kolmapäev, juuni 05, 2019

"Mulle üldse ei meeldi vinguvad naised!"

"Valge inimene kaanib Eviani vett, istub palavaga kontoris, seljas sulab pekk". Kas kõik teie, kes te töötate mõnusates tänapäevastes klaasist kontorihoonetes, kus aknad lahti ei käi, tunnete end selles Kurjami laulus ära? Ma tunnen, aga see on juba nii vana lugu, et ma enam ei mäletagi, millal see alguse sai. Ja üheksal kuul aastas on kõik ju korras ning siis ei tule meelde. 

Igatahes on meil mingi jant ventilatsiooniga. Iga suvi, aastast aastasse, käivad erinevad targad mehed ja laiutavad käsi. Kõigepealt teatati, et viga on juhtimispuldis, mis tõesti paistis välja suur kobakas ja klikiaegne, uut ootasime Saksamaalt mingil suvel oma kolm kuud (arvutame, kui pikk üks suvi keskmiselt on). Pult tuli kohale, ilus ja värvilise ekraaniga, selge see, et nüüd on asi korras.  

Järgmisel suvel selgus, et vist ikka ei ole. Vent viskas errorit ja lülitas end välja. Käisid mehed, vahtisid katusel ja mujal ja leiti, et see on nii vana vent, sellest elulooma ei saagi. Meil on toas oma väike kliimaseade, mis varem puhus osadele töötajatele jäist õhku kraevahele, aga kuna nüüd on meil töötajaid vähem, siis sellega sai probleem murtud. Ventilaator keerutab ka sooja õhku ringi, abiks seegi. Pealegi ei ole meie aknad päikesepoolsel küljel. Saame hakkama. Teisalt on meie majas ka kolm ilusalongi, kõigi aknad seal päikesepoolsel küljel, teate neid ilusalonge - lokivedelikud, juuksevärvid, küünelakid - lämmatab. Mõned kliendid neil veel käivad, aga üldiselt on olukord hapu. Ilusalongi juhataja muudkui helistas ja püüdis majahaldurit või omanikku survestada ning lõppes see sellega, et ühel hetkel astus meile sisse noor ja tegus mees, tutvustades end kui uut omanikku - mis teil siin vaja, teeme investeeringud, kõik saab hästi olema!

Kevadel vahetatigi põrandakatted, tehti koridoris remont - ilus iseenesest, aga mitte hädavajalik. Nüüd siis, teadagi mis - äkki vaataks seda vendiasja? Kutsuti uued mehed, seekord vist isegi veidi teadjamad, avastasid, et vent ei loobi lühist mitte vanadusest, vaid sellest, et miski katusel on hoopis ära kärsanud  - kuidas need eelmised brigaadid seda ei avastanud, mina ei tea. Igatahes tunnistati, et vent veel puhub, aga konditsioneeriga on küll lõpp. Mis ühtlasi tähendab seda, et katusel miski ei jahuta ja vendist tulebki õhku, mis on sama soe, kui katus ise. Kunagi väideti meile, et uus pult tuleb osta, sest programm jääb suviti kütmise peale ja uue puldita ei saa seda ära muuta. Tegelikult ei jäänud ta mitte kütmise peale, vaid kui kont ei jahutanud, siis ta lihtsalt saatis meile katuselt kuuma õhku, mingit kütmist polnud vajagi. Vent välja lülitada on ka paha, sest aknad ju lahti ei käi. Eks siis saame vendist päikese poolt soojaks köetud õhku, mida toas pisikese kondiga jahutada püüame. Saame hakkama. Aga ilusalongi omad ei saa, nende lokaalsed kondid tilguvad ammu vett ülekasutamisest, töötajad ähvardavad lahkuda, kliendid minestavad. 

Ilmselgelt on uus omanik korraliku portsu otsa sattunud, sest kogu kupatuse välja vahetamine käis üle jõu juba eelmisele omanikule, aga ta suutis selle vähemalt maha parseldada. Mida siis ette võtta? Mina näiteks tunnistaks ausalt, et olukord ongi s*** ja üritaks koos rentnikega sellele mingi lahenduse leida. Mida tegi tema? Ütles ilusalongi juhatajale, et talle lihtsalt üldse ei meeldi vinguvad naised ja otsigu nad endale muu koht, kui siin ei meeldi. Selgelt strateegia selline, et küll saame uue lolli, rendihind on ju soodne, kui ei meeldi läheb ära, tuleb uus - peaasi, et ise midagi investeerima ei pea. Kapitalism.

