esmaspäev, november 18, 2013

Kõiketeadjad

Ma ei tea, miks räägitakse, et naised kannatavad haigusi paremini kui mehed või ei vingu sealjuures nii palju, kui mina haige olen, siis ma põhimõtteliselt kavandan alati iseenda matuseid. Vähemalt siis, kui mul nohu on  - minu jaoks haiguste haigus, mis lülitab mu täielikult elust välja, sest ma nimelt ei ole võimeline suu kaudu hingates magama jääma ja seega passin öö otsa surmväsinult üleval. Üle nädala pole juba ühegi toidu maitset ega lõhna tundnud ning seekord õnnestus niimoodi ka suisa roiskunud roast osa sisse ajada. Igatahes, eluvaim hakkab vaikselt tagasi tulema ja kuigi ma ei peaks Sirbi osas kindlasti sõna võtma, siis tuleb tunnistada, et olen kunagi Kenderit enda alter egoks pidanud (oksendage mu pihta, eks) ja seega peaks vist mölisema.
Esiteks ajab mind asja juures oksele see, kuidas mõned inimesed, kelle puhul ma võiks mürki võtta, et nad pole ealeski Sirpi (või ka Kenderit) lugenud, nüüd järsku midagi arvama on hakanud. Laigivad usinasti Sirbi FB lehekülge ja kirjutavad ahhetavaid appihüüde. Imelik ei ole alles praegu Sirbile laiki panna või? Kuidas see varem kahe silma vahele jäi niimoodi? Ainsad asjad, mida nad kuulnud on, on see, et Sirp on kultuur, Kender on ropp ja Reformierakond on kommarid. Ma olen nii naiivne, et ei suuda mõista, kuidas sellised tüübid võtavad endale õiguse midagi arvata. Tegelikult muidugi on pool Internetti täis inimesi, kelle informeeritus just sellisel tasandil ongi. Eks ikka need, kes teavad kõige vähem, teavad kõige valjemini.
Mina ei tea midagi, seetõttu ei hakka ka spekuleerima, et mis ja kuidas. Tahaks lihtsalt öelda, et Kenderil on roppuste kõrval ka raamatuid, mida mu emagi hea meelega luges ja armastusest on ta kirja pannud sõnu, mida nende esmakordne lugeja praeguse demoniseeriva kuvandi põhjal küll talle omistada ei julgeks. Keegi tõi välja ka kommentaarid omaaegse artikli juures, kus teatati Tarandi Sirbi peatoimetajaks hakkamisest - ei erinenud just väga praegustest kommentaaridest. Kommude jutt on üldse täielik huumor - nimetage kedagi, keda ei oleks kommuks nimetatud? Nagu venkude "eh fašistõ" juba. Igatahes, ühed inimesed "teavad" müstilisi asju ja kõik teised usuvad, mina olen nagu see vanamutike anekdoodist, kes rohelisega üle tee ei lähe, sest "mina ei usu enam midagi, ega kedagi".

6 kommentaari:

  1. Meil rõhutati esmaabikoolitusel küll, et meeste organism talubki haigust raskemalt, et kui nad kurdavad või paistavad täiesti omadega läbi mingi väikse tervisehäda pärast, siis nad tõesti tunnevadki nii, mitte ei võimenda. Ilmselt selle kohta ka mingeid uuringuid tehtud, muidu sellist väidet ju ei loobitaks. Sinu nohu on vist lihtsalt ekstreemne. Aga küsimus nohu teemal - kas sa ikka jätad kõik piimatooted täielikult välja, kui mingi selline nohu tekib? Kui ei, siis soovitan seda teha, ja mõtlengi, et tõesti TÄIELIKULT välja ja ikka nädalaks-kaheks. Piimatooted tekitavadki igasugust lima. Ise olin ka muidu talviti ja ka muudel aastaaegadel kogu aeg nohus ja põskkoopapõletikus, aga nüüd kui piimatooteid minimaalselt tarbin, siis see probleem puudub. Polegi nohu või kui midagi korraks on, siis pigem kuidagi temperatuurivahetustega seoses, mitte mingi viiruslik. Või kui viiruslik korraks tekib, siis maksimaalselt ühe päevaga on see kadunud. Edu paranemisel.

    VastaKustuta
  2. Esiteks, Marca - meil on mingi telepaatiline side, sest ma tulen sinu blogi vaatama just täpselt neil päevadel, kui oled kirjutanud, või päev hiljem :) Nagu kohe teaks, et vot täna või eile ta kirjutas, peab minema vaatama.

    Teiseks - tahtsin kaasa koogutada Sirbi teemal. Et ma olen ka see vanamutt. Ja Kenderilt olen lugenud kõiki raamatuid, va "Raha". Mõnda mitu korda. "Ebanormaalset", sest mu arust on see rõvedalt hea raamat ja ilus raamat. Mis ei tähenda, et Sirp kindlasti hästi hea tuleb. Aga välistada ei saa midagi.

    PS! Ma arvan, et suurimat pahameelt ei tekita see, et Kender on ropp ja rõve, kelle meelest on kultuur boring shit, vaid see jalaga ukse lahti löömine, et siin me nüüd oleme, teie, peerud, tõmmake jeehat. Liiga palju meenutab Ligi-Ansiplikku ülbust, millega juba nii harjunud oleme. Umbes et sööge seemneid, nahh! Vot see on tõesti kole.

