüüd tuleb välja, et omavanused on täpselt sama pealiskaudsed. Või on tegemist lihtsalt inimestele loomuliku reaktsiooniga lapsepõlvest - kole inimene on kindlasti ka paha ning ilusad on kõik head? Välimuse rollist valimistulemuse juures räägib ilmselt ka see, et suurem reklaamipind tagab suurema toetuse - meelde jääb nägu, mitte tegu. Kenasti on asjast aru saanud näiteks Põhja-Tallinna linnaosavanem Karin Tammemägi, kes reklaamplakatil näeb välja selline , tegelikkus on aga pisut teine.
Niisiis, kui tahate Kaljuranda presidendiks, hakake teda kiiresti photoshoppima!
Ja siis nad imestavad, miks, oh ometi miks, tahavad naised iga hinna eest head välja näha? Miks nad küll kasutavad seda mõttetut kosmeetikat ja käivad iluoppidel? Ma usun, et mehed teeks seda oma välimuse nimel täpselt samamoodi, kui sotsiaalne norm seesugune oleks. Praegu on koledate meeste ainus võimalus raha ja loomulikult on nad tigedad "pealiskaudsete naiste" peale, kes neid ainult selle alusel jutule võtavad. Ilusatele meestele mu meelest naiste ilukultus niiväga närvidele ei käi. Houellebecq´i nooruse- ja iluihalus tundus mulle kohati liiga ülepaisutatud, aga kui asja korralikult kõrvalt vaadata, ei pane ta üldse paljuga puusse. L. lajatas samuti, et tema küll üle viiekümnekolme elada ei kavatse. Ma ei viitsinud põhjendusi kuulata ja ähvardasin selle asemel tast toanurka topise teha, aga ilmselt on põhjus samamoodi "ei ole maad vanadele meestele". Naistele muidugi ka mitte. Mu vanaema ei julgenud üle 70sena enam baari istuma minna, sest ta olevat liiga kole vaatepilt teistele. Vanad inimesed peaksid ära surema, mitte teistel jalus olema, seesugust mõtteviisi olen ma lapsest peale kuulnud. Praegustele lastele ennustatakse juba sadat aastat eluiga - leiutage ometi mingi välise nooruse eliksiir või me ei jõua neid enesetapjaid laternapostide otsast ära koristada!

* Psychoterror "Ära Argentiinasse"

13 kommentaari:

  1. Õigust räägid nagu ikka. Ilves on ka mu meelest kole. Kes ta küll presidendiks valis. Ja Marina mulle meeldib.
    LPs oli intervjuu Urve Paloga, kus ta jagas enda (negatiivseid) kogemusi. me arvestame rohkem kui arvame inimeste välimusega. Nii õudne tegelikult.

    Aga ma tahaks õiendada tehnilist asja.
    Mobiiliversioonis on korralikult iga komentaari all link " vasta". Veebiversioonis pole ja kommentaar, mis mõeldud konkreetse koha peale jookseb kuhugi lõppu.

    VastaKustuta
  2. Demokraatias on poliitiku kõige tähtsam omadus - karisma. Selle abil jäädakse meelde ja paistetakse silma ja saadakse valituks. Kõik muu - vaated, tarkus, kogemused - on vaid vaht. Kahju, aga nii on.

    Ja sama ka rahvusvahelises poliitikas. Sa võid olla kuitahes nupukas või informeeritud või heade nõuandjatega, aga sellest ei piisa. Kui sul pole šarmantset enesekindlust vestluses sõna haarata või nõupidamislaua taga püsti tõusta või kingaga kõnepuldi pihta virutada, siis oled mömm ja suga ei arvesta keegi.

    VastaKustuta
  3. Ahhaa! Mina näen enda konto alt tõesti, et keegi on kommenteerinud konkreetselt kellegi teise kommentaari, aga blogis seda ei ole. See on mingi kala bloggeriga, näiteks eelmise postituse all KR-i kommentaar on mõeldud TT esimesele kommentaarile vastama, kuid ainuke märge sellest blogis on mingi "Ind" kommentaari lõpus. Ei oska midagi ette võtta ka ses osas, settingute alt seda varianti ei leia, mis lubaks kommentaarile vastata.

    VastaKustuta
  4. Mina olen naispoliitikute puhul tähele pannud, et ka liiga ilus ei tasu olla. Siis hakatakse irvitama, et mida see tibi seal Riigikogus teeb ja mõni meespoliitik leiab, et on igati normaalne otse-eetris oma naiskolleegi kaunitest suurtest silmadest rääkida.
    Ühesõnaga, kui oled kole, siis ei taha keegi sinu nägu ei teleekraanil ega reklaamplakatitel näha ja kui oled liiga ilus, peab märksa rohkem vaeva nägema, et sind tõsiselt võetaks.
    Muidugi kobe meespoliitik saab välimuse eest ainult plusspunkte juurde ja keegi ei arva, et hea välimus võiks kuidagi tema mõttetegevust takistada.

