neljapäev, detsember 07, 2017

Jälle uus paanika?

Tulen mina täna tööle, kui kolleeg annab teada, et ma peaks ruttu panka minema ja kähku oma kolmanda samba sealt välja võtma, sest suur õnnetus on tulemas. Inimesed veel ei teadvat, aga järgmisest aastast pidada riik kogu kupatuse 40% maksustama ja juba praegu olla antud korraldus, et pangad peavad kliente veenma, et nood oma sammast mingi hinna eest enne välja ei võtaks - see kõik on avalik saladus!

No ma olen selline mugav, uimane ja skeptiline inimene, pealegi läheb mu mõte kohe uitama, kui mehed mulle asju selgitama hakkavad (ilmselt seetõttu, et olen õppinud neid ignoreerima, kuna enamasti keerleb nende jutt siin kontoris ainult autode, kõvaketaste, arvutimängude ja BitCoinide ümber...), seega otsustasin Interneti poole pöörduda ja leidsin sellise artikli. Hoolimata ähvardavast pealkirjast ja ka sellest, et pensionisüsteemi säärane reformimine valitsuse poolt ei ole tõesti kõige mõistlikum samm, sest sisendab inimestesse ebakindlust pensionisüsteemi püsivuse suhtes, siis saan ma aru, et paanikaks siiski põhjust pole. Kui sa ei hakka kohe pensionile minema ega soovi kogutud summat kohe kätte saada (ehk siis mitte kindlustuspensionina), siis see muudatus sind ei puuduta. Võib-olla võiks muidugi ette mõelda ja endale aru anda, et mina niikuinii seda pappi oma elus ei näe, sest pensioniiga tõuseb ilmselt kuhugi 100 kanti ära ja seega tabab löök mu lapsi, kes minu kogutud summa ehk tõesti korraga välja võtta sooviksid, aga loodame, et selleks ajaks on juba jälle uus valitsus ja uus süsteem ning kindel võib olla ainult selles, et mitte midagi kindlat ei ole.

Miks ma üldse selle samba tegin? Igaks juhuks ilmselt. Mõtlesin, et mida targemat ma selle summaga iga kuu ikka peale hakkaks ja äkki tõesti tuleb kunagi pensionile jääda. Ma isegi ei tea, palju mul seda rahakest kogunenud on või olen äkki hoopis miinustes. Tulumaksutagastus on ka selline tore käegakatsutav asi, mis sellest sambast lähtub. Niikuinii läheb enamus rahast kuhugi musta hoomamatusse auku...

Igatahes mõtlesin, et hoiatan. Äkki keegi tahab oma raha enne riigi kätte langemist pangast ära päästa ja sukasäärde peita.

3 kommentaari:

  1. Ahh, noor inimene teeb kolmanda samba...
    Siin, vana inimene istub alles 20 minutit,
    ja juba koputavad, mida sa seal nii kaua teed?!

    Ei, sambale (kui sa Argentiinast ei ole) saa loota.
    Ikka ise.. ja jäingi kohe mõtlema, mida ma siis ise.
    Eneli Sotsiaalkindlustusametist helistas enne mind,
    et kõik on kokku arvestatud ja saadetud mu postkasti.

    Kontol on muidugi vaikus, ja vaikust vanainimene naudib :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tahaks lihtsalt öelda, et kui paljud kaebavad su kommenaaride üle, siis mu meelest on see kommentaar siin küll väga tore ja tabav :)

      Kustuta
    2. Tänan :)
      Tahaks teada kessee vanamutt kaebab :D
      aga, tegelikult, neid jutte ja neid naisi,
      keda ja mida kommenteerida, on ikka väga vähe..

      Kustuta