Tervisekaitse? See teeb ettekirjutuse ettevõtte juhtidele ehk siis sellele samale "vinguvale naisele". 
Survestage teda kõik koos? Ülejäänud on meil need "vinguvad naised" ju kõik ning meie mees on rahulik ning harjunud kannatama. Ta on muidugi öelnud kui küsitakse, aga ta ei ole see, kes iga päev helistaks ja pinda käiks, ta on "mõistlik mees" ja mitte "vinguv naine". Ma mõnikord mõtlen ka, et tahaks olla mõistlik, aga enamasti mitte. Ma tahaks olla see, kes lööb rusika lauale ja asjad hakkavad liikuma, aga ma olen see ainult oma peas.

10 kommentaari:

  1. Kas olemasolev üürileping ei sea omanikule mingeid kohustusi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. nt kas ei ole varianti teha üürnikega kamba peale seda konti korda (või aknaid avatavaks) ja nõuda omanikult hüvitamist?

      Kustuta
    2. Ma ise ei olegi seda lepingut oma silmaga näinud, iseenesest tore oleks.

      Kustuta
  2. Eih, kontor on ainus mõnus koht, kus pole jama kuumusega. Korralikud süsteemid.

    VastaKustuta
  3. Mina töötan tootmisettevõttes. Maja on ühekorruseline lameda katusega suur plekikarp, ilma akendeta. Ventilatsioonisüsteem küll olemas, aga paistab töötavat süsteemil "puhume seda, mida on". Talvel on seega võtta külma, suvel väga kuuma õhku. Eelmisel suvel oli stabiilne 31 kraadi majas sees. Talviti, kui kaubaveouksed lahti jäetakse, on 14 kraadi. Kuna ma olen siin ettevõttes töötanud juba üle 15 aasta, siis juttu teemal "globaalne juhtkond ei ole ventilatsioonisüsteemi ümberehitamise investeeringut veel heaks kiitnud" olen ma kuulnud kõvasti üle kümne korra.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Töötervishoiu seadusega ei saa survestada?
      https://kasulik.delfi.ee/news/kasulikselgitab/seadus-paneb-paika-mis-temperatuurist-alates-on-tootajal-oigus-tootamisest-keelduda?id=83058151
      (sealsed vahemikud on soovituslikud, aga ma arvan, et töövaidluskomisjonis peaks 14 või 31 kraadi argument vett küll)

      Kustuta
    2. Meil on igasuguse survestamisega see teema, et keegi ei taha see ebameeldiv inimene olla, kes teema tõstatab. Niimoodi see "vinguv naine" üksinda ongi, sest ülejäänud kannatavad, kuna ei taha konflikte.

      Kustuta
  4. Te olete ise ka rentnikud? Ma koliks mujale.
    Meil oli eelmises kontoris konditsioneeriga probleeme, ma rikkusin seal oma kaela vist krooniliselt ära. Parandati ja parandati aga osad süsteemid vist sellised, et enne ehita maja seest uuesti üles. Õnneks juhtkonnal sai siiber ja otsustati uus pind leida.
    Ma ei tea, mis piirkonnast jutt aga meil oli kesklinn ja omanik ikka mangus, et me ei läheks. Pole nende alaliste rentnike leidmine nii lihtne midagi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kesklinn ja hetkel on meil rendihind väga hea, teadagi, miks. Ümberringi muidugi muudkui ehitatakse uusi kontorimaju, aga hinnad miskipärast ei lange selle tulemusena.

      Kustuta
    2. aga isegi kui päriselt ei saa kolida, siis kas bluffida ei anna? (vaatasin just "Kontori" sarjast, kuidas Pam mõtles välja uue suurepärase, kahjuks olematu hoone, kuhu ta kontori kolida ähvardas, kui Dwight ei jäta elektri ja tualettpaberiga koonerdamist).

      Kustuta