esmaspäev, september 06, 2021

#jutujaht Jõuavad kohale järgmisel päeval

Otsustasin ka osaleda. Eellooks siis see, ca 20 aastat tagasi kirjutatud jutt, mida mul omal ajal väga lõbus kirjutada oli. Praegu oli lugeda ka, ma ei tea, kuidas teistel, aga beibed on raudselt mu lemmiktegelased olnud igasugu loomingulistes ülesannetes.

*****************************************************************************

Kui ma nüüd ajas tagasi mõtlen, siis ma tõepoolest ei tea, kust aastal 2000 neid kolmeliitrilisi purke saadi. Praegu ma tean küll - paned Fesari taaskasutuse gruppi kuulutuse üles ja voila!  - purke tuleb nagu aganaid! Enamasti tahetakse küll neid titetoitude omasid, et kuskil kodukandi kohvikutepäevadel oma kodukootud tiramisusid või smuutisid neisse pakendada ja hingehinnaga maha müüa. Ma ei julgeks elu sees sellistest kohtadest midagi osta - elu sees sa ei tea, mis seal sees võib olla! Kas neid kodukohvikuid üldse mingi Terviseamet kontrollib ka või? Ma küll ei usu! Saavad lubade eest oma papi kätte ja kedagi ei huvita kui pool küla pärast salmonellas on, keegi ei julge kaevata ka, ikkagi oma küla inimesed!

Nagu näha ennustasin ma juba oma 21 aastat tagasi õigesti, et "ussid ja sead on alles algus!", paraku küll vale inimese kohta, sest seda Supilinna Virgot ei ole ma elu sees enam kohanud, seevastu viinalembene Mammu on jäänud aastateks oraks tagumikku. Ta ise kukuks muidugi pikali, et ma teda "viinalembeseks" nimetan - on ta meil ju nüüd nii vooruslik, puhas kui ingel, leebe kui tuul! Teate, on üks asi, mida mina absoluutselt ei seedi, ja see on võltsid inimesed! Elame siin uuselamurajoonis juba aastaid üle tänava, sest kunagi tundus Kristjani uitmõte sõpradega koos elada maru vahvana. Mõelda vaid, vanad sõbrad, sama vanad lapsed, ühised grillipeod - mis saaks olla lahedam! Ma ausalt öeldes ei mäleta, kas see kunagi ka vahva oli, aga alates sellest hetkest kui Kristjan ja Mammu parteilise karjääri kasuks otsustasid ja selle nimel kogukondlikku elu juhtima hakkasid, ei olnud enam midagi lahedat.

Mammu, kes varem pudelist Proseccot kaanis, poolpaljalt basseinis vanureid ärritas ja muidu normaalne naine oli, hakkas äkki hoopis muude teemade vastu huvi tundma. No et traditsioonid ja pere ja, ma küsisin, et Mammu, sa pole elu sees laulupeolgi käinud, mis labajalavalss see nüüd on, aga ta vaeseke oli täitsa ümber tehtud! Tõi mulle omaküpsetatud leiba ja kaerakilet! Kudus kangastelgedel kihelkonna värvides undruku valmis! Varem ta ei teadnud, mis kihelkonnas me elamegi, mõte sellisest jamast oleks tal ihu kihelema pannud, aga nüüd on täielik kaerahelbeke valmis! Küsis veel, kas mina ei tahaks kohalike tegusate naiste klubisse tulla ja käised üles käärida - tema, kes ta varem kääris ainult seelikuäärt kõrgemale! 

Ma tegelikult saan aru, et vanus surub peale, kuidagi on tarvis konkurentsivõime säilitada, tipus on alati turvalisem ja nii, aga kas siis tõesti vanamoodi enam ei saa? No nii nagu meie, normaalsed naised ikka aastaid teinud oleme - kosmeetika, ilusüstid, rikkad vanamehed? Ei pidavat enam lahe olema, ei ole moes, on liiga Ida-Euroopa! Nüüd olla moes "Lussu-Liiva" ja tantra-laager, aga sinna muidu ei lasta, kui pead oskama leiba küpsetada!

