neljapäev, detsember 08, 2022

Katkuaja meelelahutusi

Katk on möödas  - elagu katk! Ehk siis koroona on enam-vähem möödunud või vähemalt tuure vähemaks võtnud, nüüd on siis gripp kohal. Ema teatas, et tal eile 59 uut haigestunut ühe päevaga - A-gripp, mõned hilised reele hüpanud koroonahaiged, leetrid ja oli veel mingi vaktsiiniga välditav tõbi (mumps? sarlakid?), mida viimasel ajal ikka lisandub. Enamik mõne sellise haiguse omandanutest olla siiras imestuses, kas tõesti seda veel tilgub, nemad olla oma mittevaktsineerimise otsuse just seetõttu teinud, et "seda haigust enam ilma peal ei liigu".

Igatahes sain mina tänu haigustele teatripileti, sest õige omanik oli haigestunud. Muidugi helistas pool tundi enne etendust L., et lisaks Minile, kes nädala algusest peale haige, on nüüd ka Mikrol 39,2 palavik. Mu lastel pole iial nii kõrget palavikku olnud, neil üldse enamasti tavakülmetusega mingit palavikku ei ole. Andsin juhised kätte, et otsigu külmikust Nurofen üles ja andku seda. Etenduse vaheajal oli juba ema helistanud, sest 2017 aegunud Nurofen tõepoolest enam ei toiminud ja L. oli hädaga talle helistanud. 

Aga siis teatri juurde. Pea iga kord, kui ma teatrisse lähen, luban endale, et edaspidi ainult teleteater. Kõik inimesed, kellel vähegi on köha, eriti selline, mis üldse olla ei lase, kogunevad teatrisse. Ei saa ju piletit raisku lasta. Mul oli vahepeal tunne, et kopsutükid on juustes. Pea ei paindu ka nagu kassikakul, et vaadata, kes pagan, pimedas ei näe ja vaheajal ei köhi sellised enam kordagi. Ma olin ärritusest nii pinges, et pea hakkas valutama. Ma ei saa aru, kuidas ülejäänud inimesed suudavad sellistes situatsioonides oma zen-i säilitada. Mulle tundus küll, et ma olin ainuke, kes silmi pööritas ja teatraalselt juukseid loopis. 

Teiseks, see oli lasteetendus. Ballett "Pähklipureja", noh, sobib igale vanusele. Kas ma pean täpsustama? Loomulikult, enamik lapsi on normaalsed, aga just sinu selja taha satuvad erakordse lobisemishimuga rahutud eelteismelised poisid, kelle pikad jalad pidevalt vastu su tooliselga käivad. Aaarrrrgghhh! Huvitav oli see, et need poisid tegelikult plärasid laval toimuvast ehk elasid lihtsalt sisse, oleks nad niisama lollitanud, ma oleks midagi öelnud. Etendus oli tegelikult kaunikesti keeruliselt arusaadav kui just enne sisukokkuvõtet lugenud ei olnud. "Don Juan" oli võrratult parem näiteks, ei tekkinud kordagi küsimust, et nii, kes need nüüd on või miks ja misasja? See pideva sahistamise, sosistamise ja köhimise atmosfäär süvenemist muidugi eriti ei soodustanud ka. 

Veel üks tähelepanek. Rämedad hinnad teatrikohvikus. Kahju on lastest, kes kogu oma taskuraha magama panevad, tullakse ju klassiga ja siis kambavaimuga lennatakse vaheajal näksimist ostma. Mõnele on jah ehk kahekümnekas kaasa antud, aga kellel vaid viiekas, see jääbki enam-vähem nukra näoga vaatama. Äkki lasteetendustel võiks kuidagi odavam olla või on see ülima naiivsuse tipp?

 

9 kommentaari:

  1. Issand, jaa! See köhimine. Kui vanasti sai sellest veel kuidagi mööda vaadatud, siis nüüd koroonajärgsel ajastul ajab eriti vihale, et haiged inimesed tulevad teatrisse köhima. Olen ise samamoodi vihastanud ja mõelnud, et tegelikult häirib see ilmselt ka näitlejaid.

    Mis hinnad Vanemuise kohvikus on? Ma käin enamasti Salme keskuses (meil toimetab seal nüüd Linateater) ja iseenesest tundub, et hinnad on normaalsed. Üleeile käisin aga Rakvere teatri kohvikus lõunal ja seal olid küll veidrad hinnad. Aperol Spritz näiteks 11 eurot :D Viimati nägin nii kalli hinnaga Aperoli Capri saarel. Mitte et lapsed seda ostaks, aga üldise hinnataseme kohta annab see aimu. Ugalas on mu arust ka hinnad täitsa normis olnud. Koogid vast jäävad üldjuhul 3,50 kanti. Aga laps võiks siiski oma viiekaga saada ka klaasi mahla kõrvale. Olen täitsa poolt, et lasteetenduste ajaks võiks hindu alandada. Just lastele suunatud toodete puhul.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lasteetenduse ajal alkot üldse ei müüda, aga salatipokaal oli 5,50, koogilõigud samas hinnas. Pudel limonaadi 3, väike klaas mahla 2.

      Kustuta
  2. Sarlakid levivad praegu aga need paraku ei ole vaktsiinvälditavad. Aga antibiots aitab tõhusalt.

    VastaKustuta
  3. Kaja rääkis, et sõjapidamine ongi kallis ja tarbige vähem.

    VastaKustuta
  4. Köhimine on segav, eriti piiratud liikumisvõimalusega ruumis nagu lennuk. Praegu enam ei takistata tõbiseid lendamast, oma viga kui vaktsineeritud pole suhtumine äkki. Just oli meil telekas uudis, et gripp nüüd palju ohtlikum kui koroona, haiglad puupüsti täis. Põhjuseks olevat mitu vahelejäänud gripihooaega. Mina hõljun sabast sarvedeni vaktsineerituna lihtsameelselt ringi😁

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Gripp tuli sel aastal varem ka, tavaliselt alles peale aastavahetust ja vaktsineeritud on praegu enamasti vaid riskigrupid.

      Kustuta
  5. ma katsun oma köhimise alati avalikest ruumidest eemal hoida, aga kõige hullemini ajab mind tavaliselt köhima hoopis allergia, mitte nakkushaigused. Kellelgi on kas lenduvate villaebemetega või liiga vängelt lõhnava pesuvahendiga pestud riided seljas, ta läheb minust liiga lähedalt mööda ja vualaa.

    Kodus ma juba tean, et riidekappi ei saa kauem sorteerida-koristada kui üks riiul korraga, sealt edasi tilguks nina kõik riided lihtsalt märjaks, sest üks inimene ei jõua nii kiiresti nina nuusata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on kergemat tüüpi astma, väga juhuslikult ja arusaamatult lööb välja vahest, aga astma- ja allergiaköha on sellised kuivad, seal teatris ikka rögiseti korralikult.

      Kustuta
  6. Mul on just kaheks nädalaks soetatud teatripiletid - kolmapäeval ja esmaspäeval ning nüüd testisin omale korontsiku. Läheks ka rögisema :D

    VastaKustuta