    Mäletan ka ülikooliajast, et kuna olen blond, panin eksamile minnes alati igaks juhuks prillid ette, sest lootsin, et näen siis asjalikum välja. Selline ebakindlus tundub mulle praegu üsna tragikoomiline, aga neid blondid-naised-on-lollid-arvamusavaldusi olen ma veel viimastel aastatelgi korduvalt kuulnud.

    VastaKustuta
  5. Kadi: nõus, ma ise värvisin juuksed kaitsmise ajaks lausa tumedaks, et mitte "blond ja loll" välja paista.

    VastaKustuta
  6. Mina ei pea ennast kauniks ja olen vist seetõttu ka ise teiste välimuse suhtes hoopis leplikum. Miks mulle peaks oluline olema mingi poliitiku välimus? Kas on mingi võimalus, et ma olen sunnitud neist kellegagi vahekorda astuma või? I don't think so. Minu poolest nähku välja milline tahes, peaasi, et tark oleks.
    Kaljurand on mu meelest täiesti harju keskmine. Guugeldades on võimalik muidugi päris ebaõnnestunud pilte leida, aga kellest meist siis ei saaks ebaõnnestunud pilte teha? Lihtsalt hirmus pilt tavainimesest ei jõua netti.

    VastaKustuta
  7. Mariliis: mu meelest see teiste välimuse arvustamine ei ole isegi seotud sellega, kui kenaks inimene ise ennast hindab.

    VastaKustuta
  8. Teoreetiliselt ei tohiks ju välimusel olla mingit pistmist valituks saamisega, aga paraku on see üsna oluline näitaja demokraatlikes riikides. Ega siis ilmaasjata terved meikijate meeskonnad tundide kaupa presidendikandidaatide kallal vaeva näe. See ju omaette teadus, millist riietust ja millist välimust (meiki) erinevate auditooriumide puhul kasutada. Demokraatias valib keskmine inimene mistõttu poliitik peab valituks saamiseks meeldima keskmisele inimesele, kelle maitse just kõige rafineeritum ei tarvitse olla. Ja mis seal salata, eks me kõik eelistame oma maitsele meeldivaid inimesi ;)

    VastaKustuta
  9. Teoreetiliselt ei tohiks ju välimusel olla mingit pistmist valituks saamisega, aga paraku on see üsna oluline näitaja demokraatlikes riikides. Ega siis ilmaasjata terved meikijate meeskonnad tundide kaupa presidendikandidaatide kallal vaeva näe. See ju omaette teadus, millist riietust ja millist välimust (meiki) erinevate auditooriumide puhul kasutada. Demokraatias valib keskmine inimene mistõttu poliitik peab valituks saamiseks meeldima keskmisele inimesele, kelle maitse just kõige rafineeritum ei tarvitse olla. Ja mis seal salata, eks me kõik eelistame oma maitsele meeldivaid inimesi ;)

    VastaKustuta
  10. Sotsiaalse normi mainimine tuletas meelde D. Hoffmani intervjuu "Tootsie" teemal (ka minul, karmikarvalisel, tuli liigutusest pisar silma) : https://www.youtube.com/watch?v=xPAat-T1uhE&feature=share

    VastaKustuta
  11. Kõige selle juures on Donald Trumpi populaarsus veel suurem müstika.

    VastaKustuta
  12. Kui me arvame, et meid ei mõjuta poliitiku välimus (või üldisemalt - karisma), siis see on enesepett. Välimus TÖÖTAB, seda on lõputult tõestatud uuringutega nii poliitikas kui töös / karjääris.

    Valimiste konteksti jäädes on meil enamasti otsustamiseks nii liiga vähe kui liiga palju infot. Parteide valimiskampaaniad on enamasti iseendaga vastuolus ("toetame kõiki" stiilis lubadused). Üksikute poliitikute iseloomu või sobivuse kohta teame aga enamasti liiga vähe. Tahaks valida kedagi sotsidest... aga seal on kümme mulle tundmatut nime... Mispeale valija taandub lihtsate visuaalsete märkide peale ja valib kõige FOTOL kõige usalduväärsemana näinud või meelde jäänud kandidaadi.

    VastaKustuta
  13. notsu: ma lugesin kunagi mingit tänavaküsitlust, kus keegi noormees ütles, et tema valib küll Savisaare, sest Savisaar "on jumala pull mees" vms, rõhuga sellel, et Savisaar on naljakas. Trump on ju kah selline naljakas tegelane, punetab näost ja vehib kätega, ja veel see soeng! Ei paista selline igav, kuiv ja tõsine vend nagu enamik poliitikuid. Ilmselt see läheb siis ka karisma alla.

    VastaKustuta