neljapäev, november 23, 2017

Piletiostusaaga

ZZZZennnnn! Rahuneme, rahuneme. Ma olen nii ärritunud praegu! Ma murran selle ID- kaardi pooleks kohe!

Täna oli siis see tähtis päev, mil Iron Maideni piletid eelmüüki tulid (ok fännklubi omad said vist juba esmaspäevast osta). Kella üheksast. Töö juures ongi hea rahulik osta neid pileteid. Mis seal ikka olla saab? Ega see mingi GNR ole, mille peale massid serverid umbe jooksutavad. ID kaardiga peaks ka kõik korras olema. Ma olin ju lausa see õnnelik, kes sai oma sertifikaadid uuendatud esimesel päeval kui enamik inimesi veel ärganud ei olnud. Mis enam juhtuda saab? Kodus ju kõik töötas.

Valin siis endale head kohad ära (tahtsin istekohti, sest ausalt öeldes Rammsteinil mind häiris, et ma lavale absoluutselt ei näinud, käblik nagu ma olen) ja asusin maksma. Firefox röökima, et turvalise ühenduse viga. No jah, tüüpiline, seda juhtub kodus ka vahest, korra programm kinni ja uuesti, petab rebase ära. Ok, need ostukorvis olnud piletid olid küll heade kohtadega, aga no eks häid kohti leidub veel. Teine kord, sama asi. No sihukest jama ma ei oodanud!

Kolleeg kommenteerib, et vahepeal oli mingi uuendus ja temal sisseehitatud kaardilugeja Firefoxiga enam ei töötagi, ainult eraldi lugejaga saavat. No vot selle jubina jätsin ma tõesti koju, ei arvanud, et vaja läheks. Proovime siis Exploreriga, see on alati lollikindel olnud. Võtame järgmised piletid ostukorvi. Viga. Exploreriga ei avane isegi pangalehekülg.

Tulevad kolleegid uurima. Üks käseb seda uuendada ja teine toda. Midagi saab uuendatud, aga see teine laiendus PKC11 Loader jääb ikka aegunuks. Teeme kõik täpselt nii, nagu id.ee käseb, aga erinevalt seal näidatust, karjub minu arvuti (ja ka kolleegi, kes enda peal samuti katsetab), et "moodulit ei saa lisada". Miks, ta ei avalda. Tee ometi restart, pakutakse viimases hädas. Teen, midagi ei parane.

Kus see lähim Piletilevi asubki? Muid brausereid tõesti ei viitsi installima hakata. Järsku teatab see kolleeg, kes varem rääkis, et sisseehitatud lugeja ei tööta - tal on tegelikult juhtmega lugeja ka kaasas. Kus sa enne olid, ah? Samas kui allkirjastada ei lase, siis pole enam vahet. Lõpuks annan alla ja küsin L.-lt, kellel on MobiilID, et äkki ostab lihtsalt enda kontoga need piletid ära? Mul pole MobiilID-d, sest ma pole lepinguline klient ega taha selleks ka saada.

Eks ma muidugi veidi imestasin, et miks L. kohe ise seda varianti ei pakkunud, aga teda tundes, see on lihtsalt tüüpiline. Aga, hakkab siis tema pileteid ostukorvi panema (igatsevalt vaatan nende kuue hea koha peale, mis nüüd on kinni - broneeritud mu enda varasemate katsete ajal ja mida ma enam kätte ei saa) ja küsib järsku: "Üks pilet siis jah?" Mismõttes? Sa ise ei tulegi või? Kellega ma sinna siis sinu meelest lähen? "Emaga?" Vot sellist ignorantset ussi olen oma põues soojendanud - teda mitte ei huvitagi Iron Maiden! Õudne inimene. Ostis siis ikka kaks piletit, eks ma maksan talle kinni need mõlemad, ega mul kahju pole, pealegi inimese harimine on ka oluline.

Poolteist tundi ostmise alustamisest said piletid välja prinditud. Juhhhuuu!

12 kommentaari:

  1. Oh aegu. Leidsin perekoolist pkcs versiooni, nüüd siit... Krüptoliideste spetsifikatsioonide lühendid on eestis muutunud igapäeva-kõne osaks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loogiline, sest see juhend, kuidas asi tööle saada, oligi "väga kasutajasõbralik", igaüks oli sunnitud tutvuma.

      Kustuta
  2. Ainult et misasjus sul piletilevis id-kaarti on vaja? Või on/oli see panga kaudu maksmiseks?

    VastaKustuta
  3. mul polnud nii kriitiline makse, aga toimis jabur
    pkc mooduli KEELAMINE ja LUBAMINE. siis maksis ära (Firefox). idee id kaardi konsultandilt ...
    selle käsitsi lisamise juhendiga millegipärast ei pidanudki jamama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Haa! Kusjuures me ka mõtlesime seda teha, aga liiga mõttetu tundus...

      Kustuta
  4. Huvitav, kas mul seisab see veel ees või pääsesin ma niisama? Mul on nimelt nii vana ID-kaart, et selle serte ei pidanudki uuendama. Aga just samal põhjusel tuleb varsti kaart ise välja vahetada, eks näis, mis siis saama hakkas.

    Seni läks nii, et ID-kaardi lugemise tarkvara uuendas ennast vahepeal ise ja töötas ka pärast seda edasi. A. tarkvara teises arvutis ei tööta, nii et nüüd teeb tema oma makseid minu läpaka kaudu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on ka vana ID-kaart, aga see jamast ikka ei päästnud. Pärast ID-kaardi tarkvara uuendamist (mis polnud vajalik, ise soovisin) ei tööta enam Chrome'is allkirjastamine. Installi ajal vilksas mingi teade läbi, et kuskil veebilehel on sammud, mida tegema peab, kuid jätsin selle oma ülbuses lugemata. Nüüd enam ei leia üles, kus ja mida lugema pidi. Mobiil-ID tõttu ei viitsi sellesse liigselt aega panustada.

      Kustuta
    2. Update: nüüd sain allkirjastamise siiski tööle, polnud keeruline.

      Kustuta
    3. Mulle meenutas ta tarkvara uuendamise järel seda, mida alati: et kontrolligu ma Chrome'i seadetes, kas selle plugina taga on lubav linnuke. Ja nagu alati, oli see linnuke seal ilma minu panematagi. Ja kõik töötas kohe.

      A. arvutis seevastu mitte. Mine võta kinni, mis vahe seal on.

      Kustuta
  5. "Mida alati"? Sa oled seda tarkvara siis eriti sageli installinud või on sul muidu hea mälu selliste pisiasjade peale. See teade oli selle linnukese kohta, jah. Mina seda aga ei mäletanud. Võib-olla olen selle varem lihtsalt tähelepanuta jätnud.
    Igatahes asi selles linnukeses polnud. Ma lihtsalt installisin tarkvara uuesti ja siis hakkas allkirjastamine tööle. Mingi jama oli enne seda ID-kaardi Windowsi rakendusega: ei läinud tööle, ütles, et teatud .dll on puudu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. arvuti ei küsi seda linnukest mitte ainult uuesti installimise peale, vaid iga kord, kui microsoft mu arvutis mingeid uuendusi teeb. ja ma lähen iga kord kohusetundlikult kroomi seadetesse vaatama, kas mul on see plugin ikka lubatud, ja alati on juba olnud.

      Kustuta