esmaspäev, veebruar 06, 2017

Oot, päriselt oledki pätt või?!

Kas esimene kohalik räpisõda? Beebilõust röövis Põhja-Tallinna? Ei, poodi röövis ta Põhja-Tallinnas siiski.

Meedia kihab - kas tõesti!? Kas pätt ongi pätt? See sama tore poiss, kellega Kender laval koos kargas ja kubet käppis, kuldkett põlvini? Andekas noorluuletaja, keda isegi eks-president ei pidanud paljuks promoda? (Selle viimasega seoses ei taipa ma näiteks üldse, miks paljud Ilvest "eliidi-presidendiks" pidasid, no välja arvatud juhul, kui meil eliit sellistest meestest koosnebki...millega nii mõnedki muidugi ka nõus on).

No kes siis ei oleks teismelisena poest kommi näpanud, muidu ju tore mees, laulab ilusti ja õigetest asjadest, eks. Välja arvatud siis see, et tegelikult ta vist kõigest kommi poest näpanud polnud ning oli oma kuritegelikku karjääri hiljem kui lapsena alustanud. Aga ikkagi meie oma armas pätt! Ja nüüd siis tuleb niimoodi välja...Kes oleks võinud uskuda?

Tegelikult ma tean omast käest, kui raske on inimestel sind uskuda, kui sa püüad neile üsna otse selgeks teha, et äkki nad eksivad sinus, äkki sa ei ole päris selline nagu nemad näha tahavad. Selle peale tavaliselt sasitakse sul sõbramehelikult juukseid ja rahustatakse, et "oled paha, jah, oled küll, ma usun sind, tibulinnuke!" ja kui lõpuks selgub, et sa tõepoolest oledki üks igavene närakas ja neile vastuvõetamatu tüüp, siis ohitakse demonstratiivselt "oleks me ometi seda teadnud!"

Teisel pool on muidugi mingid "vägivaldsemat elustiili elavad" (Elu24 sõnastus) kodumaised räpparid, kes leiavad, et eks see räpimeeste elu olegi meil selline raske ja verine ning sinna muid filosoofilisi mõtelusi lisavad. Ehk siis hüplevad Beebilõusta teo valguses: "Mina, mina olen ka tegelt üks väga hirrrmus pätt! Päriselt ka! Kõik mu riimid on riil laif!"

Minu meelest siiski parem aus pätt, kui mingisugune moosinäoga "ümbersündinu", kes Detox-smuutisid reklaamib ja lastele suureks eeskujuks on. Teate ju isegi, kui tüütud on need võitlevad eks-joodikud ja muud sellised, kes muud ei tee, kui üritavad teiste pidu ära rikkuda. Igaüks jäägu ikka oma liistude juurde.

1 kommentaar:

  1. sootsiumi arvamust hakkab kujundama esimesena väljapaisatud sõnum. mõtlesin selle teadmise peale kunagi väga pikalt, kui kommunikatsiooniteooriaid õppisin. hiljem sattusin nägema BBC dokumentaali, kus Lordide Koja PR inimene andis soovitusi poliitikute näitel, kuidas ja mida võib sõnumitega saavutada.

    olen mõelnud sageli, kui meedias mingi sõnumi põhjal sootsium lainetama hakkab, et kus see fenomeni tekkekoht on? Muidugi on meedia vastutav sõnumi Lugejani toomise eest, kuid avaldatud sõnumi põhjal hakkab edasine toimuma ju lähtudes Lugejatest.

    Kui ma statistilise andmealaüüsi peale mõtlen, siis Eesti elanikkonna arvamuse nimel sõnavõtmiseks piisab 1000 inimese seisukoha väljendamisest (oluline muidugi segmedi valik).

    Aga mis paneb Lugejaid subjektiivset hinnangut (sealjuures väga negatiivses ja halvas v õtmes reeglina) andma, selle asemel, et arutleda või tõdeda, et oi upsi, läks tiba nihu?

    VastaKustuta