reede, oktoober 19, 2012

Tahaks targutada

Mõnikord tuleb ette, et pead küüned kõvasti rusikasse suruma nagu Rosa Garcia ja endale korrutama: "Tolerants! Tolerants!" Inimesi on lihtsalt nii erinevaid ja ma ei taha tunduda nagu kõik need käsitöö ja kodunduse sõbrad, kes minusugusest kuuldes jäävad suu lahti vahtima nagu vasikad uut kopliväravat - mismõttes sulle ei meeldi käsitöö?????!!! Igatahes tuli üks inimene eile välja minu jaoks uskumatu avaldusega, et tema jaoks on pubides käimine igav. Miks see mulle nii uskumatu on? Ma ei mõtle sugugi, et kõigile peaks meeldima alkoholi juua, minu meelest pole pubides käimise mõte sugugi see vaid hoopiski sotsialiseerumine. Ja ma ei mõtle sellist ööklubide "õu beib, kus koolis sa käid?"-stiilis võõraste töllidega tutvumist vaid inspireerivat suhtlust juba tuttavate inimeste vahel. Noh, samahästi võiks pubisid põlgav inimene minu jaoks öelda, et talle ei meeldi kui sõbrad külla tulevad. Ok, mõnele ei meeldigi - paranoilistele koristusfriikidele näiteks. Aga isegi L. kes mõnele kõrvaltvaatajale võib tunduda hirmsa sotsiofoobist joodikuna, käib pubides ja ma ei usu, et joomise pärast, sest kodus üksi juua oleks ju odavam. Kui inimene pakub alternatiiviks kohvikuvestlused või kogunemised kellegi kodus, saaks ma veel aru - no lihtsalt ei meeldi pubid kui keskkond aga sotsiaalse vestluse vastu pole midagi. Tuli aga välja, et pubidele vastukaaluks eelistati millegi tegemist - ilmselgelt mitte suuga suure linna. Mina olen küll nii mugav inimene, et talgupäev sõpradega oleks talutav aga mitte nii ahvatlev kui jõudeõhtu samade inimeste ja heade suupistete ning jookide seltsis. Tunnistan ausalt, et vahepeal häirivad mind isegi seltskondades harrastatavad mängud, mis fookuse maailmaasjade arutamiselt eemale viivad. Viktoriinid välja arvatud, sest nende käigus saab tavaliselt...targemaks targutada.
Teine teema on mõne sõbrannaga, kellega pole sada aastat näinud ja ilma asju arutanud ning ta pakub välja, et võiks klubisse minna. Mulle näiteks ei meeldi ööklubid - jook kallis, süüa tavaliselt ei pakuta, muusika üürgab nii kõvasti, et rääkida ei saa ning mõni võib tantsida tahta. Miks peaks sellisesse kohta sõbrannadega minema? Ainukesed korrad, mil mul ööklubis lõbus on olnud, on need, mil ma olen seal olnud meessoost inimestega, kes tantsida ei soovi ja kes omakorda oma olemasoluga peletavad ka potentsiaalsed ligitikkujad eemale. Omakorda naljakas on see, kuidas need ööklubi-sõbrannad kukuvad pabistama kui neid rokiklubisse kutsuda ja ega ma ise ka ennast sealjuures hästi ei tunne - ma ju tahan, et minu kutsutud kaaslasel mugav oleks ning ilmselt neil ei oleks. Siiamaani pole keegi  julgenud kaasa tulla kah.
Äkki oleks ma teistsugune kui ma töötaks näiteks teenindussektoris, kus ma peaks päev läbi pläkutama mitte aga istuma enamasti surmvaikses kontoris kuvari taga? Kusjuures meie viimase uute töötajate testimise käigus küsis päris mitu inimest, et kas teil siin ongi nii vaikne koguaeg? Ei julgenud küsida, kas see on nende silmis pluss või miinus.

3 kommentaari:

  1. Mul on mõne pubiga (nt Zavoodiga) vahel sama probleem, et, nagu sa ütled, "muusika üürgab nii kõvasti, et rääkida ei saa".

    Aga millegi tegemise eelistamine vs. maailmaasjadest lobisemine... äkki oleneb temperamenditüübist?

    Mu elukaaslane on pikatoimeline, aeglase jutuga. Pmst talle küll meeldib olulistest maailma asjadest arutada, aga sel juhul on tal vaja kas a) et vestluskaaslasi oleks ainult 1; b) kui vestluskaaslasi on rohkem, siis peab seltskond olema selline, kus inimesed üksteisele peale eriti ei räägi (st kõnevoorud ei sõida üksteise otsa), muidu juhtub tal alatasa, et selleks ajaks, kui ta oma mõtte kaunilt formuleeritud saab, on jutt jõudnud juba viiendasse uude kohta; või siis ei õnnestu tal üldse kõnevooru saada, sest teistele peale rääkida tundub talle ebaviisakas, aga pause ei tekigi.

    Niisiis eelistab ta inimestega, keda on mitu ja kellel käib kõnevooru vahetamine nii, et üleminekuperioodil räägib kaks inimest korraga, pigem lauamänge mängida, sest nendega rääkida ta nagunii ei saaks.

    VastaKustuta
  2. Zavoodiga polegi seda probleemi tähele pannud - seal kas väiksed laudkonnad või siis on osade inimeste konditsioon Zavoodi jõudes tavaliselt selline, et pole erilist vahet, kas kuuled nende juttu või mitte.

    VastaKustuta
  3. no vahel ei kuule isegi väikese laudkonna juttu või kuuleb ainult siis, kui kõik karjuvad.

    VastaKustuta