pühapäev, detsember 06, 2020

Veri ja karvad

Peaks vist malbelt sõnama, kuidas mind inspireerivad teised inimesed - selge see, et inspireerivad, iseasi, mis suunas, eks. Reaalelu viimasel ajal pigem negatiivses suunas, aga viimasest lugemiselamusest sain paar huvitavat mõtet, mis on küll välja kaevatud raamatutegelaste peadest, aga jõuad sa siis kõiki maailma põnevaid blogisid lugeda, et neist pärle välja sikutada?

Niisiis, mõtleb üks mu sealseid lemmiktegelasi Gaëlle* nii: "Kui meestel oleks päevad, oleks tööstus juba ammu leiutanud mingi high-tech kaitsevahendi, sellise väärika, mis pannakse esimesel päeval paika ja viimasel võetakse ära, midagi puhast ja stiilset. Ühtlasi oleks välja töötatud adekvaatne ravim menstruatsioonieelsete valude vastu. Meestel ei lastaks küll üksi selle pasa sees paterdada, ilmselgelt mitte." (lk 226) 

Mis arvate sellest? Kui ma nüüd mõtlen, kuidas pool inimkonda käib siiani iga kuu regulaarselt mingi aja lapp jalgevahel (no laias laastus), siis tundub see meie muude saavutuste kõrval kuidagi nadi küll ju? Mul ei ole viimased kaks aastat sellega probleeme olnud, sest menopaus spiraal (jah, seesama, mida ma siin sarjasin) ning mul pole iial olnud mingeid erilisi probleeme seoses päevadega, lihtsalt tüütu teema, aga ikkagi on see päevade puudumine mu elukvaliteeti kordades parandanud. Ma ei pea planeerima oma reise, puhkusi, väljasõite - ei tea, kas peaks kaasa varuma, palju peaks kaasa varuma, kas seal ikka normaalselt pesta saab? Mis siis veel rääkida neist, kellel sama teemaga oluliselt karmimad kaebused kaasnevad. Soe kott kõhule ja kummilina alla - palju muud vist ei soovitata? Ja sellest isegi ei ole normaalne rääkida! Fuih, väkk, ei ole olemas, saa ise hakkama! Päriselt, mind näiteks küll huvitab, kuidas teised naised broneerivad endale rannapuhkusi varuga pool aastat ette? Ok, minevikus tegid selliseid asju. On meestel midagi sarnast ette näidata? Mingi ilge mark ja tüütu asi, mis võib välja paista, olla valus, kõik teavad, aga keegi ei räägi? Ma olen aru saanud, et koolis tahvli ees erektsiooni saamine olla olnud probleem. Noh, ma ei pannud seda iialgi kooliajal kellegi puhul tähele ja hilisemas elus pööratakse see hoopis positiivseks ju. 

Karvad tulid ainsana meelde veidigi sarnase jamana. Aja habet iga jumala päev, tüütu ja ärritab nahka. Siis meenusid muidugi kõik need hipsterihabemed. Otsi naist, kes päevadest oma "teema" on teinud! Ok, "free bleeding" koolkond, aga mul ei jagu närve seda lähemalt uurida, sest param-para-aa  - ma olen verefoobik! Jah, pärast kõiki neid aastaid, aga ikka ajab veri mul südame pahaks! Kui mõelda karvadele laiemalt, siis ikkagi on ka selle teemaga naistel oluliselt rohkem tabusid, kui meestel. Nägin muide hiljuti napakat und - mul oli karvane meherind. Esimene mõte, mis mind sellega seoses tabas, polnud aga mitte see, et kus tissid jäid või miks need karvad, vaid hoopis see, et vist peaks ära ajama, mis teised arvavad, kui siuke karv dekolteest turritab...

*OMG, ma olen geenius või midagi, läksin otsima seda ë-d "character map"-ist, aga mul eestikeelne Windows, ei leia teine. Mõtlesin siis, et huvitav, mis selle maakeelne vaste võiks olla..hmm..äkki on "märgistik" ja saate aru - oligi! Ma peaks sõnausel osalema!

34 kommentaari:

  1. Kas mitte piibel ei paku selgitust, miks ainult naistel sihuke kaasasündinud jama kaelas. Oli siis Eeval vaja pattu teha ja õuna pakkuda, nüüd jumal karistab kogu naissugu takkajärgi :P

    Teistel imetajatel vist enamasti probleemi pole kui just isastest hull puudus kätte ei tule. Loodus niisama raiskamist ei salli, emased pidevalt kas järelkasvu ootel või pisikeste eest hoolitsemas. Palju teooriaid miks inimestele evolutsiooniliselt kasulik pidev jooksuaeg erinevalt ülejäänud loomariigist.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Emase koera omanikuna võin kinnitada, et kuni steriliseerimiseni on ikka küll jama ja lausa 3 nädalat. Koer veritseb sama moodi, kogused on erinevad. Nüüd õnneks on olemas nn püksid ja steriliseermisopid on suht riskivabad, soovitatud. Esimese koeraga oli ikka hullumaja. Lisaks on siis kohal kõik valla isased, kes pargivad end permanentselt maja ette. Märgistavad võidu piirkonda ja kaklevad omavahel. Mine siis sealt kadalipust läbi pissile oma emasega :D
      Viimased koerad on mul kõik olnud varakult steriliseeritud ja see teeb elu ikka väga lihtsaks. Rääkimata vähenenud riskist kasvajatele ja ebatiinuse jamadest.

      Kustuta
    2. Seda ma räägingi, et loomulikul teel poleks prubleemi, sest emane koer oleks kohe kutsikaootel.

      Kustuta
    3. Seltsimehed koerakasvatajad, ma sain täna oluliselt targemaks! Nimelt koertel päevi ei ole, koerad veritsevad, kui neil on ovulatsioon ja nad võivad tiineks jääda. Inimene veritseb, kui rasestuda ei ole õnnestunud. Sarnaselt inimesega veritsevad ainult üks liik nahkhiiri, üks rotiliik ja mõned inimahvid. Seega täielik müstika, miks see osadel harvadel liikidel üldse tekkinud on.

      Kustuta
    4. Vat sulle siis, ühe nurga alt kõiki imetajaid vaatamast. Tänu Marcale sain ka targemaks, igaks juhuks kontrollin teistest allikatest üle. Mitte et põhimõtteliselt ei usuks aga õpikutes ennegi detailivigu esinenud.

      Kustuta
    5. Ma pole elus kutsunud seda päevadeks :D
      Koertel on rahvakeeli jooksukas, mille ajal jah paaritatakse. Esimese kahe ndl jooksul kõige kriitilisem, seetõttu ei jäta vastutstundlik omanik koera valveta ega lase lahtiselt jooksma.
      Ma pole koerakasvataja, vaid mul on olnud kolm emast koera siiani.

      Kustuta
    6. Ja mu esimene kommentaar oli pigem “jamade” aspektist. Hügieen ja käitumine, kasvajate risk emasel koeral.

      Kustuta
    7. Ma nagu pigem naljaga seda kõike, lihtsalt tundus huvitav fakt, mida lugema sattusin ja haakus teemaga.

      Kustuta
    8. tagantjärgi kommentaar: Quoras vastas üks evolutsioonibioloog Suzanne Sadedin küsimusele, miks naised seda emakavooderdust välja viskavad, erinevalt paljudest teistest imetajatest:

      https://www.quora.com/Why-do-women-have-periods-What-is-the-evolutionary-benefit-or-purpose-of-having-periods-Why-can%E2%80%99t-women-just-get-pregnant-without-the-menstrual-cycle

