teisipäev, juuni 19, 2018

Millest mehed räägivad?

Just sellisel teemal tekkis mu emal erimeelsusi ühe kolleegiga. Nimelt väitis too, et "no mehed, teadagi, räägivad omavahel ainult SELLEST!" Arutasime siis emaga seda asja, meil kummalgi sellist kogemust ei ole, et mehed "ainult sellest" vatraks. Võib ju öelda, et ega me naistena ei tea, millest mehed räägivad siis, kui meid pealt kuulmas pole, aga saladuskatte all võib öelda, et meie suvila sauna seinad kostavad korralikult läbi...Nali naljaks, me ei kuula kõrv vastu seina, sest kogemus ütleb, et omavahel räägitavad jutud ei erine väga palju sellest, mida kõigi kuuldes räägitakse. Sattusin ka kunagi seltskonda, kus nabaalused naljad peamine jututeema oli ja seal küll kedagi ei häbenetud. Pigem oligi selline asi norm, kuigi üsna kiiresti tabati ära, et mind seesugune teemadering üleliia ei eruta ja jäeti rahule. Olin siis see kurja näoga kuivik lauanurgas, ega ma nendega pikemalt ei suhelnud ka. Kuidagi selline väga 7B tase tundus, kus "seks on lahe".

Teisalt tundus naljakas ka see, mida mu ema meeste teemaderingiks pakkus. Nimelt tööd ja raha. Pean vist õnne tänama, et ma ka sellisest seltskonnast pääsenud olen. Kohutavalt igav kamp! Selliste huvide pahupool on ilmselt ka see, mida üks mu tuttav oma tutvusringkonna kohta rääkis - nii kui keegi seltskonnast lahkub, võetakse jutuks tolle finantsolukord stiilis "ei tea, kust nad remondi/reisi/hilpude jaoks raha said, kuuldused käivad, et neil ei lähe üldse nii hästi kui välja lasevad paista jne".

Võib-olla ma olen lihtsalt naiivne, aga tundub, et minu ümber on toredamad inimesed. Me ei istu peale külaliste lahkumist maha ega hakka ketrama, kuidas keegi on paksuks läinud, keegi pankroti äärel ja keegi kuid kuival ja pakun, et ka lähedasemad sõbrad seda ei tee. Igasugu muid teemasid on, millest rääkida ja kui ka vahetevahel keegi hambusse jääb, siis omad mitte. Ma ei saagi aru, mis sunnib suhtlema inimestega, kes näevad teistes vaid lihakeha/rahakotti/naerualust.

Sellega seoses meenub üks ehmatav seik seesuguste tegelastega hiljutisest. On üks finantsiliselt edukam sõber, ta on väheke teistsuguse ellusuhtumisega, aga mitte drastiliselt ja tegelikult tore inimene. Istub tema siis baarileti ääres ja vestleb vastassugupoolega. Baaris pikk järjekord, ma ei viitsi seista, annan raha sõbra kätte ja ütlen, et ta mulle ka midagi võtaks. Selle peale elavneb neiu ta kõrval, teeb vandeseltslaslikult silma ja teatab, et pangu ma oma raha parem ära...Mõtlesin siis, et rikas mees on ikka vastik olla.

Samuti tundub, et siinkohal sarnaste tõmbumine toimib - naised, kes klatšivad teiste pakse tagumikke ja mehed, kes võrdlevaid roogitavaid räimi, mehed, kes vestlevad tööst ja rahast ning naised, kes neid selle järgi valivad. Ehk noh, ma ei saa endiselt aru armastusest esimesest silmapilgust, ikka suu tuleb enne lahti teha.

P.S. L-iga konsulteeritud ses osas, ta ka imestas, kus on need mehed, kes teistega seksist või tööst räägivad?! Ma lisaks siia veel need, kes esoteerilistest teemadest ja "meheks olemisest" a la Jesper Parve räägivad, neid on, ma olen rongis näinud meest, kes ingliteraapiast luges, aga ma ikka imestan. Keegi ju kirjutas, kuidas Parve raamatud olla arusaadavad ja hingelähedased ainult meestele, ma mõtlesin, et no näidake mulle mõnda sellist meest, kes sellist asja vabatahtlikult loeks. Või noh, ma parem jätan vahele selle kohtumise, sest olen juba aru saanud, et igasuguseid leidub.


18 kommentaari:

  1. mehed, keda ma tean, räägivad neist asjust, millest üleüldse inimesed, keda ma tean.

    a essentsialistid seda tõenäoliselt ei usu.

    VastaKustuta
  2. Naljakas, mehed nimelt arvavad (muretsevad), et naised omavahel "sellest" räägivad :) Olen uurinud mõne teispoole esindaja käest, ja väidetavalt olevat naistel suhte teema päris tavaline ja sex käib sinna juurde aga mitte nii nagu filmides, kus muust ei arutatagi.

    Oma kogemuse põhjal julgen väita, et minu tutvusringkonnas tulevad suhted või seks haruharva meeste vahel jutuks. Mehi suhted lihtsalt ei huvita, sex küll aga mis seal rääkida, pigem eelistatakse tegeleda asjaga. Sõprade suheteprobleemidest kuulen tihtipeale esimest korda enda või nende kaasadelt, mitte neilt endilt. Suhtumine on, et kui ise ei räägi pole viisakas ka küsida. Mehed tegelevad probleemide korral nende lahendamise mitte neist rääkimisega.

    Millest me siis räägime. Tehnoloogia, hobid, poliitika, filosoofia, majandus, globaalprobleemid, ... Õlleklaasi taga nostalgitsedes tuletame meelde lõbusaid juhtumisi kuldsetest noorusaegadest, siin tõepoolest meenutame ka vanu pruute, aga ainult juhul kui juhtumid nii aegunud, et keda kuraditki enam ei puudutaks. Tööst võibolla kord aastas või äärmuslikul juhul, spordist harva.

    Eelnev kehtib minu tutvusringkonna kohta, mis väga väike valim. Võimalik et teistel sõpruskondadel teised tavad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mu meelest räägiti naiste seltskonnas suhetest ja seksist siis, kui see veel uudne teema oli. Mul muidugi see teema ka, et mingit suuremat naistekampa pole ma mu ümber kunagi olnud, enamasti ikka keegi üks sõbranna või siis suurem segaseltskond ja siis räägitakse "neist asjust, millest üleüldse inimesed". Nostalgia on jah oluline teema, eriti kui sama seltskond üksteist ammusest ajast tunneb.

      Kustuta
  3. Ma olen märganud pigem meeste (mitte kõikide, õnneks) poolt tulevat suhtumist, et naised nkn räägivad omavahel seksist ja oma mehest ja menstruatsioonist jne jne. Et kas siis mina ei arutagi selliseid teemasid? Ei, tõesti ei aruta, mu meelest suht tüütud ja igavad teemad. Ja ma olen ka aru saanud, et mehed räägivad omavahel suhteliselt sarnastel teemadel, mis naised või mehed-naised koos. Väike erinevus, mida ma täheldanud olen, on see, et mehed viskavad omavahel rohkem nalja, räägivad anekdoote ja meenutavad mingeid naljakaid sündmusi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Küsisin asjatundjalt (mehelt) üle ja sain sellise vastuse: "Vanad joomaseiklused, söök, kindlasti muusika. Õlu. filmid."

      Kustuta
    2. ja naised räägivad eelkõige jalgpallist (üldistame, eks ole, oma tutvusringkonna käitumise kogu inimkonnale).

      Kustuta
  4. Huvitav jah, mehed on sama erinevad nagu inimesed :) Tean mehi, kes muusika üle arutavad hea meelega ja samas ka neid, kes muusikast ei oskaks midagi rääkida, küll aga võivad lõpmatuseni arutada ehitamise teemat. Või autoremonti. Mõni jällegi poliitikat. Seksist pole eriti kuulnud räägitavat - mis sest ikka rääkida - teha tuleb. Suhteid nad üldiselt ei aruta, haruharva, kui kuskilt pudeneb, et kodus on mingi jama (ja see peab siis juba väga suur jama olema). Seksist räägivad palju kergelt maniakaalsete kalduvustega mehed, aga siis ka mitte meestest sõpradega, vaid potentsiaalsete (nais)partneritega. Olen ise kogenud, jube tüütu. Seevastu naised räägivad suhetest küll, ehk mitte kõik naised, aga kindlasti rohkem, kui mehed. Eriti vallalised sõbrannad, kellel otsingud käsil või midagi juba susisemas. Naised on mõnevõrra rohkem orienteeritud suhetele, aga muidu on jututeemad ikka mõlemal sool sama kirjud nagu elu üldse. Räägitakse ikka sellest, mis huvitab. Maalikunstnikul ja autode ümberehitajal on ühiseid jututeemasid vähe (kui just mõlemat sport ei huvita). Ja naisi, kes arutaks meeste m-i pikkuse või jämeduse üle, pole ma veel kohanud, kui, siis räägitakse, kas mees hoolib naisest või mitte ja riistvaralised küsimused on küll viimane asi, mida üles võtta.

