esmaspäev, detsember 13, 2021

Aastal 2021 kuulatud lugudest parimad, vol 1

Sissejuhatuseks - kuulasin nädalavahetusel ja täna hommikul nii pool tunnikest Rock FM-i. Mõlemal päeval kordusid selle juhusliku poole tunni sees lausa kolm lugu (mitte ühe pooltunni sees, vaid mõlemal päeval kostusid siis korra), kõik lood olid pärit aastate tagant: Blink 182 "What's my age again", Beastie Boys "Fight for your right to party" ja POD "Youth of the nation". Kas tõesti tehakse raadiot kolme plaadiga? Kas lugusid on tõesti nii vähe olemas? Kes suudab neid raadioid üldse kuulata?

Minu tabelitega seda häda ei ole, täitsa seinast seina olen lugusid lisanud, ma arvan, et igaühele leidub midagi. Kui mitte sellest kümnest, mis kohe järgneb, siis 2x10 on veel tulemas! Laulud kirjas täiesti suvalises järjestuses, mitte paremuse järgi, paremuse järgi reastasin ainult sellel aastal ilmunud albumid - seega kui mõnda sellel aastal albumi välja andnud artisti lugude tabelist ei leia, võib ta veel plaatide omas ette tulla.

1. Alustame kohe kiirelt ja vihaselt, Lamb of God "Ghost Shaped People", lisalugu nende eelmisel aastal ilmunud endanimelise plaadi sellel aastal ilmunud deluxe versioonilt. Lamb of Godiga on mul selline naljakas lugu, et osa nende lugusid meeldib mulle kohe vääääga, aga enamus jätab suht külmaks. Aga Randy Blythe on iseenesest üks ägedamaid metalbändide frontmane. Fun fact - tal on Tartus teisik, varem töötas A1000 poes :P

2. Edasi softrocki kodumaalt. Smilersil ilmus sel aastal vist ainult üks uus lugu, aga see-eest milline lugu! Mulle hirmsasti meeldib, video on ka kenasti professionaalselt tehtud. Mulle meeldib Salleri hoiak ja mulle meeldivad tema tekstid, neis on elu, mitte niisama ohkimist armastuse üle nagu Eesti Laulu finaalis.

3. Järgmine lugu ja bänd tulevad samuti Eestist, aga erinevalt Smilersist on nad (ta?) enamikule ilmselt täiesti tundmatud, nii ka mulle. Ei mäleta, kuidas ma selle loo üldse avastasin, aga Spotifys ta üleval on ning ainuke kirjeldus, mis seal juures on, ütleb et tegemist on 2021. aasta jaanuaris loodud punk/grunge rock bändiga Eestist. Samanimelisi bände on veel, aga antud koosseisu kohta ma midagi muud ei suutnudki leida. Lugu on aga selline ja mulle meeldib:

4. Nüüd siis kannapööre rokist eeterlikult kaunite laulude juurde. Ei viitsi ma kuulata Adelet ega Billie Eilishit (haa, mul ei tulnud ta nimi meelde, guugeldasin "kuulus naislaulja roheline" ja sain vastuse, googel on ikka kõikvõimas), aga Courtney Love soovitas kunagi sots.meedias Cannonsit ja nende lood on tõesti ilusad ning lisaks ka kaasahaaravad. Kui sulle meeldib ilus muusika, siis soovitan! Neil on veel hästi palju ilusaid lugusid, 2019. aastal ilmunud plaat "Shadows" on puhas kuld, siin üks eelmisel aastal ilmunud singel:

5. Ja mitte nii ilusaid eeterlikke laule ka. ZANDi tutvustas mulle ilmselt Spotify Sludge playlist, mis sisaldab siis igasugu "imelikku" muusikat. No et vokaal on õrn, siis järksu tuleb kuskilt mingi karm andmine ja vahepeal keegi kriiskab - selline viimasel ajal popp kraam. "Ugly pop" ütleb ZAND ise oma muusika iseloomustuseks. Mulle meeldivad sellised lood, kus mingi meloodia ka säilinud on, nagu näiteks siin:


 6. Jälle uude ooperisse ehk siis Keldi folkpunk vanameistrid Dropkick Murphys andsid sel aastal uue plaadi välja, erinevalt nende eelmisest on siin üsna mitu väga head lugu ka peal. Ma lihtsalt pean ütlema, et "Flannigan's Ball" nende 2007. aasta plaadilt sai mu selle aasta leiuks neilt, aga siia panen siiski uuemat kraami viimaselt albumilt, mis on ka hea. P.S. Mulle tundub, et on vähe inimesi, kellele folkpunk ei meeldiks ega jalga tatsuma ei paneks. 