Mul suri teeseen ka ära, aga ma ei või vaadata, kuidas see võltsvaga prouake taaskord kohalikel kohvikupäevadel särab! Ma mõtlesin, et ma olin ikka alati meist kolmest - Kissust, Mammust ja minust, see hakkaja ja intelligent, mis mõttes ma nüüd mingile isehakanud käsitöölisele alla jään! Tellisin netist ökopoest omale gluteenivaba falafeli jahu, riisikliiõli, ajurveeda musta soola, orgaanilist roosuhkrut, kamaluga kikerherneid ja mitu pudelit sulfititevaba veini - vähe ei maksnud, aga kvaliteetne tooraine on ometigi iga koka edu alus! Süüa ma varem eriti teinud ei ole, seda enam peab hea tooraine mind aitama! 

Homme on vaja kraam kätte saada ja täna saan Omnivast teate, et teie tellitud kaubad jõuavad kohale järgmisel päeval! Võtsin ette ühe pudeli mittesulfititevaba veini ja loodan, et homme on peavalu nii suur, et magan tänu valuvaigistitele naabermaja pillerkaari maha.

14 kommentaari:

  1. Kella kolmest öösel mõtlen, mis on see roog, mida tellitud mandist kokku keerata kannataks.
    Ei mõtle välja.
    Jutt nagu sibul, üks irooniakiht jookseb teisele peale ja kus on positiivsed tegelased, kus? Ahhaa, justkui polegi!
    Väga lõbus asi, ilma irooniata - väga meeldis, ka pärast mitmekordset lugemist!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ilmselt ei olegi sellist rooga, ma ise pidin ka ühe ökopoe lehe lahti lööma, et näha, mis imeasju nad pakuvad, puhtalt põnevate nimede järgi panin nimekirja kokku :)
      Aitäh kiidusõnade eest! P.S. Mu meelest on nad kõik positiivsed tegelased, mina armastan neid kõiki :)

      Kustuta
    2. Nüüd ma googeldasin "ajurveeda musta soola" ja "riisikliiõli".
      Jeebus, sellised asjad on päriselt olemas. Ma arvasin, et tegu on fantaasiarikka sõnamänguga.
      Maakas, täielik maakas (porisedes vasakule ära)

      Kustuta
  2. Ma tean siukseid! Ma tean siukseid!
    Siuksed nad ongi! Sa vist ka tead siukseid 😁

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On-on. Kõik puha elust inspireeritud :)

      Kustuta
  3. sellest mandist saaks teha magusaid falafele veinikastmes :)

    aga muidu.
    Meeldib :)

    VastaKustuta
  4. Kaerahelbeke, tasa, tasa,
    inimeseks muutus, tasa, tasa...

    See kaerahelbeke jäi mind nüüd kummitama. Kes täpsemalt on kaerahelbekesed? Siis tean sõna kasutama hakata :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kaerahelbeke on minu teada vanema põlvkonna lumehelbeke :) See, kes pahandab noortega, kuidas need on liiga õrnad, aga solvub ise samamoodi, lihtsalt teiste asjade peale. No näiteks selle peale, et vana-aastaõhtul ETV-s hümni ei lasta või et Rakvere jõulukuusk pole piisavalt traditsiooniline.

      Kustuta
    2. ma teadsin nii, et hellade rahvustunnetega lumehelbeke. selline, keda rahvust ähvardavad kogu aeg pagulased, homod, vaktsiin jne.

      Kustuta
  5. Nii ongi, ainult, lõppeb see lugu ja nii nad elasid ilusti kuni peast segi pole läinud.

    VastaKustuta
  6. Kolmeliitrised purgid - nooremana kali, vanemana õlu. Ikka kollasest vaadist:)
    Mälestusi hakkas tilkuma - tea, kas nüüd magadagi saan!

    VastaKustuta
  7. Hehehe, ma just viisin oma kolmeliitrised sõbrannale ära :D
    Hea jutt. Oleks kena, kui järgmine teema tuleks selline, millega saaks jutule ka järgmise peatüki.

    VastaKustuta
  8. Ma olen nüüd terve pool päeva end su blogi takkajärgilugemisega lõbustanud ja lõppu ei paista!

    VastaKustuta