teisipäev, september 06, 2022

Niisiis

Ma keeldun alla andmast! Ma ei paki suveriideid ära ega võta talveriideid kapist alla! Nii see ei käi, minuga niimoodi ei mängita, et esmaspäeval on +30 ja reedel pane kindad kätte!

Kes siis ilmast kirjutab, aga vat kirjutan, sest ilm mõjutab mu meeleolu märkimisväärselt. Oleks siis kasvõi päike väljas, aga selline tüüpiline hall koos külma tuulega on kõige rõvedam. Iseenesest aastaaegade vaheldumine mulle meeldib, aga no andke aega atra seada - praegune käis ikka kuidagi väga üleöö. Pole ime, et masendus tekib. Umbes nagu nii, kui lapsena Kanaaridelt saabudes (esimene soojamaareis, noh) jõudsid lumetormisele Arlanda lennuväljale ja adusid, et siin on su reaalsus va põhjamaalane - söö seda!

Kaur Kender kunagi sedastas mingis oma raamatus, et ilma üle vingumine olla vaeste probleem - rikas inimene sõidab lihtsalt sinna, kus on parem ilm. Ma ei saa enam puhata muul ajal kui suvel, sest meil on siin üks klient, kes puhkab vaid suvel ja kelle dokumentide eest ma muul ajal ainuisikuliselt vastutan. Miks ma ei delegeeri? Sest ma ei suuda. Kui mina teen mingit asja teistest paremini, siis ma ei saa lihtsalt loota, et kerge õpetuse peale (ja ma olen äärmiselt kehv õpetaja) suudab keegi seda kohe minu tasemel teha, eriti olukorras, kus vastutan ikkagi mina. Saab mingi prohmakaga hakkama ja minu nimi läheb alla? Ei lähe läbi. Kollektiivne vastutus, millest Indigoaalane hiljuti seoses Kaitseliiduga kirjutas, eks. Mina kui naine (I. seostab seda sooteemaga) ei suuda kah seda kollektiivset vastutust mõista. Üksi teen ja üksi vastutan. Üksi kannatan. Milleks üldse sellised ametikohad, kus a la minister astub alluvate prohmaka pärast tagasi? Arusaamatu. Ma küll ei astuks, hehee! Mis pagana organisatsioonikultuur, phäh! Kogu avalik haldus neli aastat on mul mööda külgi maha jooksnud.

Kuhu ma veel ei sobi, avastasin hiljuti - DJ-ks ei sobi. Nimelt peab DJ kohandama oma muusikavalikut publiku järgi. Täiesti kohutav väljavaade ju! Hiljuti suruti mulle baaris jälle juhtpult kätte, et noh, vali nüüd sina mõni lugu. Ma läksin nii krampi - peab nüüd valima selle ühe, mis iseloomustaks mind kui isiksust, onju, ja mis samalajal ei häiriks teisi, aga appi, neid raudselt häirib ju. No ja kui ma mainisin, mis lugusid võiks mängida, siis  - oo õudust! - minuga nõustuti, "et see jah ilmselt päris peale ei läheks". 

Teisalt õnnestus käia imetoredal peol. Ma pidudel eriti ei käi, sest seal tantsitakse, sahistatakse ringi ja keegi ju muusikat päriselt ei kuula, vähemalt minu definitsiooni järgi. Aga seekord oli täitsa istumise pidu, ok, paar tükki tantsis ka, aga seda oli vähe (raudselt seetõttu kvalifitseerus see üritus mittekordaläinuks!), aga point oli selles, et iga tunni sisustas erinev DJ erineva muusikaga kodumaise muusikavaramu erinevatest kümnenditest - listid olid valmis tehtud ja keegi ei arvestanud rahva meeleoluga, listides oli ka üsna eriilmelist muusikat. Mulle VÄGA meeldis, kõik istusid ja kuulasid, et ohh, see lugu! Ja oi, sellist lugu ma üldse ei tea! Ma leidsin ka paar pärlit ja siis selgus ürituse ainus miinus - avalikke playliste ei olnud ning nüüd ma ei teagi, kes näiteks esitas seda ägedat lugu 00ndatest, mille ainsaks mulle meelde jäänud tunnuseks olid sõnad "Ma olen purjus!" Teate, kui palju halbu laule seda kolme sõna sisaldab? Ma guugeldasin, ma tean, õiget ei leidnudki üles...