7. Pöördume taas Eestisse tagasi. Palju on neid, kellele ei meeldiks Sõpruse Puiestee? Väga toreda kokkusattumusena ilmus just eile loole ka ametlik video. Sõpruse Puiesteel ilmus sel aastal tegelikult kaks uut lugu, teine on "Andante Vivace", loodetavasti tuleb lisa. Jälle üks bänd, mis kasutab lauludes korralikke tekste, ma ei tea, miks kõik ei võiks...


8. Niih, järgmist videot ei soovita ma teil kellelgi vaadata, ma ise ka pole vaadanud. Mulle endiselt meeldib see väljend, et "tunnen end sama mõttetult kui Parental Advisory märk Cannibal Corpse'i plaadil", sest noh, enamik nende plaadikaantest on nii võika visuaaliga, et mingeid lastelaule sealt oodata ei saakski. Seekordne, 2021 ilmunud "Violence Unimagined" on isegi erand, seda kannatab isegi vaadata...Õnneks saab lugu Spotifyst ka kuulata või siis lihtsalt kerida Youtube'i leht kommentaaride peale, nii et video ei paista. Sest lugu on hea. Päriselt. Kuna ma jõllitasin kommentaare, siis nägin seal ka ühte, mis täpselt vastab minu tunnetele: " 2:04 One of the most awesome massive breakdowns ever! So good! Cannibal Corpse are still kings of classic brutal death metal." See koht teise minuti alguses on tõesti kõhus keerama ajavalt äge! Huvitav, et mingid meloodiad (?) mõjuvad inimestele niimoodi sarnaselt.


 9. WHIT3 COLLR on üks mu selleaastaseid ägedamaid avastusi üldse. Siiani vaid kolme, aga millise kolme! looga valmis saanud bänd, mille liikmed 17- ja 16- aastased. Laulja kõlab nagu noor Ozzy. Muusika on äärmiselt kaasakiskuv ja meeldejääv. Sound teeb kummarduse Van Halenile ja Guns'N'Rosesele. Päriselt hea asi! Teised lood on "16 Sweet" ja "Sunset Cruisin'"


 10. Lõpetame klassikutega. Kõik teavad Green Jellyt kui seda bändi, kes tegi loo kolmest põrsakesest, kelle Rambo ära päästab ja lõpetas selle sõnadega: "And the moral of the story is - a band with no talent can easily amuse odiots with a stupid puppet show." Noh, ega ma ka neilt midagi muud kuulanud ei olnud või siis olin, aga ei jäänud meelde. Sel aastal ilmus neilt uus plaat, kus on suisa kaks ägedat lugu. Teine on "Punk Rock Pope", aga siia panen loo "Pukebox", mille eriline väärtus seisneb "Weird Al" Yankovici panuses, mida saab kuulata alates loo kolmandast minutist. Ma täitsa loodan, et see pole lavastatud, kuigi ilmselt on.(Nali siis selles, et loo esitajaks on pandud Green Jelly feat "Weird Al", seda pole Youtubes kahjuks näha, ja noh, kuulsad kaasesitajad peaks ju aitama bändi populaarsust tõsta. Iseasi, kas kuulsad kaasesitajad alati üldse tahavad neis lugudes kaasa lüüa, kuhu neid palutakse).

Stay tuned for the next episode!

Ülejäänud osad siin ja seal.







2 kommentaari:

  1. Mul on raadiotega täpselt sama seos. Vahel ei viitsi ma paariminutilise autosõidu ajaks telefoni ühendada ja kuulan raadiot, ning mõtlen sama, et kuidas on võimalik, et neil ainult 3 lugu ongi? 😃 Ja kui pole üks neist kolmest sel aastakümnel popist muusikapalast, siis on reklaam.

    VastaKustuta
  2. Rock FMi päevane playlist tekitab minus sageli küsimusi. Ühe töönädala jooksul töölt koju sõites hakkas kolmel päeval täpselt samal ristmikul foori taga oodates mängima "Karuks istus vangitornis". Natuke palju kokkusattumuseks, et täpselt samal ajal järjekondlalt täpselt sama lugu...

    VastaKustuta