      Kui ma õigesti aru sain, siis põhiliselt on tegemist mehhanismiga, mis aitab untsuläinud rasedustest vabaneda. ja kuna evolutsioon on kirvetöö, siis igaks juhuks visatakse kogu kupatus välja iga kord, kui ovulatsioonile ei järgne terve lootega rasedust. selline igaks juhuks aborteerimine, isegi kui pole midagi aborteerida, sest see verekaotus on väike probleem, võrreldes ohuga, et organismi jääb pidama kõdunev embrüo ja tuleb veremürgitus. Enamikul teistel loomadel on ema vereringe loote omast rohkem lahus ja see oht väiksem. (hüpotees on, et ühendatum vereringe võimaldab selle suure aju kasvatada, mis meil on.)

      Kustuta
    9. Aitäh! See tundub küll hoopis usutavam seletus mulle, huvitav, et varem pole sellest mitte kuskilt lugenud.

      Kustuta
  2. tglt on üks veel huvitavam küsimus, mille vastuseks minuteada pideva jooksuaja seletustega võrdselt häid hüpoteese ei ole: miks on inimestel menopaus. Mitte-enam-paljuneva vanaema eelised lastelaste jaoks on küll ilmsed, aga pole sugugi ilmne, miks peaks vanaema geenide levitamiseks olema kasulikum lastelaste eest hoolitseda, mitte omaenda uute laste eest.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vanaemad hoiavad lapselapsi, see vabastab noored naised tööd tegema ja hoiab nad piisavalt terved, et jõuaksid rohkem lapsi sünnitada. No ja noorema naise geneetika on kindlasti parem, munarakud pole jõudnud vanaks jääda. Selle kohta oli millalgi viimase paari aasta jooksul üks artikkel ja kunagi ülikooli ajal kuulsin ühes loengus ka.

      Rannapuhkusi varuga pool aastat ette saab planeerida, kui näiteks võtta sedasorti antibeebipille, millega päevad täiesti ära jäävad. Hormoonspiraaliga juhtub see vist ka. Aga kes on need naised, kellele ei ole sisse kodeeritud paanilist hirmu ootamatute lekkimiste ees ja kes tänu sellele julgevad kanda valgeid pükse... mina küll aru ei saa.

      Kustuta
    2. Sellest on viimasel ajal mu meelest päris palju artikleid olnud erinevates kohtades, aga kuidagi eriti veenev see vanavanemate seletus ei ole mulle ka.

      Kustuta
    3. Tuul Sepp ütles, et seda vanaema-hüpoteesi on ikkagi raske põhjendada:

      "See hüpotees ei seleta aga menopausi enda olemasolu. Kui teoreetilistes mudelites anda naisele endale võimalus elu lõpuni sigida, jättes arvesse võtmata füsioloogilised piirangud, on tema sigimisedukus siiski suurem võrreldes vanaemarolli täitmisest saadud kasuga. Lisapiiranguks on asjaolu, et enamikus inimpopulatsioonides on just naised need, kes oma sünnikodust lahkuvad, seega hoolitsevad vanaemad enamasti oma pojalaste, mitte tütrelaste eest. Minia laste sugulus vanaemadega on aga ilmselt keskmiselt väiksem kui oma tütre laste sugulus, arvestades abieluväliste laste küllalt suurt osakaalu peredes. Vanaema hüpoteesi asemel peaksime kontrollima siis hoopis ämma hüpoteesi, mis ei kõla sugugi nii veenvalt."

      Selle täiendus oli küll: "Menopaus muutub teoreetilistes mudelites kasulikumaks, kui mudelitesse lisatakse ka olemasolevate laste poolt makstav hind uute laste saamise eest. See hind tuleb laste omavahelisest konkurentsist vanemliku hoole üle, mis laste arvu kasvades üha suureneb".

      Aga see viimane mehhanism tekitab jälle küsimuse, miks naine sellise kiirusega munarakke toodab - järglaste liiga suur arv vähendab nende ellujäämisvõimalusi. Peidetud ovulatsioonist (ehk nn "pidevast innaajast") oleks evolutsiooniliselt kasu ka siis, kui see ei käiks nii tihti. Sest praktikas on innaaeg paratamatult lünklik, küsimus on intervallis ja selles, kui hästi isased ovulatsiooni ära tunnevad.