27 kommentaari:

  1. Ilm õnneks mõtles ümber ja läks taas soojaks. Täna sai jälle t-särgiga tööle sõita (rattaga) ja nädalavahetusel olid mõlemad päevad järves ujumiseks piisavalt soojad. Merre vist enam ei tahaks tõesti.

    Peo definitsioon noore inimese jaoks on minu arust "koht, kust võid lahkuda uue kaaslase või sõbraga". Istudes muusika kuulamine ei ole pidu täiesti definitsiooni kohaselt. Selle jaoks on oma sõna - "kontsert".

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pidu on mu jaoks seal, kus on inimesed. Matus näiteks :D Kontserdil peaks ju keegi esinema, ma ei tea, kas DJ kvalifitseerub. Ok, hiljuti oli Tiesto "kontsert", kuigi mu jaoks on see ikka pigem pidu.

      Kustuta
    2. Pidu on see, kui tuntakse ennast õnnelikult, hästi, pidulikult. (vt pidulik riietus jms väljendid). Enamusel klassikalistel pidudel (juubelid jms) on mul lihtsalt nõme ja ebamugav olla. Aga näiteks kasvõi seenelkäik on mu jaoks tihtipeale palju rõõmsam ja pidulikum sündmus. Adminnina töötades ikka nägin pulmitajaid ja juubeldajaid, jõulupidusid ja muudki ning imestasin, kui erinev võib olla see, mis inimese rõõmsaks teeb. Minu pidu, elevus ja sära, ei lähe üldiselt teiste peo-definitsioonidega kuidagi kokku.

      Aga ilm! Mismõttes läksi soojaks? Läks ainult natuke soojemaks, nii et paksude sõrmikute asemel saab vahetevahel õhukesi kanda. 14-15-16 ei ole suve kohta sugugi soe ilm.

      Kustuta
    3. Kas "ilm läks soojaks" tähendas siinkohal seda, et täna hommikul olid plusskraadid?

      Kustuta
    4. Pidu on inimeste suhtluse vorm kui inimesed on koos, see tuleneb nende tahtest organiseeruda. Tantsupidu on ka pidu, aga selle sees võib olla palju väikeste gruppide pidusid oma eesmärkidega. Kontsert on ka pidu suheldakse seal muusika kaudu. Kui inimesed on koos on tõenäosus uue inimesega kohtuda ka suurem.

      Kustuta
    5. Ärge toitke trolli :P Ma mõtlen siinkohal Kauri ilmasoojenemise juttu :)

      Kustuta
    6. Ma nii tänan :) Aga no mis asja ikkagi? Hetkel väljas päike särab ja ma käisin just sõbraga lõunal ja no ausalt soe on õues. Mitte 30 kraadi eksju, aga öelda "tüüpiline hall koos külma tuulega" on ikka väga kaldus :)

      Kustuta
    7. No Eesti on suuuur riik ikkagi, siin on tõesti hall, kole tuul ja õnnestus ka vihma kätte jääda täna. Kohe lubab uut sahmakat.

      Kustuta
    8. Ah! Tule meile mere äärde kliimapagulusse :) Päike endiselt särab.

      Kustuta
    9. ujumise koha pealt vaatan mina kadeda näoga ilmateenistuse vetesoojuse kaarte, mis ütlevad Pärnus kõige soojema Eesti õuevee olevat. Tartu parim on tõenäoliselt 14 kraadi ringis, aga Pärnu lahes on 16 ja pool!

      Kustuta
    10. Kodus: "nii tore, et see soe sume sügis on tagasi."

      Sõidan õhtul linnas rattaga ja kohtan naabrinaist, kes sõidab õhtul linnas rattaga. Naabrinaine: "me käime igal õhtul Kalarannas ujumas, kas tahad ka tulla?"

      Nii et ma selle mägi-Eesti kohta ei tea, aga mere ääres on ilmaga hetkel kõik hästi.

      Kustuta
    11. Sügise kategoorias oli täna Tartus minu jaoks tõesti täitsa kena ja soe ilm, aga kui iriseda sel teemal, et sügist pööripäeva pole olnudki ja mingi loogika järgi on hoopis suvi, siis on küll kurb.

      Mul ei saanud suvest veel isu täis. Ma tahan poolpaljalt ringi joosta ja lihtsalt niisama kaelani järves istuda ja nii edasi.

