teisipäev, detsember 06, 2022

Head teed

Ei, keegi pole ära surnud. Klari kirjutas teedest ja tahtis teada, kes joovad maitsestatud puuviljateesid. Ma kohe selgitan. 

Esiteks ma olen ka normaalne inimene ja joon musta või rohelist teed. Vanasti, kui kõrvetisi ei olnud, jõin vehvermindi oma ka. Piparmündi, noh, Hiina toitude juurde sobib jasmiinitee. Kodus on mul sellised teed. 

Aga töö juures, seal on täpselt samamoodi hunnik maitsestatud puuviljateesid ja muud sarnast ilgust. Mulle tundub, et need tekivad sinna põhimõttel, kus juba on, sinna tuleb juurde ega sõltu absoluutselt sellest, kas keegi neid joob ka. Üldiselt me käime L-ga koos kontorikaupa varumas ja siis ma nagu omast arust panen sinna mõne normaalse tee valikusse, aga ikka tekib kusagilt neid kahtlaseid teesid ka. Kolleeg vist toob oma varudest. Siis me ka mõtleme, et võtaks omalt poolt miskit "põnevat" juurde. Ükskord ostsin seetõttu näiteks maasika-vaniljemaitselise õuduse. Nagu šampooni jooks, väga ebameeldiv. 

Eile tuli selline segane mõte, et prooviks mingit jõuluteed. Proovisin, maitses nagu glögi, aga teele ei sobi, kui see maitseb nagu glögi, eriti kui sulle glögi nii ehk naa ei maitse*. Lugesin siis pakendilt, et tegemist on spekulaasimaitselise teega. Te teadsite, mis see on? No mina igatahes ei teadnud, miskit liiki küpsis nimelt. Aga enne kui ma õige nimetuse guugeldamiseni jõudsin, oli keeruline sõna juba meelest läinud (spekulandimaitseline? Ei saanud vist olla see ikka...) ja kirjutasin "spekulaat". Intelligentsed inimesed muidugi teavad kohe, mis asi see ka on, mina vaatasin ikka päris pikalt esimest guugli vastet: "Hiina madala hinnaga vaginaalsed prillitootjad", enne kui kohale jõudis, mida seal tegelikult reklaamitakse. Spekulaat on tupepeegel siis. Kolmas vaste oli aga eriti segadusseajav: "Speculaasbrokken 3 St.a 125g Spekulatius Scheiben". Kumb ta siis on? On need omavahel suguluses? Võõrsõnade leksikon ei tea midagi ei spekulaasist ega spekulaadist, pakub mulle ainult spekulante. 

*Seoses glögiga, käisin Raekoja platsis, üritasin kuuske nuusutada, üldse ei lõhnanud, üle kõige kerkis mingi ebameeldiv hapukas, ütleme otse - okset meenutav lehk. Tuvastasin lõhna allikana "õuna käsitööglögi" müüva putka. Kas ma olen jälle ainus imelik või? Teised inimesed jõid seda asja!

12 kommentaari:

  1. Mõnes Raekoja platsi klaasmajas, kuhu ma sisse vaatasin, oli ka sama okselõhn. Nii et vbla pole õunaglögi süüdi, vaid see allapanu on imeliku lõhnaga. Või siis oksendas keegi sinna sisse enne, kui see majakeste vahel laiali jagati.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hahahahaa, võib-olla tõesti :D

      Kustuta
  2. Puuviljateed on ju ilma maitsestamata ka juba tugeva maitse ja aroomiga. Mis seal veel maitsestada? Segades loomulikud ja loodusest pärit puuviljad ja maitsetaimed kokku võib päris hea rüüpe saada. Teine asi, kui teesse on sünteetilist maitseainet sisse segatud. Mitte maasikatükid, vaid maasika maitseaine, näiteks. Vaat see on küll õudne.

    Ma vahel joon sellist maitsestatud teed, kus on roheline või must Camellia sinensis pluss muud maitsed. Basiluri omad on täitsa head. Kogu aeg ei jaksa purist olla ja ainult puhast rohelist, musta või oolongi juua.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tööl on see teema, et pole mingit ühiskasutatavat teesõela (eeldan, et inimesed ei sooviks seda, võib-olla asjatult) ja ostame ainult kotiteed, need on paraku enamasti sünteetilise maitsega.

      Kustuta
  3. Spekulatius on saksa köögis jõuluaegne kergelt piparkoogimaitseline küpsis. Spekulaas kõlab nagu sama asja hollandi vaste.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma oleks ka selle maitse tõlkinud "piparkoogimaitseline tee" või kasvõi "jõuluküpsise maitseline". (Miks ma ühe kokku kirjutaks, teise lahku, ei tea...)

      Kustuta
    2. kõikvõimalikud "pumpkin spice"-kombod on ilmselt sama maitseainekomplektiga.

      Kustuta
  4. Meil on ka köögis maitseteed ja need on jubedad! Mumeelest meil mehed joovad ja see on sama jube kui soolase toidu kõrvale magusat mahla juua. jälle minu jaoks meeste teema, vanasti kui söögikoht majas avatud oli, käisime regulaarselt all lõunal. Pea iga teine kutt võtts prae kõrvale mahla. Mahl vàhemalt ei lõhna, aga need teed lõhnavad nii kunstlikult ja kui keegi veel pikaks ajaks köögi kotikese vedelema unustab, siis haiseb too nagu kehv lõhnaõli.

    Poepakimünt on talutav, aga harjumatu, meil kasvab maal see vanakooli versioon, mis on ainus arvestatav minu jaoks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, magusat mahla ma ka toidu kõrvale ei kannata. Tomatimahl on ok.
      Ma jätsingi selle kotikese eile töö juurde vedelema ja täna oli terve köök "jõululõhna" täis, või noh, spekulaasilõhna.

      Kustuta
  5. Ennist Klari postituse juures juba kommisin, nüüd tuli meelde, et ka jasmiini ja kodune pärnaõie tee meeldivad. Mustadest teedest vaid põhjamaades müüdav Liptoni "Yellow label" igal pool mujal täpselt samas pakendis proovitu on saast sattunud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Parandus: Kitty postituse juures.

      Kustuta
  6. No näed, ma polegi ainuke imelik maailmas. Vahepeal ma kahtlesin selles, sest kui ma tööl mõnikord vingun, et miks ainult maitsega teed ja tavalist musta pole, siis vaadatakse väga imelikult, et kes küll musta teed jooks. Aga minu meelest on need puuviljateed ka väga kunstlike maitsetega, täpselt sama emotsioon, et nagu seepi või shampooni jooks.

    Hästi kange must tee korraliku suhkruportsuga näiteks aitab mul peavalu vastu, juba sellepärast ma tahaks, et tööl oleks esmaabi võtta, kui vaja... aga nagu ma oma postituses ütlesin, keegi ei keela mul ju oma teekarpi sahtlisse osta :D

    VastaKustuta