kolmapäev, detsember 07, 2022

Eesti Laul 2023

Sel aastal tekkis miskipärast taas tunne, et võiks need lood üle kaeda. Eelmisel aastal ma näiteks üldse ei huvitunud. Jupiterist saab koos videotega vaadata. Ausalt öeldes oli suur osa videoid nii igavad, et ma ei vaevunud neid ikkagi jälgima ning kuulasin muusikat muu taustaks. Kirja said toored esmamuljed:

 1. Alika "Bridges"  - ma olen aru saanud, et seda lugu peetakse favoriidiks. Mis seal salata, ilmselt oskab neiu laulda, laul meenutab natuke neid viimase aja Bondi-laule. Ma annaks viiest punktist neli, sest möönan lugu on hea, aga ise päris mitu korda kuulata ei viitsiks. Korralik esitus ja kvaliteet.

2. Andreas "Why Do You Love Me" - see noortemuusika (poppunk ja emorap) kuulamine on mu ära rikkunud nagu näha, sest kuigi laul algab moosiselt, siis refrään mulle väga meeldib ja ausalt öeldes kuulaks ma seda lugu vabatahtlikult meelsamini kui Alikat. Loo teema on muidugi nii viimase aja hittide teemasse - hissand, ma olen nii paha! :) EDIT: Hiljem lapsed kodus vaatasid ka neid laule ja selle juures väänlesid õudusest ning panid poole peal kinni - ilmselt ma ikka ei tea noorte maitsest midagi!

3. Anett x Fredi "You Need to Move On" - liftimuusika. No ei ole mingit rütmi ega meloodiat, millega kaasa minna. Ei saa ennast kuidagi kõigutadagi, uni tuleb peale. 

4. Bedwetters "Monsters" - esimene viis, mille videot tasub ka vaadata. Bedwettersi uue tulemise esimene lugu "Miss Hurricane" koos Yasminiga oli superäge, edasi tuli aga paar lugu mingit diskot, ma ei tea, miks nad seda üldse oma vana punkbändi (ärge näkku lööge!) nime alt teevad enam. See lugu siin on jälle natuke rohkem vana Bedwetters. Esimese hooga võtab video kogu tähelepanu endale, aga ilmselt see lugu mulle meeldib. Jaa, meeldib, kuulasin uuesti ilma videot vaatamata (no näete, kuidas saab üldse video põhjal laulust arvamust kujundada?!). Ma nägin mingit lõiku sellest loost tegelikult ka varem ja sellest tuleneski soov sel aastal taas kõik lood üle vaadata. Üldse ei salga, et ei eristu väga millegi poolest igasugu sarnastest poppidest lugudest, aga rütm on hea ja lugu jääb meelde.

5. Carlos Ukareda "Whiskey Won't Forget" - "miks jätsid mind, ma ju armastasin sind!" tüüpi meesulg. Igati korralikult tehtud muidugi, aga no ei midagi eriliselt meeldejäävat. Aga ausalt öeldes Eesti Laulu kohta väga hea lugu siiski.

6. Ellip "Pretty Girl" - jälle täitsa põnev lugu. Natuke meenutab 90ndate lõpu poppi, aga mitte paha üldse. Mulle meeldib eriti see refrään. Ongi sel aastal normaalsed lood sattunud või?

7. Elysa "Bad Philosophy" - algab nagu Bad Boys Blue mingi lugu. Mis pole iseenesest halb. Aga Pahad Poisid Sinises (kes on kurvad) laulavad paremini. Elysal on kuidagi nii hädine hääleke, vaevu kõlab üle muusika. Igav ja kergesti unustatav diskokas. 

8. Inger "Awaiting You" - ohoo, Ingerilt ei olegi enne nii tempokat lugu kuulnud ja täitsa tore on, igatahes parem kui varem. Selline tore jalga tatsuma panev raadiolugu. Mitte midagi super erilist ja meeldejäävat siiski. 

9. Janek "House of Glass" - noormees näitab, et oskab laulda-tüüpi ballaad. Aa, kiiremaks läheb ka. Aga see on mingi suvaline taustatümps, midagi erilist juurde ei anna. Igav lugu, sellise häälega võiks midagi huvitavamat teha. Hästi tüüpiline eurolugu lihtsalt. 

10. Kaw "Valik" - "sina ja mina ja Tanel!" No mina just niimoodi kuulen. Jee! Et kui mingi hääletämber saab kellegi suus popiks, siis järsku hakkavad kõik niimoodi laulma? Üsna hirmus, äkki normcore teismelistele meeldiks? Sest no kummitama see lugu kindlasti jääb. EDIT: Oeh, mu oma lapsele meeldis, kes oleks võinud arvata!

