reede, november 19, 2021

Sokivastased, barrikaadidele!

 L. tahab spordiklubisse minna ja väidab, et tal on selleks uusi sokke ja jalanõusid vaja. Ma siis käratasin, et mis jutt see olgu  - õige spartalane spordib ikka paljajalu! L. väitis, et seda ei lubavat spordiklubide sisekorraeeskirjad. 

Tõmbame siis aga sae käima! Mis pagana diskrimineerivad sisekorraeeskirjad need sellised on? Niikuinii on enamikul jalaseen! Ega see jalaseen ei ole üldse mingi raske haigus! Minu jalad peavad saama hingata! Kelle huvides see jama on? Loomulikult globaalsete korporatsioonide  - Adidas, Nike, Reebok jne, et nemad saaks rohkem sokke ja tosse müüa! Et nemad saaks meie, vaeste kulul rikastuda! BigSporta! 

Ja käilakujuks valime Kingpoole.

19 kommentaari:

  1. Staažika jõusaalihundina, kes muuhulgas on (kogemata) endale tõstekangi otsa jala peale kukutanud rohkem kui korra, ütlen ma küll, et vähemalt toss on asjakohane. Turvajalats oleks muidugi parem :D

    Aga jah, teisalt tõesti, on kohutavalt ahistav, kui su jalg ei saa HINGATA, eksole. Sest jalg peab saama hingata! Ja ma läheks veel sammu kaugemale, sest miks ainult jalg - kõik naised teavad, et rinnahoidja on ebamugav ja ahistav, lisaks veel sooliselt diskrimineeriv. Nõuan koheselt oma õigust käia jõusaalis paljaste rindadega! Käilakuju on ka juba olemas, ma ei mäleta kahjuks, mis ta nimi oli. A teate küll. Käilakuju, literally, noh. Paljaste rindadega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muideks, Kanadas on võrdõiguslikkus ja igal pool, kus mehed võivad käia palja ülakehaga, võivad seda teha ka naised. Sellele vaatamata ei ole ma palja ülakehaga naisi rohkem kohanud kui Eestis :)

      Kustuta
    2. Ma usun, et rinnahoidja teemal toetab sind suur enamus meessugu :D Mis Kanadasse puutub siis seadus on tõepoolest aga Rootsis võib topless päevitajaid suvel palju tihemini avalikes kohtades näha mida oma kogemusest julgen kinnitada.

      Kustuta
    3. Aga kas see on kuskil sätestatud ka, kus mehed palja ülakehaga võivad käia?

      Kanada kohta ma ei tea, aga USA kohta olen lugenud, et seal on osades jõusaalides veel suisa nii peened reeglid, et mehed ei tohi kanda maikasid (peab t-särk olema) ja naised ei tohi kanda ei lühkareid ega spordirinnahoidja väel trenni teha. Noh ja siis muidugi see klassikaline PlanetFitness, kus ei tohi joogipudelina kasutada seda suurt gallon jug'i ja trenni tehes ei tohi eriti häält teha, sest see on liiga intimidating. Ise reklaamivad end kui "judgement free zone". Selle kõige kõrval on meie spordiklubide reeglid köki-möki (et jalatsid peavad jalas olema). Kusjuures plätumehi esineb ikka ja ma pole iial näinud, et keegi neile midagi ütleks.

      Kustuta
    4. Jõusaali koha pealt jään vastuse võlgu kuna pole kunagi käinud. Küll võttis poltsei mind korra jalgrattaga rajalt maha ja käskis särgi selga panna🙄 Alastusse on siin üsna puritaanlik suhtumine, pisikesed 3a tüdrukud peavad rannas rinnahoidjaga olema ja mingis vanuses ei tohi lapsed püksata olla.

      Kustuta
    5. mnjah, meil siin läänemaailma provintsis võib vahel suvepäeval tänaval trussikute väel mehi näha. Selliseid tuiavas olekus.

      Kustuta
    6. Mind on Kadriorus pargis pargivaht kinni pidanud ja palunud särk selga panna. Tulin Pirital ujumast, mingi sada kraadi sooja.

      Läks tegelikult isegi hästi. Sest ametlikult ei tohi Kadrioru pargis jalgrattaga üldse sõita.

      Kustuta
    7. Aga mind tegelikult hakkas huvitama, kas Eestis on üleüldse sellist seadust olemas, mis määrab, kes ja kus võib palja ülakehaga käia? Mitte et ma nii kohutavalt tahaks, tegelikult, aga no põhimõtteliselt mind hakkas huvitama. Või peaks niisama põhiseadusele viitama, nagu tänapäeval kombeks? :D

      Kustuta
    8. Ma seadust ei oska tsiteerida, aga autoroolis ei või palja ülakehaga olla. Ja üks naiskunstnik, kes plaanis Karepalt palja ülakehaga kuskile matkata, võeti ka üsna ruttu politsei poolt kinni.

      Kustuta
    9. KOVide avaliku korra eeskirjad pakuks.
      Guugeldades tulid Tamsalu eeskirjad esimeses järjekorras :)

      /... (1) Keelatud on:
      1) lärmata, tülitada kaaskodanikke, viibida alasti avalikus kohas (v.a eelkooliealised lapsed avalikes supelrandades) või rikkuda ükskõik millisel muul viisil avalikku korda, sealhulgas eksida üldtunnustatud tavade ja heade kommete vastu, solvata oma käitumisega inimväärikust ja ühiskondlikku moraalitunnet;... /

      Kustuta
    10. Nojaa, aga alasti ja palja ülakehaga ei ole ju üks ja sama :)

      Mu jauramise inspiratsioon pärineb tegelikult üldse sellest, et mul on uus lemmikbänd, kus basskitarri mängib neiu, kes armastab esineda nii, et nibude peal on natuke teipi ja käib küll. Kusjuures ma olen täiesti kindel, et see teip on ka lihtsalt sellepärast, et siis ei ole tehniliselt võttes paljaste rindadega ja kõik on JOKK. Või nagu burleski puhul on pastie'd (ma ei tea, mis nende eestikeelne nimetus on, mingid nibukleepsud?) ja seega päris paljas ei ole. Samal ajal need ju ei kata midagi ja mis mõte neil siis üldse on? :D

      Miks ma viimasel ajal nii palju rindadest mõtlen, ei tea isegi öelda.

      Kustuta
    11. Minu silmis on päevitusriided valdavalt samast rubriigist, juriidiliselt ei ole paljas.

      Kustuta
  2. Mõnel spordialal nagu näiteks karate või judo on paljajalu trenn ja võistlemine kohustuslik. Tallad kipuvad päris kõvaks minema. Kuna viimased poolteist aastat pole saanud aktiivselt käia siis jalatallad jälle pehmed kui beebil. Kas ja kuidas võimalik paljajalu trenni tehes sellest seenevärgist hoiduda ei kujuta ette.

    VastaKustuta
  3. Seen on süvariigi vandenõu niikuinii :D

    VastaKustuta
  4. Küüneseen tuleb ilusti puneaseks lakkida ja lahingusse, hävitage nailonsokkseid. Eest ära, varbad tahavad oma kopsud täis hingata ilma juustuta. :)

    VastaKustuta
  5. Jumal jah, sokkides jõusaalis käies saab aju hapnikupuuduses kannatada ometi.

    VastaKustuta
  6. Ära ole nii kuri, kui mees tahab spordisaali minna, sokk ja tennis jalas. Las ta aga paneb jalga, siis teised näevad - siin kõnnib rikas mees!

    VastaKustuta
  7. Ülakehadest ja ruumist.

    See ülakeha paljastav kunstnik on ilmselt Fideelia-Signe Roots.

    Aga "mis tohib, mida ei" sõltub ruumi omandusest. Ja väga palju ruumi EI OLE avalik. Vaid on arendusfirma, poe, asutuse või muu maaomaniku oma. Inglise keeli "POPS", privately owned public space. https://en.wikipedia.org/wiki/Privately_owned_public_space. Eesti keeles "peaaegu avalik ruum". Sirp natuke kirjutab: https://sirp.ee/s1-artiklid/arhitektuur/peaaegu-kilomeeter-peaaegu-avalikku-ruumi/

    Ja selles lokkavas peaaegu avalikus ruumis kehtib maaomanik sõna. Kes võib üldiselt lasta elul veereda nagu avalikus ruumis ikka. Aga keelata näiteks tissid. Pildistamise. EKRE-le või Reformierakonnale toetuse avaldamise. Koeraga jalutamise. Lapsed, rulad, tõukerattad. Paarisarvulise isikukoodiga inimesed. Seisma jäämise. Mõtlemise.

    Nii et küsimus "kas on seadus palja ülakeha kohta". Seadus ei puutu asjasse. Loeb maa omand. Ja siis maaomaniku arvamus. Kui Keila vallavalitsus või Maxima parkla omanik lubavad oma heakorraeeskirjas vms tisse, siis lubavad. Kui ei luba - ei luba. Ja mingi üldine lubav või keelav seadus ei puutu asjasse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Samas, riigi ja KOVi seadusandlus ja eeskirjad on aluseks maaomaniku enda kehtestatavatele reeglitele. Kindlasti paljudele maaomanikele meeldib tunne "mina olen riik riigis ja teen oma seadused", ja las aga teevad, kuni keegi reaalselt kannatada ei saa.
      Olen maaomanikuna saanud nii postiga KOVi miskite eeskirjade paki kui ka e-kirja, millest tekkis yhemõtteline järeldus, et senjööri seadused on vasalli jaoks ylimad, mitte vastupidi.

      Kustuta