      Kustuta
    4. mul hakkasid küll "enamiku inimkogukondade" peale peas lennukad hüpoteesid ringlema eelajalooliste kogukondade kohta - et järsku oli seal nii nagu ajaloolisel ajal mõnes üksikus ühiskonnas, et tütred jäävad paigale, pojad kolivad ära ja põlvnemist arvestatakse emajärgselt. Sellisel juhul töötaks vanaemahüpotees paremini.

      Kustuta
  3. ... aga Marca postituse point oli tglt mujal. Seal, kus seegi teema, et Viagra hinda hüvitab osaliselt haigekassa, aga hügieenisidemete hinda mitte.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. samal teemal: vt Gloria Steinemi keeleteritus, et kui meestel oleks menstruatsioon, siis nad võistleks, kellel on pikem ja verisem.

      Kustuta
    2. Vt ka "pink tax".

      Kustuta
    3. Ühtlasi kui kevadel kerkis paljudes riikides üles teema, mis on "essential goods" ja mis ei ole, siis mõistagi tampoonid-sidemed ja muu säärane ei olnud "essential goods". Sest mida nad menstrueerivad siin globaalse pandeemia ajal, hoidku kinni, noh!

      Kustuta
    4. Klari: seda artiklit nägin ma ka kuskil ja vihastasin :) Eile märkasin üht toredat meemi, kus kari rangetes kostüümides naisi koosolekulaua taga, üleval tekst "deciding what to do about men's reproductive rights" vms, ja see tundus mulle koheselt imelik ja naljakas. Samas, vastupidine tundub normaalne, sest nii on. Kui palju naisi osales otsustamises, et päevade-kraam ei ole "essential goods"?

      Kustuta
    5. Mida tähendab antud juhul "essential goods", st miks see oluline on? Kas nt vanurite mähkmed kuuluvad selle alla? Aga beebimähkmed? Antibeebipillid?

      Muidu on tampoonid minu arust küll vägagi hea lahendus.

      Kustuta
    6. Koroonaga seoses oli teema selles, et osades riikides lubati väljaskäimist ainult "essential goods"-i ostmiseks. https://www.bbc.com/news/uk-wales-54685886

      Kustuta
  4. Vereteemaline värske uudis CNNilt:
    "Scotland has become the first country to allow free and universal access to menstrual products, including tampons and pads, in public facilities, a landmark victory for the global movement against period poverty. The Scottish Parliament voted unanimously in favor of the Period Products bill on Tuesday, months after lawmakers had initially signaled their support."
    https://www.cnn.com/2020/11/24/uk/scotland-period-products-vote-scli-gbr-intl/index.html

    VastaKustuta
  5. habe pole sugugi vaid meeste küsimus. lõunapoolsetes riikides on vist suht kõigi naiste probleem ja ka eestis on habeme kitkumine tumedama juustega naiste igapäevane tegevus. räägin habemest ja vuntsidest. kuid karvadega rinnaesine käib ka sinna juurde :) ainult et neist rääkimine pole teema, mida naiste puhul keegi kuulda sooviks, veel vähem näha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ongi, seda karvade kammaijaad ei ole mõtet üldse surkima hakatagi, ikka selgub, et naistel on ka selle teemaga rohkem häda ning veel rohkem tabusid kui meestel.

      Kustuta
  6. Mingid cup-tüüpi asjandused jooksevad mul reklaamina vahel feissis läbi, et midagi nagu oleks vist, aga pole uurinud.