11. Linalakk, Bonzo "Aeg" - No ei ole ma selline inimene, kes sellist üdini romantilist lembelaulu kuulaks. Kohe piinlik hakkab. Video on ka kaunikesti kummaline kaeda. Ma ei tea, kas nad ongi omavahel paar, aga liiga intiimne vaatamine. Kui teeseldud, siis veel hullem muidugi. 

12. Meelik "Tuju" - kohustuslik naljabänd siis kah ikka. Sõnadest eriti aru ei saa. Naljakas ka nagu ei ole. Video on selle loo juures kõige parem. 

13. M Els "So Good (At What You Do)" - Selline hääl, mida oled ka varem sada korda kuulnud, ju on popp nõnda laulda. Laul ise pigem igav ja mitte meeldejääv. Midagi jääb nagu puudu, võiks olla, aga ei ole.

14. Merlyn "Unicorn Vibes" - Merlyn Uusküla hakkab meenutama Madonnat, kes iga hinnaga kõiki trende jälgida üritab. Piinlik. EDIT: "Tahab Nicki Minaj olla" kommenteeris mu üheksaaastane.

15. Mia "Üks samm korraga" - oeh, sõnusin alguses vist ära, nüüd tulevad hirmsad lood üksteise järel. Miks ta niimoodi röökima hakkab järsku? Sõnad on ka koledad. Paneks raadio kohe kinni, kui sealt midagi sellist tuleks. 

16. Neon Letters & Maiko "Tokimeki" - noh, Jaapani keeles laulmine seda igavat lugu iseenesest paremaks kuidagi ei tee. Samas eeldan, et see tõmbab teatud publikusegmenti edukalt ligi. Peakski oma lapse käest küsima, mida tema arvab. Muidu liftimuusika täitsa. 

17. Ollie "Venom" - jälle tabab kõrv, kuidas püütakse laulda nagu keegi teine kuulus inimene. Iseenesest korralik rokiballaad, aga väga klišeelik. Sellised lugusid on väga palju ja ei eristu kuidagi. Alice Cooperi "Poison" on kümme korda parem.

18. Robin Juhkental "Kurbuse matused" - see on selline kuulamise lugu, ma ei kujuta üldse ette, kuidas see laval kõlaks. Selline plaaditäite lugu. Kaasa sellele elada küll ei saa, kuigi idee poolest palju parem "positiivne programm" kui see Mia "Üks samm korraga" eneseabi lugu. Korra kuulaks, rohkem siiski ei viitsi. EDIT: Mu kolmeteistaastane väitis, et tema lemmik - "mõnus chill lugu". Vot siis, poleks arvanudki.

19. Sissi "Lighthouse" - taas meenutab filmimuusikat, Bondi-lugusid ja Rihanna viimast filmile kirjutatud ballaadi. Peaks populaarne stiil olema, aga mulle kuidagi ei mõju, korra kuulan, nojah, ah, et siis selline ja rohkem küll ei viitsi. Iseenesest refrään on sel lool tugev, Sissi parim lugu siiani, mu meelest. Midagi siin on. 

20. Wiiralt "Salalik" - ohoo, kartsin, et siit tuleb see jube kohustuslik etnolugu, aga keeras ägedaks kantriks kätte hoopis. Miskipärast meenutab Riho Sibulat. Täitsa meeldib kohe. Mõnus tekst, mida eestikeelsete lugude kohta enamasti öelda ei saa. "Kurat" on mu lemmiksõna, kuskil mainisin juba :)  

Niisiis mu meelest üllatavalt korralik valik sel aastal. Enim meeldisid Bedwetters ja Wiiralt. 

 

5 kommentaari:

  1. Väga hea ülevaade, aitäh. Ma teen ka varsti :P

    VastaKustuta
  2. Mulle meeldis Bedwettersi video - kohe mitu korda vaatasin, sest nii äge oli. Ikka oluliselt rohkem vaeva nähtud, kui lihtsalt keegi kusagilt ruumi seisma pandud ja halada kästud. Teisena meeldis Ollie, kuigi möönan, et see meenutab mulle umbes viit erinevat lugu, aga no nunnu poiss ja laul on selline kaasalauldav. Üldse ei meeldinud mulle Mia (miks ikka veel sellist jama tehakse?) ega Merlyn (vaese mehe Nicky Minaji). Andrease laul oli nunnu, aga no imelik on, kui u 18-aastane nunnu poiss soiub, milline bad boy ta on ja kõik teda vihkama peaksid. Kerge vastuolu.

    VastaKustuta
  3. Wiiralt pidi seda lugu esitama koos Ultima Thulega..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ohoo, ei teadnud seda. Vahel leiab ka pime kana tera.

      Kustuta
  4. Mulle meeldisid Wiiralt, Anett ja Ollie, aga see oli tõesti selline pealiskaudne klikkimine. Peaks rahulikult süvenema.
    Alika laul oleks hea kui tal poleks nii kohutavat slaavi aktsenti, mind jubedalt häirib. Laula siis juba emakeeles või miskit.

    VastaKustuta