teisipäev, veebruar 23, 2021

Elu keeb

Praegusel ajal haruldane "käisin seal ja nägin seda" postitus või siis pigem ülevaade minu kuritegudest. 

Kui mind Lääne-Eestisse laternamatkale kutsuti, siis ratsionaalne osa minus ohkas "aga koroona ju", "niikuinii jääb ära", "kuda ma sinna saan üldse", "see pole vastutustundlik" jne. Teine osa minust oli aga nagu: 

Eks see vist iseloomustab praegust kergelt skisofreenilist olukorda päris hästi. Eile ju kirjutati, kuidas koolivaheaja soojamaareisid lähevad nagu soojad saiad - ma ei kujutanud ette, et nii saab üldse. Üldiselt vist kehtib kõige paremini see, et kui miski ei ole otseselt rangelt ära keelatud, siis ilmselt on see ikka ohutu, muidu ju ei lubataks, eks? Vähemalt nii on hea mõelda. 

Tartu-Tallinn rong oli üsna täis, see oli esimene üllatus, 95 % kandis siiski maske. Teine rong, mis Tallinnast läände viis, oli juba tühjem. Kahju, et reisi lõpus juba pimedaks kiskus, ma polnud sealkandis kunagi käinud ja rongiaknast välja vahtida oli väga põnev. Teate, kui ilus on lumine Nõmme? Õudselt tahaks kunagi sinnakanti jalutama sattuda, aga tavaliselt ju Tallinnas käies kesklinnast kaugemale ei lähe.

Laternamatka ajaks oli jõudnud meeldivat jäävihma sadama hakata, õnneks külm ei hakanud, tempo oli piisav ja kaks tundi möödus nagu niuhti. Teadjamad rääkisid, et peale klubide sulgemist olevat see äri kõvasti üles läinud, pilet matkale tuleb pool aastat ette osta. Üldiselt toimuvad need kas pealinnas või siis Harjumaal, inimesed pimedas, laternad, paari peale raadiosaatja, millest kuuled giidi juttu ilma, et talle nina alla trügima peaks. Rahvast oli palju. Üks köhis päris koledalt, mina ei julgeks niisamagi sellise köhaga inimeste ette ilmuda, rääkides siis veel praegusest ajast, aga no inimesi on erinevaid. Mõelda vaid, terve kari pealinna inimesi on nõus laupäeva õhtul ilge ilmaga kuhugi x kohta linnast välja sõitma, et kuulata lugusid tööstusasula kuulsusrikkast minevikust ja tampida kohati põlvini lumes! Mina kobiseks ainult seda, et ma oleks tahtnud rohkem näha. Pimedas ju ei näe! Keskendud rajal eelmise jälgedes astumisele ja kui ümbrust vahtida üritad, võid vabalt kõhuli lennata. Kuula ja kõnni ning pärast vaata netis piltidelt, kui äge see laternatega päkapikukamp kaugelt välja võis paista.

Kui juba pealinna tuldud oli, siis järgmisel päeval hüppasin ikka Fotografiskast ka läbi (võideldes pool ööd süütundega, et äkki ma saan just sealt selle viiruse...), tahtsin kangesti näha Ellen von Unwerthi näitust , mis oligi väga äge ja ilus, aga tasakaaluks oli Anders Petersen samuti väga sobilik ja Evelyn Bencicova  ka täitsa tore. (Seal linkide all on päris mahukad galeriid olemas, kes kunstisaali minna ei taha/saa). Kunstisaal oli paksult rahvast täis, mul jäid prillid koju ja pidin kõike hästi lähedalt vaatama ning teiste inimeste vaadet rikkuma. 

Kokkuvõtteks oli kõik nähtu ja kogetu tore, lihtsalt ei vastanud mu ettekujutusele välja surnud elust koroonast puretud linnas. Kõik kohad olid inimesi täis! Ilmselt on Tartus ka, aga ma ei ole siin ammu nädalavahetusel kuskil väljas käinud. 

Kui veel mu viimase aja elamustest rääkida, siis eile üritasin kummikutes tööle minna, sest saabunud on kõigi "lemmik"aastaaeg - ilane varakevad. Poolel teel lendasin selili, õnneks nii ootamatult, et ei jõudnud käsi ette panna ja sain laksu otse tagumikule, mis ilmselt väiksema tõenäosusega pooleks murdub kui mõni jäse. Püksid tilkusid poriveest ja otsustasin koju tagasi suunduda. Koduteel oleksin veel kaks korda peaaegu pikali käinud. Kodus mõtlesin, et tahaks midagi head süüa. Ma olen kogu aeg arvanud, et Bolt & Wolt on mingid äpivärgid, millega nutitelefonita inimesel pole midagi peale hakata. Boldi äpp L.-l on, sest ta sõitis suvel paar korda nende tõukekaga ja taksot oleme ka selle kaudu tellinud, ma ei tea, kas seda saab ka brauseriga kasutada. Aga avastasin, et Wolti täiesti saab! Ühendasin oma FB konto ja pangakaardiga, valisin söögi välja, kasutasin Malluka sooduskoodi ja sain veel seitsmeka allagi ning kuna ilm oli ilge, viskasin kohe toojale jotsi ka. Ma ei teadnud, et toidu toomise saad kenasti ajastada - vabalt võid hommikul endale lõuna valmis vaadata ja lõunaajaks kohale tellida, ei pea tund aega enne paaniliselt otsima hakkama. Lehekülg näitab minuti täpsusega ära, kui kaua ega läheb, et söögi kätte saad ja täpselt soovitud minutil see ka mu korteri ukse taga oli. Täiesti kontaktivabalt. Nii tore! Ainuke küsitavus on see, et ütleme, kui see kuller on üks suli ja pätt (kõik mustanahalised ju on, eks? SARKASM), siis ta teab ju nüüd meie maja uksekoodi ja varastab pärast kõik kelgud ja lapsevankrid esikust ära. Aga ma kahtlustan, et see võimalus tänapäeval enam kedagi kulleriks hakkama ei motiveeri.