    See puhkuseteema, isegi kui planeerid, siis mul reeglina reisiärevusest ja igasugusest stressist reeglina raudselt hilinevad :D Nii et vahet pole. Aga kuna ma ei oska ujuda ja puhkus ei erine eriti töönädalast elustiili poolest, siis pole nagu jälle vahet. Õnneks ei ole asjad enam nii nagu ülikooli ajal, kus ma ikka konkreetselt veetsin 1. päeval paar tundi vahel vetsus ja öökisin. Kui valuvaigisti mõjuma hakkas, siis lohistasin end koju kotile. Ja sellest kõigest rääkimine oli ju paras tabu, kehalises pidid koos poistega turnima valge triibuga rohelises lühkarites poomil jne.
    Lekkimishirm oli stabliilne ja ega korralikke lukku käivate ustega kempse isegi maakoolis polnud. Eeldati, et naistekempsu poisid ei tule või siis tuli alati keegi tüdrukutest kaasa ja hoidis ust väljast kinni. Pesemisvõimalust koolis ei olnud.
    Tõepoolest, diskrimineerimine! Ja need klassiekskursioonid bussi ja telgiga, omg. Mul oli juba meelest läinud kui hull vanasi see kõik oli :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Need kupsikud jah, aga nendega on ikka see häda, et peab ju vahepeal tühjendama ja loputama kusagil. Avalikus kohas ei ole just meeldiv või kui voolavat vett ligi pole.

      Kustuta
    2. ja olenevalt verekogusest ei pruugi igaühele ka piisata - neti pealt on ju lugeda, et tänu kupsikule kulub sidemeid palju vähem (mis on hea!), aga vähemalt päevade alguses on turvamiseks ikkagi vaja.

      Kustuta
    3. Ma julgen küll neid kupsikuid soovitada. Enamasti pole rohkem kui paar korda päevas vaja tühjendada, hommikul ja õhtul. Kui ei ole jooksvat vett, võib ikka tühjendada ja tualettpaberiga natuke puhastada. Mina hakkasin neid hilja kasutama, ja kahetsesin, miks varem neist ei teadnud. Mu mõlemad tütred on ka väga rahul. Kuigi noorem punnis alguses vastu. Nüüd soovitab oma sõbrannadele. Tegelikult unustasin vahel äragi, et päevad on ;-)

      Kustuta
    4. minu jaoks on see vajadus õnneks ära langenud, aga lihtsalt olen lugenud, et ka neist, kes kiidavad, ütleb osa, et igaks juhuks on vaja esimestel päevadel turvata. st et kellel on esimesel kahel päeval Niagara verejoad, neil ei lähe enam iga poole tunni tagant uus side, aga natuke kulub ikka. Mis tähendab, et poest vaja võib ikka minna ja mage lugu, kui ei lubata osta.

      Kustuta
    5. Tampoonidega suht sama, alati oli vaja lisaks turvata. Muide, väga tugev Niagara võib viidata tsüstidele. Mul tutvusringkonnas pea iga teine naine neid eemaldamas käinud ja korduvalt. Kõik ei nõustu ka hormoone tarbima. Ses osas hea lugemine
      https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2552796

      Kustuta
  7. Me loeme
    erinevaid tekste
    ja kõik need viivad..

    kuhugi, kus tuleb püherdada
    enne, kui uks avaneb ja, ees on
    uus uks ja matt, kus püherdada, ja
    enne kui sa puhas oled, on ees uus uks.

    Marca loeb ja mina vaatan.
    Viimane vaatamiselamus oli hiljuti,
    Mika Kaurismäki (Aki noorem vend), kes
    viimasel ajal teeb (propaganda) filme
    põgenikest, noh, tegelikult inimestest
    ja loomulikult pohjanmaa kontektsis,
    https://etv.err.ee/1160870/meisterkokk-cheng
    nagu hea SOOME propaganda, aga hariv :)

    Mille peal olen ka mina üles kasvanud :)
    Naine, oma vere ja karvadega on seal olemas.
    Loomulikult on seal ka hiina köök selleks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rents just kirjutas sellest filmist, muide.

      Kustuta