reede, detsember 30, 2016

Meil ainult linnud veel lendavad siin

Kunagi räägiti, et Rootsis on jõulud nii suured pühad, et lind ka ei lenda. Samamoodi ei pidavat seal suviti keegi töötama. Mulle on viimased aastad hoopis teistsuguse mulje jätnud, meil on nimelt valdav enamus kliente Rootsist  - suviti on tööd stabiilselt ning ka praegu pole mingit vaikust. Tulin siis hommikul tööle ja viisin Mikro lasteaeda. Seal tuli välja, et ta on terve lasteaia (4 rühma, igas ca 24 last) peale ainuke laps! Täna ei ole isegi mitte lühendatud tööpäev. Õpetaja imestas samuti, kuidas see niimoodi võimalik on. Vaene lasteaia kokk murdis pead, kuidas toitlustamise küsimus lahendada, aegumise äärel kohupiima olevat palju, aga vaevalt see kõik Mikrole sisse mahub. (Eks ma oleks ka Mikro koju jätnud ja kodunt tööd teinud, kui oleks teadnud, et lasteaias selline olukord valitseb, aga ma tõesõna ei aimanud ette). Terve viimase nädala oli Mikro rühmas 5-6 last. Kas kõigil ülejäänud lapsevanematel on traditsiooniliselt jõulude ja uusaasta vahel puhkus? Sõitsid Alpidesse suusatama ja spaadesse? L. käis kolmapäeval Miniga keset päeva Kuutsekal (nad on täielikult Pulleritsustunud, oigavad ilmaennustusi vaadates ning planeerivad iga vaba hetke mäel) ja seal olevat tõesti ropult rahvast olnud. Spaasse mind talviti üldse ei kisu, eriti peale seda kui me eelmisel kevadel niimoodi mingi koleda viiruse hankisime, mis L.-l kahepoolse kopsupõletiku ja kiirabi külaskäiguga päädis.

Kesklinna poole kõndides oli samuti harjumatult vaikne, üks mees tuli vastu ja lõhna järgi suitsetas kanepit, ilmselt ei läinud temagi tööle. Päris kesklinnas kaubanduskeskuste vahel ikka rahvast liikus, pangas pesi koristaja põrandaid, aga ikka selline veidi postapokalüptiline tunne tuli peale. Samas ei saanud öelda, et linde lennanud poleks - millegipärast on uue Kvartali keskuse katus tõeline hakimagnet. Kirjutasin kõigepealt kogemata "kakimagnet" ja no eks see ole ka tõsi. Räägitakse, et katusel olla seal basseinid, kus inimesed vaadet nautida saavad, ma kujutan ette, kuidas hakid sealsed nautijad kõigepealt täis lasevad ning seejärel inimeste silmad välja nokivad. Neid linde on seal ikka metsik parv! Hakid on muidu toredad truud ja monogaamsed linnukesed, aga mine tea, mis kambas teevad. Brrrr!

Igal juhul head vana aasta lõppu, ilmselt olen siin küll hüüdja hääl kõrbes, kõik ülejäänud on ammu igapäevarutiinist irdunud ning peavad "nutivabu pühi". Phähh, ma kavatsen küll viimase võimaluseni netis istuda ja uhkes üksinduses Candy Crush Sagat mängida! Telekast niikuinii midagi ei tule (mida hiljem netist järelvaadata ei saaks). A võib-olla tulevad isegi meile külalised.

6 kommentaari:

  1. Mul on lasteaiaga sama teema: juba jõulueelsel nädalal pidin ma igal õhtul oma last erinevatest rühmadest taga otsima, sest keset päeva olid rühmad lastepuudusel kokku lükatud. Ma olen aru saanud jah, et keegi teine peale minu vähemalt Tallinnas täistööajaga tööl ei käi, Tartus on siis ilmselt samamoodi. Praegu on muidugi ka viiruseaeg, nii et ilmselt on paljud ka sellepärast kodus. Ka täiskasvanud.

    VastaKustuta
  2. Ma olen ikka inimesi töötamas näinud. Ja liiklust on ka Tallinnas omajagu. Tavaliselt viitab vähene liiklus sellele, et "kõik on Alpidesse sõitnud".

    Moodsamad firmad lubavad pühade vahel kodus töötada, küllap siis jäetakse ka lapsed koju.

    Soovin sulle ka ilusat vana aasta lõppu. Ma ei tea, millegipärast ei ole mul üldse mingit pidulikkust sel aastal peale tulnud. Jõulud olid kuidagi emotsioonitud ja aastavahetus samuti.

    Teleprogrammist rääkides - Edekabelit igatahes ootan! Normanni naljad võivad kohati olla labased, aga parodeerida oskab ta minu meelest lausa suurepäraselt. Juba jooksvad reklaamid ajavad mind naerma.

    VastaKustuta
  3. Ma olen omal ajal laste kõrvalt piisavalt kodus töötanud, nüüd püüan sellest igal võimalusel viilida :) Kontoris on ikka kuidagi teine tera, poole suurem arvutiekraan, korralik kohv ja muud inimlikud mugavused.
    Mingi Edekabeli reklaami ma endale salvestasin küll järelvaatamiseks, selle, kus ta mu paralleelklassiõde Lusti parodeerib. Peale vaadates oli Normanni liikumises tõesti kohe Lusti tunda :)

    VastaKustuta
  4. Haha, ma Lusti ei registreerinudki ära, pean tähelepanelikult vaatama. Aga poliitikute Rooside Sõda ja Kaljulaid, Reikop, Terevisioon tundusid kõik juba paljulubavad.

    VastaKustuta
  5. Minu lapse lasteaias tehti küsitlus, et kui palju lapsi pühade vahel aeda tulemas on. Tulemuseks sai, et 6 rühma peale kokku tehti üks liitrühm. Ma oma 3-aastast ka aeda ei viinud, las siis puhkab kodus.
    Täna linnas olles avastasime, et üks kohvik oli kinni. Lihtsalt tavalisel reedel kinni. Ühes tööriistapoes selgus sama lugu. Kas mingid firmaomanikud otsustasid äkki, et 30. detsember on ka mingi püha või otsustati lihtsalt jõulupuhkus võtta?

    VastaKustuta
  6. Paistab, et Eesti on jõudnud arenenud riikide hulka, kus teatud perioodidel (detsembri keskelt jaanuari kaskpaigani ja suvel) pole enam vaja tavatööd teha :) Sealt pole enam palju maad kodanikupalgani :D Väga mõistlik stressivastane profülaktika ma leian.

    VastaKustuta