reede, detsember 02, 2022

Terrorismivastane võitlus

 L. oli siin ükspäev koledasti frustreeritud - pank nõuab temalt igasugu andmeid ja suisa joonistatud graafikuid, kes meie ettevõttes need tegelikud kasusaajad on. Oli teine juba pangaprouaga tõrelenud, et tehku neid asju see, kellel neid vaja on, aga proua ajas sõrad vastu ja lehvitas erinevate säädustega. Advokaadihärra laiutas kah käsi ja nõustus, et eks nad võivadki kinni panna, kui andmeid ei saada. Esialgu pangakonto siis. Härrased tegelikud kasusaajad (meie nende hulka otse loomulikult ei kuulu) ei taha ka end torkida lasta, viimases hädas käivad paar numbrit välja ja apelleerivad, et pole kellelgi õigust nende asjus tuhnida. L. kah nõutu - pank on teise riigi oma, kasusaajad on teise riigi omad, muuseas, selle sama riigi - ajagu omi asju omavahel, mispärast peab tema tõmblema?! Näitab siis mulle ka seda tohutut kasusaajate nimekirja - mina vaatan ja no julgelt 80% nimedest ei ütle mulle tõesti midagi. Meenutame, et oleme sama firma alluvuses 17 aastat töötanud. Pakun omalt poolt välja, et tunnistagu hoopis kõik ausalt üles, no näeb ju küll täitsa rahapesu moodi välja, pääseb äkki tabelite ja graafikute tegemisest?! "Kirjuta midagi!" läheb minupoolse B-plaanina ka lõpuks käiku.

Sellega seoses meenub, kuidas sama pank küsis igasugu imelikke küsimusi minu käest ka. Et miks ma võtsin pangaautomaadist raha? Vastasin, et "oli vaja". Kust ma sain selle raha, mille ma automaati panin? "Ema andis." Ausad vastused, keegi ei palunud pärast täpsustada. Tundub mõistlik terrorismi (ja rahapesu) vastane tegevus olevat. Huvitav, kas nad tõesti arvavad, et terrorismi rahastades panen ülekande juurde selgituseks "Abdulile pommi tegemiseks"? See lugu olla ju tõene, et mingi kollektiiv ostis ühispiletid teatrietendusele nimega "Terror" ja kui teised maksjale ülekande tegid ning selgituseks lavateose pealkirja kasutasid, siis pank sekkus ja peatas tehingud...Palju need teatripiletid meil ometi maksavad?!

Seda anekdooti teate, miks vene mees lennujaamas kinni võetakse? (Ok, paegusel ajal veidi kohatu nali) Sest ta hõikas oma naisele: "Aлла -  я в бар!"

6 kommentaari:

  1. Mul kolis kolleeg Soome elama ja viis endaga kaasa riiki sisenedes hunniku sularahas valuutat (sest pangakaardid ei kehti uues riigis ja üleüldse), deklareeris korrektselt piiril. Kui siis kontot hakkas avama ja kaarti vormistama, siis pidi täpselt määratlema, mis ulatuses ta arvele sularaha sisse panna plaanib. Sama jama oli pojaga, kes Soomes ülikooli läks ja vajas pangakontot, et emalt saadud sularaha panna kontole ja maksta ühika eest (ühikas ei aktsepteeri sularaha). Siuke kino käis, et anna kannatust. Minu meelest läks neil ca 3 nädalat, et kõik toimima saada (konto, ID, kaardid jne). Ja sularaha saad kasutada piiratud kohtades. Tal oli vaja maksta korteriüür ja osta natukene mööblit. Üüriga sai kuidagi läbirääkida ja tähtaega venitada, mööbli eest vist ainult ikea võttis sula, teised ainult pangakaardimakseid. Koeratoidu tellisin mina siit ja delivery läks siis Soome :D Tema sugulane Saksamaal kandis mulle raha tagasi, tal omal oleks ilge aeg läinud.
    Ülemus, kes osaliselt elab Rootsis, ütleb, et Rootsi pürib üldse sularahavaba maa poole. Sisuliselt neid kohti, kus saaks sula kasutada, on imevähe. Meil on siis isegi hästi siiani olnud, pole nagu keegi eriti uurinud, ma emale pean sageli võtma. Maal ema ei saa isegi apteegist ravimeid ilma sularahata kätte. Ketivaba apteek ja ainult sulas arveldab.

    VastaKustuta
  2. Ma maadlen neil päevil siin just samade teemadega ja ausalt öeldes... viha kasvab riigi, valitsuse ja teatud ametkondade vastu meeletu kiirusega. Suured saksad ja pangad ise (sic!) pesevad ja kandivad raha kuis aga jaksavad ja siis sina oma pisku üle pead seitsmel eri moel aru andma, tõendama, kirjutama, pea 3 x panti panema jne, jne.

    VastaKustuta
  3. Nüüd siis tead, miks Ukraina nii pop on ja kõik ärimehed seal tunglevad, sest seal saavad kõik oma raha ja pesta, ilma et keegi midagi küsiks. Kõik rämpsu saad miljoniteks vahetada. Peasi et mitte makse maksta. :)

    VastaKustuta
  4. See on põhjus miks riikidele ja valitsustele digitaalne krüptoraha nii vastukarva, hullult keeruline kontrollida ja seetõttu ka maksustada aga kerge ringi kantida ühest kohast teise.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. tuleb nüüd põhiteemast täiesti mööda kommentaar, aga ma ei saa aru, mis värk krüptofännidel vandenõuteooriate ja diktatuuridega on. Twitteris on enam-vähem kindel, et kui kellegi profiilitutvustuses on krüpto ära mainitud, sis tuleb sealt varem või hiljem umbluud, vandenõuteooriaid ja Kremli jutupunkte.

      Kustuta
    2. Päris krüptohaid hoiavad madalat profiili (või hoopis profiilitud), tavaliselt pole sul aimugi, et nad sellega tegelevad. Milleks tõmmata endale soovimatut tähelepanu😉 Ega maksupettur ka kuuluta suure suuga, et tal Panamas pangaarve. Krüpto mainimist kasutatakse lihtsalt klikimagnetina.

      Kustuta