12 kommentaari:

  1. Kus see laternamatk siis toimus? Ma ei ole nende ürituste võlust üldse aru saanud, aga tundub, et nad on mingi täiesti toimiva äri üles ehitanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina käisin Turbas, võlu on vist selles, et jutustaja on korraliku kodutöö teinud ja tulistab 2 tundi informatsiooni välja. Meile räägiti näiteks nõukaaegsetest lennuõnnetustest selle piirkonnas, Haapsalu raudtee minevikust-tulevikust, asula arengust jms.

      Kustuta
    2. Ekskursioonid kui nähtus on väga teretulnud, olen käinud ja küll käin veelgi. Kuid et miks just pimedas...

      Kustuta
    3. Ilmselt eksootiline, muidu ju ei käi pimedas ja laternad annavad ilusa efekti, vahelduse mõttes teistsugune kogemus. Aga ma ise eelistan ka rohkem vaadata, ma suht kanapime, ei näe hämaras.

      Kustuta
    4. Pimedas ei näe ju miskit, milleks üldse kaugele sõita, võiks ju koduaias lumes sumada ja kõrvaklappidest giidi juttu kuulata - ütleks minusugune pragmaatik :D Muideks vinge äriidee, müü lihtsalt podcasti.

      Samas mulle endale meeldib pimedas hulkuda, pigem siiski väiksema grupiga. Mälestusväärseim muidugi tütrega Hawaii laavakoopas - ikka täiega ulmefilm - teine planeet.

      Kustuta
  2. Käisin õues. Esiteks poes ja teiseks koer, peab ju väljas jalutama.
    Nii hullu libedust ma ei mäleta eluski tundnud olevat, aga vbla on asi ka selles, et mul oli koer rihma otsas. Tema kah libsises, mingi 5-6 korda ja korra toetas ka tagumiku maha. Aga mina ...
    kusjuures ma kukkusin aint korra. Olukorras, kus koer ei tõmmanud natukenegi ja mina üritasin lihtsalt paigal seista. Aga korra tulid konkreetselt pisarad silma, selline abituse tunne, ja turi oli väga higine.
    Kuigi varbad külmad.
    Üks mees puistas graniitliiva oma maja ette. Või oli just puistanud täpsemalt. Kühvli ja liiva järgi sai aru. Jess, 30 pea rahulikku meetrit, JESS! Kui ma teda nägin, tegi ta suitsu.
    "Kas koer ikka püsti püsib?"
    Mina: "Koeral on raske. Ja minul veel raskem!"
    Kõige jäledam ilm iganes!

    VastaKustuta
  3. Ma ei tea, kas Tallinna vanalinnas on ka need laternamatkad või? Olen muidu aastaid kuulnud samuti just looduses ja maakohtades neist, aga nüüd viimaste nädalate jooksul korduvalt näinud, et ukerdavad siin treppidel, laternad käes, pikas hanerivis...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On küll jah mõned matkad ka linnas tehtud, samas päris vanalinnast ei leidnud ühtegi https://www.laternamatkad.ee/laternamatkad

      Kustuta
    2. mul on udune mälestus, et kui ma vahepeal mõtlesin jõulu ajal ikkagi Tallinna vanemaid vaatama minna ja otsisin vanalinna-vabaõhumeelelahutust, siis neid sel ajal ikka pakuti.

      Kustuta
  4. Ma saan aru, et kui väljas vabas õhus viibida ja sotsiaalset distantseeritust harrastada siis koroonaga suurt probleemi pole. Samas tänaste uudiste "https://www.err.ee/1608120583/koroonaga-nakatumine-on-varasemast-kiirem-ja-jarsem" põhjal tahaks kekutada, kas ma ei hoiatanud (juba paar kuud).

    Paraku tekib endal tasapisi mure suvepuhkuse osas. Kiigepoiss andis teada, et sügiseks peaks vaktsiin rahva kaitse tagama - et nagu jaanipäeva vist jätame ära??? Hirmuga mõtlen mis saab kui koolivaheaegade puhkusereiside potensiaalselt uute tüvedega võimendatud puhang paari kolme nädala pärast valla pääseb.

    P.S. Nõmmel ja Pääskülas on äge nii suvel kui talvel, üldse mitte suurlinna atmosfäär.

    VastaKustuta
  5. Ma ei ole ühelegi kullerile koodi andnud, käin värava peal vastas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hmm, ok, ma lähtusin sellest, et neil oli seal tekst "ainult kontaktivaba üleandmine".

      Kustuta