reede, aprill 23, 2021

Üsna hädise teostusega meem, aga asi seegi

 

See pilt ja proua Helme võidukas nägu tõid mulle koheselt meelde nii kümneaastase minu ja tema mõttemaailma. See hetk, kui sa võid rahulikult hinge tõmmata ja tõdeda, et näe, mind poisid ei narri, ma meeldin neile, ihihii! Ma oskan suud kinni hoida (vahel laulan õrnal häälel ainult). Ma olen heakskiidetud! 

Ok, olgem ausad, ma tegelikult ei osanud suud kinni hoida ka selles eas ja olin lihtsalt õnnelik, kui pauk minust mööda läks, ilmselt juhuslikult. Aga mingit solidaarsust üles näidata ma ikkagi ei oleks julgenud. Siiamaani mõtlen kohutava piinlikkusega hetkele, kui üks mölakas ütles mu kõrval istunud tüdrukule, et too oleks võinud hoopis reaalklassi minna, koledad tüdrukud käivad ju seal. Ja ma ei öelnud mitte midagi, ohkasin hoopis kergendatult, et seda mulle ei öeldud. Jah, solidaarsust võiks olla rohkem oma naha päästmise arvelt. Yana Toom võib seista teiste põhimõtete eest, kui mina, aga siinkohal annan talle au. Ma olen varemgi vaadanud, et äge naine, julge, ei hoia mokka maas ega püüa kellelegi meeldida.

11 kommentaari:

  1. Jaan ees kummardan minagi. Väärikas, selge ütlemisega, julge. Kui ta aastatega natuke liberaalsemaks ning eestimeelsemaks muutuks, siis ma ei välistaks, et temast saaks väga hea peaminister.

    VastaKustuta
  2. Nõus nii Marca kui Indigoaalasega.

    Tema eestimeelsus on muide täiesti olemas, aga veidi teistsugune kui meil endal.

    VastaKustuta
  3. Solidaarsusest ja hirmust:
    Meil just lõppes kohtuprotsess noormehe üle, kes oma sõpra kinni hoidis kui kaks teist tüüpi toda seksuaalselt väärkohtlesid (kogu lugu toimus eliitses poiste internaadis). Tüüp mõisteti õigeks kuna tema vabandust: "Kartsin, et kui ma poleks sõpra kinni hoidnud oleks pahad poisid minu urrukasse harjavart toppinud" peeti piisavaks. Miks mulle küll tulevad ette paralleelid saksa koonduslaagrite ja nõuka küüditamistega. Sakslaste puhul kohtus sarnaseid vabandusi arvesse ei võetud nõuka kurjategijad kohtusse kunagi ei jõudnudki.

    J.T. puhul jään totaalselt eriarvamusele. Mul pole küll mingeid muid tõendeid kui kõhutunne aga kahtlustan, et teoreetilise vene võimu naasmise korral oleks just tema see, kes oblasti kubernerina koostaks Kremlisse saatmiseks Siberi nimekirju. Loone muidugi lähima abilisena.

    VastaKustuta
  4. Kahtlustan, et on inimesi teatud asutustes, kes teavad Jana kohta märksa enam kui meie ja sestap ei tõtta ma teda liigses riigitruuduses kahtlustama. Olete teda Vene TV-s esinemas näinud?

    VastaKustuta
  5. Heh, alguses ma mõtlesin Yana üldse sellelt pildilt ära kustutada, sest tema ei puutunud üldse sellesse, mis mind puudutas, aga nüüd kõik kommenteerivad just tema isikut :) Mina tema eestimeelsuse osas ei oska seisukohta võtta, pigem skeptiline, sest mu meelest on enamik suurriikide kodanikke (ja venelased on suuresti etnilise kodumaa mõjusfääris ka siin) seisukohal, et väiksed riigid on siiski miski ajutine naljanumber. Samas, ma ei usu, et ta Eestile ka mingit hukatust sepitseks, ilmselgelt on elu siin mugavam kui Venemaal. Mulle on ta lihtsalt jätnud meeldivalt kindlameelse ja kartmatu (ning sealjuures mitte labase) poliitiku mulje, ajagu ta mistahes agendat.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tunnustan ka putini nirude kaartidega osavat bluffimist ja oskust lääneriike ümber näpu keerata, samas on ta vastasmeeskonnas rääkimata sellest kui vastik tüüp inimesena paistab.

      Kustuta
  6. Momendid, kus mind Yana Toomi vaated häirivad, on need, kus lööb välja see, et ta ei saa oma suurrahvamentaliteediga tüüpilistest väikerahvahirmudest lihtsalt aru (à la miks oleks probleem, kui igal pool Eestis ei saaks ee. k ametlikke asju ajada). Aga teisalt tundub mulle, et ta on neis asjades aus, ei varja neid vaateid, et see on lihtsalt tema ettekujutus, kuidas oleks hea Eestis elu korraldada (just nimelt Eestis kui iseseisvas riigis). Erinevalt nt Mart Helmest, kelle puhul ma kogu aeg mõtlen, kas ta on värvatud.

    Ja neis asjus, kus ma Yana Toomi vaateid jagan - nt autoriõiguse direktiivi kohta - tajun ma teda väärtusliku liitlasena.

    Ühesõnaga, mulle tundub, et tal on päriselt vaated olemas, mitte ei ole lihtsalt oportunist või ära ostetud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei hääleta tema poolt kuskil, aga minu sümpaatia võtis ta mingi linnaosa tähtis asjapulk olles, kui puudega lapse vanem läks kurtma, et lastehoidu pole tema lapsele, ja Yana Toom ausalt ehmus selle peale. "Aga see on ju minu tegemata töö!"
      Aasta pärast lastehoid puuetega lastele olemas. (NB! ma võin täpset probleemi natuke valesti mäletada! S.t. oli mingi sotsiaalne probleem, mida ei saanud lahendada raha makstes ja see oli lastega seotud.)

      Kustuta
    2. (See oli tolle probleemiga vanema mälestustes nii, mingi artikkel. Probleem lapsega muidugi ei lahenenud täiesti, tal oli ikka muret, aga vähemalt osaliselt sai korda.)

      Kustuta
  7. Täitsa õigus ilusaid hinnatakse, ilu see on lummus. Selline meem on nagu kümneaastase intellektiga inimestele, kes tädisid hindavad ilu järgi. Teine kontingent "tarku" irvitab vaata kui lollilt mõtleb järelikult ilus aga loll ja näe blond ka.
    Yana Toom on pildil täitsa ülearune teda ei kiusa keegi.

    VastaKustuta
  8. Mulle ka meeldib Jana teatavates kontekstides. Kaua aega mõtlesin, et olen ainuke.

    VastaKustuta