    See kommentaar sai nüüd küll sama eklektiline ja kirju, nagu võimalikud jututeemad inimkonnas...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No vot, mind panebki imestama, et siiski leidub hulk inimesi, kes raiuvad nagu rauda, et KÕIK on just sellised nagu nemad teavad ja kui tunnistataksegi mingite erandite olemasolu, siis see ainult kinnitab reeglit.

      Kustuta
  5. Mehed räägivad naistest, suhetest ja seksist küll, aga selleks peab ühine platvorm olema - sama sõpruskond, omavahel tuttavad naispartnerid, sarnased huvid. Avameelsemaks muututakse pigem keskeas, noorena üritati teadmisi (konkurents?) pigem endale hoida.
    Nüüd, pensionieale lähenedes on teemad muutunud - räägime laste edust, lastelaste viguritest, naeruturtsatusi esilekutsuvaid lugusid oma elukaaslastest (kes moorist, kes prouast, kes emandast), aga pea mitte kunagi suhteteemadel ega armukestest/kallimatest, kellest kümmekond aastat tagasi arutleti üsna vaba tekstiga:)

    VastaKustuta
  6. Eks räägitakse teemadel mis huvitavad mõlemale poolele või seltskonnale ja sõpruskonna moodustavad tavaliselt vähemalt osaliselt kattuvate huvidega inimesed, nii lihtne see vist ongi. Kui järgi mõelda siis seksist sai omal ajal kõige mugavamalt ja pingevabalt arutada naistega, kes sõnaotseses mõttes väga head sõbrad aga kellega romantiline osa polnud teemaks.

    VastaKustuta
  7. Ma loodan, et su ema kolleeg kasutas "mehed, teadagi!" iroonilises võtmes. Sest mehed, teadagi, on kõik ühesugused.

    Ma tuletasin meelde, millest me viimati "ainult mehed" seltskondades rääkinud oleme.

    Teemad on põhiliselt ühiskondlikud:
    - riigikorraldus / haldus. (Tänane seminar annab sellele kõvasti hoogu juurde, nii et kes mind kohtab, saab mult paar monoloogi "eesti strateegia 2035" teemal)
    - töö. kuna ma tulin just riigitöölt erasse "tagasi", siis on mul selle kohta palju arvata, ja teistel "meestel" tihti ka.
    - hariduse korraldus. kõik on lapsevanemad ja emotsioonid kooliasjanduse teemal teravad
    - hobid, eeskätt mägedes ringi koperdamine
    - välispoliitikast
    - töö, veelkord, igatepidi
    - mõnikord klatšime mõnd tuttavat taga
    - mina hangin blogidest teemasid -- üks tšikk kirjutas "mida mehed mõtlevad", arutleme!!!
    Vähegi it-moodi seltskonnas kirutakse andmekaitsereformi, euroopa liitu ja kõiki ametnikke.

    Ongi kõik?
    Ma EI ole väga ammu meestega rääkinud:
    - vastassoost, mitte ühegi nurga alt
    - muusikast, kunstist, teatrist, üldse kultuurist
    - autodest (küll aga robotitest või robot-autodest)

    Ma edaspidi jälgin ennast ja annan teada, kui midagi muutub :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei olnud iroonilises võtmes üldse, järgnes veel pikem mõttevahetus, kus mööndi, et kainena mõni ehk tõesti ei räägi, aga kui tilga alkot saavad, siis on nad KÕIK ühesugused. Uskumatu, kuidas kellegi 60 eluaastat ainult ühesugust kogemust on sisaldanud.

      Kustuta
    2. Või noh, seda kogemuse asja ma tegelikult ei usu, pigem näide sellest, kuidas inimesed usuvad seda, mida ise tahavad, enda teooriaga mittesobivaid fakte lihtsalt eirates.

      Kustuta
    3. Kipub juhtuma parimategagi. Eks ikka meeldib saada kinnitust enda arusaamistele, sealjuures nokkides andmekuhjast valikuliselt välja neid üksikuid teri mis sobivad ;)

      Kustuta
  8. Olen näinud kergelt svipisis inimesi lammutamas riigi maksupoliitika põhimõtteid nii kirglikult, et pea rusikad väljas. Tõsi, naised (rah-min taustaga) olid kambas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No just, asi on ikka konkreetsetes inimeses kinni, mitte üldises seaduspärasuses. Seetõttu ongi parem enne hetk mõelda, kui öelda, kuidas kõik on ... mingisugused - see ütleb kõige rohkem ütleja enda kohta.

      Kustuta
    2. me ükskord karjusime jokkis peaga A.-ga vastastikku filosoofia teemadel, nii et allüürnik sai meie peale kurjaks. :D

      Kustuta
  9. Teise põlvkonna (ükskõik kas vanema või noorema) imelikest seisukohtadest saaks üldse piibli mõõtu teose...

    VastaKustuta