      Kustuta
    12. (seda, miks Marca Tartus oli hall ja vihmane, aga minu omas "sügise kategoorias kena ja soe", seletab lihtne tõsiasi, et selle Marca ilma ajal ei olnud mina veel õieti üles ärganud.)

      Kustuta
    13. Just, mul on ka see tunne, et poole söömise pealt tõmmati magustoit käest ära. Õhtuks läks jah selgeks, vihma sain ma mingi 12-13 ajal.

      Kustuta
  2. Tööjaotusest.
    Käisin sõbraga lõunal. Sõber veab iduettevõte tehnika-poolt, ettevõte ise on tehnoloogia ja meditsiini segu. Neil läheb hästi.

    Ja kuulasin huviga ta loengut organisatsiooni kultuuri ehitamisest, kus täiesti põhimõtteliselt pole "silosid" ega ühtegi inimest, kes tunneks midagi ainsana või vastutaks ainsana. Kogu teadmus on jagatud ettevõtte loomisest alates teadliku juhtimisotsusena.

    Tulemus? Stressi puudumine. Pideva toetuse tunne. Ja sõltuvuste puudumine.
    "Üks võtmetegelane läheb kohe mesinädalatele, ja tal saab olema telefon ja slack ja kõik täiesti väljas, keppigu end kapsaks, töö ei saa segama. Ja seda kõike tänu pool aastat tagasi tehtud otsustele ja nende põhimõtete pidevale jälgimisele."

    Nii et saab ka nii.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muidugi, ma adun täiesti, et kogu see vastutuse krabamine on mu oma süü. Kui ma ükskord ootamatult haiglasse langesin saadi hakkama küll, kuigi siis ma teadlikult olin enne seda ka inimesi välja õpetanud.

      Kustuta
  3. Mina ka eile higistasin lausa, mõnus soe oli peale neid +3-seid hommikuid. Aga mis on keeruline, on see, et meil majas peale keskööd temp langeb nii, et ma ärkan ja lõdisen. Keskmine 18C toas on minu jaoks vähe, eriti kui mul siin kodukontor ja muu elu koos. Niiske ja rõske, elutuppa ei paista päike ka. Hakatagu juba kütma palun!

    VastaKustuta
  4. Eesti Punk ongi suuremas osas selline lihtne laste raamatute ja luule reproduktsioon läbi tavalise alkoholi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Õnneks ma ei tea eesti pungist midagi.

      Kustuta
    2. Alkohoolikud ongi õnnelikud inimesed :)

      Kustuta
  5. No näed, sul oli õigus. Vähemalt Põhja-Eestis oli täna lühikese püksi ja tsärgi ja sandaali ilm. Ujumas ei käinud ainult sellepärast, et üks sõber pundist pidi lennuki peale jõudma ja lihtsalt kiireks läks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. kas tõesti 30 kraadi????

      (ärge pange tähele, niisama trollin, aga alus on see, et ma olen tänavu suvega nii lõunamaa inimeseks kätte ära läinud, et kui temperatuur langes suvel 22-23 peale, siis tuli mul jakk või suvemantel selga panna.)

      Kustuta
    2. Ma olin täna Põlva kandis ja tõesti, dressides oli täitsa soe, vahepeal võis dressipluusigi ära võtta ja tegime ka nalja, et läheks Palojärve ujuma (sealt saab suve lõpus oksebakteri külge, seetõttu ei läinud), Lahojärve vesi oli õudne külm. Tartusse tulles olid siin kõik karvase kraega jopedes, kuigi ilmselt oli sama soe, aga harjumuse jõud, meil nüüd ongi jah lõunamaa.

      Kustuta
    3. Vesi on enamikus kohtades külm tõesti, me näppisime merd - brr - ja Valgejõge - brrr!!! Aga Kolgaküla karjääris, mis vist ongi kohalike põhiline ujumiskoht, tundus soe ja üks härra seal igatahes ujus kah.

      Kustuta
    4. Õhtul koju sõites kohtasin Paksu Margareeta lähedal pargis päevitajaid. Kaks meest, ilma särgita, ilmselgelt nautisid sooja ilma.

      Kustuta
    5. Eile oli Tartus päriselt mõnus ilm, eriti päikese käes. Ma läksin jalutuskäigu peale nii äksi täis, et käisin jälle ujumas.

      Kustuta
    6. ... aga täna on külm ja pilves.

      Kustuta