reede, detsember 23, 2022

Aasta 2022 parimad plaadid, vol 2

Sissejuhatuse ja eelmised kümme kohtadelt 4-20. leiab siit.

Jätkame siis kohtadega 4.-20 ja lõpuks ka kuldne esikolmik.

4-20. Machine Head - ØF KINGDØM AND CRØWN

Thrash metal. Jube kaasahaarav ja kiire album Machine Headilt. Varem nad mulle nagu niiväga kõrva jäänud ei olnudki, aga see on väga hea. Selline peoplaat.

4-20. Metric - Formentera

Indie pop/rock. Mismõttes see bänd on 24 aastat vana ja ma alles nüüd kuulen? Kanada bänd jälle, äkki seepärast. Imeline. Kaunis naisvokaal, huvitavad lood, mõnus muusika. Miks nad nagu kuulsamad ei ole? Selline nukker...disko?

4-20. Dead Furies - V

Rock. Eesti bändi viies album. Kui eelmised on nii enam-vähem ühte auku rokenroll olnud, siis see viies on kuidagi nagu karmima saundiga, mulle meeldib. Uue albumi stiiliks on muide märgitud post-hardcore, kui see kellelegi midagi ütleb. Kah selline kiire peoplaat.

4-20. Kid Kapichi - Here's What You Could Have Won

Rock, punkrock. Jälle üks täiuslik bänd, kus on head tekstid, mõnus inglise aktsent ja kõrvajäävad taustad. Jah, nad on parajalt poliitilised ka. Isegi Liam Gallagher armastab neid. Üks mu selle aasta parimaid avastusi.

4-20. Spiritworld - Deathwestern

Metal. Täiesti tundmatu bänd, mille ma eelmisel aastal avastasin ja kelle selle aasta plaat on ka korralik brutaalne andmine. Varem olevat hoopis lehmapunki teinuvad nagu keegi kommentaator teab. Max Cavalera sotsiaalmeedias kiidab, on jah hea muusika! Videos läheb õigeks andmiseks kuskil esimesest minutist (siis, kui pea otsast rebitakse, noh). Mainin veel, et bändi nimi ja liikmete välimus ei anna absoluutselt infot, mislaadi muusikaga tegemist võiks olla ja ka see on väga tervitatav.

4-20 Kurjam - Elektrišokk

Punk. Ja vot, leidub veel plaate, mida Spotifys üleval ei olegi. Kurjam on ka muidugi bänd, mis alt ei vea. Kahju ainult, et lugu "Mõtle oma peaga" sellel plaadil pole. Mõned teised head lood aga ikka on. Kõige aktuaalsem plaat sel aastal?

4-20. Psychoterror - Punk pole moes

Punk. Nii, teine plaat, mida Spotifyst ei saa. Ilmus ka alles 16. dets ja mina sain ta otse esitluselt, ühest Tallinna vanalinna plaadipoest pidi ka antama. Ainukese loo plaadilt, millel ka video on, panin juba siia üles. On see üldse punk? Jälle mingi post? Ma ei tea, aga vähemalt on see ehe. Plaadil on esmakordselt ajaloos muuseas ka külalisvokalist (oma bändist küll) ja jõululugu (ühes samas loos). Seda vist ka ei pea lisama, et bänd, mis alt ei vea. Kuigi, erinevalt Kurjamist on nende muusikaline areng olnud märgatav. Mitte et see oleks etteheide Kurjamile, lihtsalt igaühele oma. Koit Raudsepa arvates aasta plaat.

Ja nüüd siis lõpuks TOP 3!

3. Witch Fever - Congregation.

Grunge, punk, doom metal. Sellest plaadist tegin ma tegelikult juba sissekande ära. Ulmeliselt hea ja ihukarvu püsti ajav. Kuna paljud lood mainivad religiooni, siis sobib kenasti jõuluplaadiks...

2. Ghost - Impera

Metal. Ghosti siiani kõige kõvem plaat. Kõik laulud on head, ei ole mingit täitematerjali nagu varasematel plaatidel olnud on. Sai paaril raskema muusika lehel ka aasta plaadiks. Ma usun, et väärib seda. Oma ainulaadses stiilis tippsaavutus, nägin poes vinüüli - kujundus on ka äärmiselt pilkupüüdev. Võimas tervik. Ja ma olen seda juba pea aasta otsa kuulanud ning ära ei tüüta. "Respite on the Spitalfields" võiks ikkagi sobida mu matustel mängimiseks, mis sest, et see tegelikult Rappija Jackist räägib.

1. Placebo - Never Let Me Go

Rock. Ma poleks iial uskunud, et Placebo teeb veel sellise plaadi. Pikem postitus plaadist on siin. Kontserdil käisin ka. Lisaks lasid nad aasta lõpus välja kaveri Tears for Fearsi loost "Shout", mis on samuti vaimustav. Videos on Briani vokaal imeliselt puhtalt kuulda.

Huvitav, et ühegi kohaliku kriitiku tabelis ühtki minu esikolmiku plaati ei leidu. Placebo ja Ghost liialt peavool, Witch Fever liiga underground? Samas elektroonilise muusika peavool justkui on tabelites  - The Weekndi kehv sooritus ja Beyonce, aga rocki peavool, näiteks Ozzyl ilmus sel aastal paari päris arvestatava looga album, on täielikult väljas. Trendiküsimus?


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar