teisipäev, juuni 06, 2017

Sületants

Käisime nädalavahetusel ka ühel juubelil, L.-i kursavend sai 40. Eraldi teema on muidugi see, kuidas juhtus, et ümberringi hakkavad inimesed 40 saama! Alguses tuli juttu sellest, kuidas "alles hiljuti" sai samale mehele sünnipäevaks elus siga kingitud, siis aga meenus, et seal oli küljel rallinumber 30, ehk siis sünnipäev ise toimus ilmselt ikka 10 aastat tagasi, mitte "alles hiljuti". Seejärel meenus asjaosalistele, et ühele kursusele satuti täpselt...20 aastat tagasi! Seejärel avastati muidugi, et sellest ajast saati pole "s***agi muutunud", aga kuhu need 20 aastat ikkagi jäid? See on jõle pikk aeg ju tegelikult - 0st 20ni on justkui oluliselt pikem tee minna kui 20st 40ni!

Sünnipäev oli tore ja meeleolukas, kirjutada tahtsin aga sellest, et kohale oli kutsutud ka sületantsija. Ma polnud varem ühtki näinud, seega oli huvitav. Hirm, et kohale tuleb keegi lodeva ihuga, lubivalge ja kohmakas tädi, õnneks tõeks ei osutunud. Esituse salvestamine keelati rangelt ära, aga see oli mu hinnangul täitsa tasemel, midagi koledat või naeruväärset polnud. Ilmselt inimene teeb seda oma põhitöö kõrvalt, ei taha rambivalgusse sattuda. Aga feminism? On see siis kole naisterahva objektistamine ja ära kasutamine? Ma ei tea, pigem kasutati ära vaest sünnipäevalast, kes oma üllatavat olukorda kogu rahva ees "nautima" pidi. Esineja ei paistnud tööle sunnitud olema, tundus, et tema jaoks on see lihtsalt etendus ja hea võimalus oma ilusat välimust demonstreerida. Paljaid rindu saab tänapäeval igal pool näha, midagi šokeerivat selles polnud. Kuidas sünnipäevalapse naine seda lubas? Teda nimelt tunnustati selle lubamise pärast ja ka ta ise jälgis etendust pealt. Ma ei tea, mu meelest üsna silmakirjalik imestada sellise asja üle. Etendus ju ikkagi, mitte mingi avalik petmine. Pealegi on ta ise piisavalt kena naine, et end mitte ohustatuna tunda. Siit kiuslik küsimus - oleks sünnipäevalapse elukaaslane üks vormist väljas "parim enne" ületanud naisterahvas olnud (milline kena hinnang..), kuidas oleks üks skaala teises otsas asuva naisterahvaga "võimlemine" mõjunud? Kas siis oleks kohatu olnud? Või sõltub ikka asi konkreetse inimese enesekindlusest? Aga kõrvaltvaatajate arvamus, kuidas see siis oleks olnud? Et justkui otsene solvang näkku?

Praegusel juhul arutasid minu ümber istunud mehed hoopis selle üle, palju sihukese etendusega teenib...Mina jälle mõtlesin, kas ma suudaks sellist "tööd" teha. No ilmselgelt ma oma treenimata valge ihu ja loomupärase kohmakusega seda tegema ei hakkaks, aga nii, hüpoteetiliselt. Võõraste inimeste puudutamine...iuuuu! Ma arvan, et kindlasti saab oma kliente ka valida, aga iial ei tea ju, mis üllatuse keegi valmistab. Kukub käperdama, omab ebapiisavat hügieeni, osutub kunagiseks tuttavaks. Põhimõtteliselt täieliku turvalisuse tagamiseks peaks teadma lisaks sellele, kellele tantsu tehakse, ka kõigi peokülaliste taustu (no ei taha ju, et kellegi ämm osutub su endiseks matemaatikaõpetajaks...) ja kombeid. Küsisin L.-i käest, et tahad ka säärast üllatust juubeliks? Ta eitas seda kategooriliselt, ilmselt seetõttu, et ei tahaks sel kombel tähelepanu keskpunkti sattuda. Või noh, ilmselgelt ei tahaks ta üldse sellist suurt pidugi, rääkimata etteastetest, milles ta osaline peaks olema.

Tagantjärele mõtlen, et me oleme ikka jube silmakirjalikud. Kihistasime algul ukse taga, et äkki lähme tagasi ja istume kahekesi kodus küünla ümber, siin on nii palju võõrast rahvast, raudselt tulevad seltskonnamängud ka, siis me poeme kohe kindlasti laua alla. Lõpuks võtsime muidugi mängudest osa ja pidasime vapralt lõpuni vastu, isegi lõbus oli, kuigi me enamuse ajast omavahel suhtlesime ja sõime. Seda enam imestan ma inimeste üle, kes suudavad koos elada inimesega, kellega neil koos väljas käia on igav ja kellega millestki rääkida ei ole. Raudselt hullem väljakutse kui sületants.

2 kommentaari:

  1. Mind ei häiriks kui keegi niiviisi teeniks ja see ta töö on. Aga kindlasti oleksin hingepõhjani solvunud kui keegi mulle sellise üllatuskingituse teeks. OK, naistele vist tellitakse pigeb strippareid kui sületantsu aga mõte sama. Sihtgruppi peab tundma 100%.

    VastaKustuta
  2. Jah, seda kindlasti. Mina tunneks ka end väääga ebamugavalt sellises olukorras. Seekord oli tellijaks sünnipäevalapse lähisugulane ja sünnipäevalaps ka selline üsna showmees, kes verest välja ei löönud.

    VastaKustuta