    VastaKustuta
  3. Signe: huvitav idee aga KUIDAS sa suudad ilma piimatoodeteta elada? Juust ja jogurt ja...mida ma siis üldse söön...eriti haigusega on ju nii hea jogurtit luristada. Aga noh, järgmine kord püüan proovida ikka.
    Mariliis: ma ise kasutan Feedlyt, toob kõik ilusti koju kätte. No mõistusega inimesed vast jah mõtlevad nii, netikommentaatoritel on lihtsalt rõõmus meel kui millegi üle pröögata saab.

    VastaKustuta
  4. Olen viimse hetkeni naiivne ja sinisilmne ja tahan uskuda, et keegi kuskil uskuski Eesti kultuuri jätkusuutlikusse ning võttis selle säilitamiseks drastilised meetmed. Lahtilaskmine on ennekõike äriline liigutus, mitte eetiline või moraalne küsimus. Ei tea, kuidas tulnuks toimetust siis vahetada? Töötatakse ju väljaandes. Teiseks ei ole kõik Sirbis toimunu vastu, aga hetkel on ebapopulaarne seda avalikult kuulutada. kultuuritegelased ei kasuta eh kenderlikku roppust, kuid sama sisuga ärapanemisi ja mõnitusi kasutatakse sama agaralt. Vorm/fasaad on keeleliselt siledam, sisu aga Kenderiga sarnane. Ja Kender kindlasti muheleb: "Näed, me polegi nii erinevad kui seda pealispinda natuke kraapida."
    Kas loomeliidud suudavad protsesse ümber pöörata? Siiani pole ju suudetud teha midagi, et poliitikutele vastu hakata. Kultuur on suuresti meie riigis kastreeritud, kohitsetud. Senine Sirp oli ehk säärane piiripealne väljendus, kus veel hoiti muljet, fassaadi üleval. Et kultuur on sellisel kujul oluline terve rahva heaolu jaoks. Nõnda kaotas see oma elujõulisuse.
    See pole mu kindel arvamus, näen siin lihtsalt mõlemat poolt. Ma ju kah "noor", mõistan Zaumi aga mõistan ka aastaid end lehele pühendanud tuumiku solvumist. Neil on ju omad rituaalid/traditsioonid, milledest neid aegunuks pidades mööda mindi.

    VastaKustuta
  5. Ma olen ka ajakirjanduses töötanud ja ega see erinegi eriti ükskõik kus mujal töötamisest. Selles mõttes, et kui ma olen töötaja ja minu töösuhe "hakkab lõppema", sest oleks tarvis aadrit lasta (ega siis ainult ajakirjanikke pea välja vahetama, ka teiste ametimeestega tehakse nii), siis ma oleks tõesti solvunud, kui mulle reedel öeldakse, et esmaspäeval ära tule. Okei, hüvitis hüvitiseks (koondamisega see ju kaasneb), aga mulje jääks mul selline, et minu töö on rämps, jama, ja et vältida suuremaid kahjusid, tuleb minust vabaneda esimesel võimalusel. See on minu isiklik arvamus.

    Tuli on takus, kuna ei tea, kauaks seda Kenderit ja co-d Sirpi jagub, ikkagi KT ju. Siis visatigi Kareva ja teiste koondatute kabinetti granaat, veeti laibad välja ja loodeti, et tossu tõttu veel mõni vabatahtlikult läheb. Nüüd tehakse aken lahti, hais läheb välja, väike euroremont peale ja las käia.

    VastaKustuta
  6. Mõtlesin varem samamoodi, et KUIDAS OMETI peaks see võimalik olema.. et lihast loobumisest võib veel aru saada, kui juust jm olemas on, aga et piimatooted on ju nii elementaarsed, kuidas ma neid siis nüüd ei tarbi. Tegelt puhtalt harjumuse asi. Päris loobunud ma polegi, juust vist kõigil loobumissuunalistel see viimane asi, mis kõige suuremaks harjumuseks jääb, see oli loomulikult mu lemmiktoiduaine ka igas vormis, nüüd ostan pigem igavusest, kui ei tule ideid, mida muud tahaks. Ega kohe loobuda vaja polegi, aga vähendamine kindlasti halba ei tee, enesetunne muutub ju pikapeale paremaks ja kui organism juba aru saab, et parem on, kaobki see suur isu nende asjade järgi ära. Proovi tõesti kas või haigusperioodil täiesti ära jätta ja jälgi, kas kaob nohu natukenegi kiiremini ära. Kui kaob, siis tasub sellele piimandusele tõsisemalt mõelda. Mina ei suuda ka siiamaani uskuda, et sellest nohuteemast lahti sain, see oli nii sügavalt krooniline juba. Ja proovisin vähendamist pigem lihtsalt tervise mõttes ja, noh, ka nalja pärast, et tõestada, et minu nohu küll kuhugi ei kao.

    Ja muidugi soovitan vaadata filmi "Hämmastavad udarad". Ei ürita propagandat teha, pole ka õige inimene seda tegema, aga veidi targemaks saab seda vaadates ikka.

    http://www.youtube.com/watch?v=tQwe6lrx4b4

    VastaKustuta