esmaspäev, juuli 11, 2022

Placebo Siguldas

Ma olen nii ära metsistunud, et pidin inimeseks saamiseks suisa tagasi kontorisse ronima, see kodukontor on suvisel aal ikka saadanast (tegelt muul ajal ka). Feedlys on 163 lugemata postitust. Puhkuseni on veel aega, aga vahepeale aeg on ikka niisama molutamisele kulunud.

Kes paneks endale (ja endaga kaasa veetud perele) ööbimise Siguldasse neljaks ööks? No mina panin ja jään ikka selle juurde, et hoopis parem on olla ühes kohas natuke kauem kui et tõmmelda ühest ööbimisest teise plaaniga päev otsa sõita, õhtul kohale ja hommikul jälle minema, mispuhul kokkuvõttes mitte midagi ei nähta (nähtud-tehtud endal see). 

Miks üldse Sigulda? Sest Placebo! Oktoobris peaks nad küll Tallinna plärisevasse metallkasti (viimati nüüd Judas Priestil kõrvu kinni hoides veendusin, et selle kolaka peaks tõesti maha lammutama) ka saabuma, aga kes teab, mis toimub kunagi oktoobris?! Pealegi on Lätis kontserdipiletid siiani kümneka odavamad kui meil. Rammsteini viimase ma nägin ju ka Riias, meile jõuab see nüüd kolm aastat hiljem, ok, paar uut lugu teevad nüüd ka, aga mulle ausalt öeldes meeldis eelmine plaat rohkem kui see uus ja no Tallinnas on ju see paganama "fännide poolt palavalt soovitud" fännitsoon, kuhu edukad ettevõtted oma tublidele töötajatele piletid ostavad, et nood seal šašlõkivardaga patseerida saaks ja küsida, et "kes see laulab?" - vähemalt Tartus Metallical nii oli. Mulle meeldib ikka hammas-hamba vastu lava ette trügida, mitte selleks eraldi pileti lunastada. 

Tänapäeva kontserdid on üldse üks ikaldus, sest vähemalt pool rahvast kui mitte enam, on kohale tulnud vaid sellepärast, et "meie kandi hetke kuumim üritus, kõik lähevad ju" ning filmivad siis enamuse ajast 360 kraadi kaameraga klippe stiilis "mina siin rahva sees", teevad hulgim selfisid või filmivad lihtsalt tuima näoga üles kõik, mis ette jääb. Sellistest pääsemiseks pead üsna lava ette trügima ja isegi seal pole kindel, et oled pääsenud. 

Placebo oli imeline, võrreldes paljude muude suurkontsertidega, kus tehaksegi rahvale showd, ettevalmistatud etendust, oli Placebo ehe. Ok, nad ei ole päris sellise kaliibriga staadionibänd, aga ikkagi. Näiteks käis rahvast läbi rõõmus kahin, kui Brian suitsu ette pani - see oli selline intiimne tegevus, mis näitab, et esineja on samuti lihast ja luust tüüp, kuidagi kodune ja veel sigaret, mida viimasel ajal staaride puhul üldse harva näeb. "I smell weed, can you give me some?" küsis ta samuti nunnult lava ette kükitades. No ja siis rikkus loll rahvas Brianil tuju ära. Mitte, et kanepit ei antud vaid mingi tüüp üsna lava ees pimestas teda oma filmiva telefoni välguga. Brian üritas žestikuleerides teada anda, et talle see tegevus ei meeldi ja küsis peale loo katkestamist, kas on veel keegi, kes teda välguga pimestada tahaks ja no rahvas karjus muidugi kohe "jeeeee!", sest nad vist ei saanud keelest aru või olid muidu tuhmid. Alustati siis looga uuesti ja paarikümne sekundi pärast viskas Briani kitarri jälle nurka, sest no inimesed ei õpi: "Pagan, ma üritan siin tööd teha, aga teie ajate mu vihaseks!" Ma saan tast absoluutselt aru, see filmimine ongi läinud üle igasuguste piiride. Mu kõrval oli näiteks üks paarike, kes ka peale neid kahte intsidenti mõlemad eraldi oma telefonidega lakkamatult kõik üles filmisid. Internet on täis hea kvaliteediga kontsertvideosid, miks on sul vaja seda oma väriseva käe ja kehva teloga tehtud soperdist selle asemel, et see üks kord esinejat ja muusikat nautida? Õnneks kontsert siiski jätkus, sõber rääkis, et vist Barcelonas, kus tema neid kord vaatamas käis, läks Brianil tuju ikka nii ära, et ta pool kontserti esines seljaga rahva poole ja lõpuks lõpetati üldse enne õiget aega jant ära. 

Siguldas tehti küll vaid ainult üks lisalugu, mis tol hetkel tundus vähe, aga setlistsist vaadates selgub, et tegemist oli üldse ühe pikima kontserdiga sel aastal. Lugude valik meeldis mulle tohutult - esiteks see uus plaat, hästi palju oli sellelt, teiseks mingid lood, mis "just mulle" meeldivad ja mis minu hinnangul hitid väga pole ("Infra-red" - parim kättemaksu lugu üldse! "Too Many Friends"!) Mingeid suuri hitte "Every You and Every Me" ja "Pure Morning" näiteks, üldse ei tehtud. Oh, Setlists on täitsa äge, ütleb kohe täpselt, et lugu "Special K" -  (Stopped and restarted because Brian Molko asked to not put phone into his face

Aga jah, mulle ikka meeldib üksinda kontserdil käia, kuigi oma sõprade auks tuleb öelda, et ega nad mind kontserdi ajal üldiselt segama ei kipu, siis ongi igaüks omas mullis, suhelda võib enne ja pärast esineja vaatamist. Ahjaa, pärast selgus, et L. oli lastele rääkinud (nemad siis koha peal ei käinud), kuidas näe, kõigil esinenud bändidel (Sibyl Vane Eestist ja Purple Negative Lärist soojendasid) oli naisvokalist...Ta oli eluaeg arvanud, et Placebo laulja on naine. Johhaidii!

 Pilte mul kontserdist otse loomulikult pole, neid võib vaadata näiteks Läti Delfist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar