laupäev, detsember 02, 2023

Hea, et seda ikka koolis õpetatakse

Minil oli siin ükspäev...hmmm, kuidas selle ametlik nimi võiks olla?...seksuaalkasvatuse (jube väljend!) loeng. Igal juhul räägiti siis teismelistele lilledest ja liblikatest. Ma kohe huvitusin, et noh, mis teiega seal siis tehti. Käsi südamel - see oligi tema esimene lause sel teemal:

Mini: "No räägiti, et kui endale midagi tagumikku plaanite pista, siis vaadake, et sellel ikka käepide ka taga oleks, no nagu buttplugil, noh!"

Ee, hum, nojah. Meenutades Adam Kay memuaare tema arstiaastatest (raamatud "See teeb haiget", "Oh sa püha(de) vahetus" ja vähemalt määral "Tsenseerimata"), siis pole midagi imestada, see on oluline info, mida jagada. Meenutagem või seda lugu vaesest vagast pastorihärrast, kes kardinaid üles riputades kogemata libastus ja kartuli endale õrna kohta kukkus. Ta oli juhtumisi kardinaid alastiolekus üles riputanud, aga kellega meist ei võiks selline asi juhtuda, eks. Igal juhul uudishimu on inimese üks peamisi edasiviivaid jõude ja paraku sisaldab see endas ka huvi selle vastu, mis kuhu mahtuda võiks. Iseasi, kas pärast välja ka mahub. 

Igatahes olla koolitaja tasemel olnud, mitte selline nagu meil omal ajal, et seksiteema võeti ette kevadsemestri lõpus viimasena - "lugege see peatükk õpikust iseseisvalt kodus läbi!" ja kui siis üks julgem noormees järgmises tunnis teatas, et tema luges küll, aga päris hästi aru ei saanud, kas õpetaja seletaks, siis õpetaja vajus näost ära ja vahetas teemat. See oli veel see aeg, kui eeldati, et sellest millest ei räägita, selle vastu ka huvi ei tunta. Eks selliseid arvamusi on praegu ka muidugi. Küsisin Mini käest ka, kas konservatiivsed lapsevanemad ikka piketeerisid teil akna taga. Ta vastas, et ei, loeng oli neljandal korrusel....

Ausalt öeldes ega ma ei igatseks 24 julge teismelise ees lilledest ja liblikatest rääkida, see nõuab ikka parajat enesevalitsust. Kuigi, ega 24 näost punase teismelise ees oleks vist veel ebamugavam. Ma täitsa imetlen, kuidas praegused noored mingisugust valehäbi selle teema juures ei tunne. 

Mini: "No ja siis Mammu* küsib üle klassi - misasi see vulva on?!" Haa - ausalt, mulle see soovituslik uudissõna naissuguelundi kohta ka üldse ei meeldi. No kuidas sa ütled - vulva?! Iuu. "Aga kuidas te siis ütlete?" Tuleb välja, et ingliskeelne "pussy" on hoopis suupärasem väljend. Ma ei tea, kas peaks juurutama mingi uue sõna kasutuselevõttu, kui see kuidagi loomulikult ei tule. Miks meeste asjade kohta käivad sõnad kuidagi hoopis normaalsemad tunduvad?

*Nimed muudetud

6 kommentaari:

  1. "vulva" ei ole minu arust ka päris korrektne, see on ainult häbemekink, mitte kogu kupatus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. OK, EkSS ütleb, et see tähistab naise _välimisi_ suguelundid, nii et väheke rohkem, kui mina arvasin. Aga ikkagi ainult seda, mis väljaspool!

      Kustuta
  2. Ma just leian, et vulva on täitsa ok sõna. Harjumatu, seda küll, aga ikka parem lahendus, kui igast lilleõied ja jumal-teab-mis-asjad-veel. Häbemekink on terminiloogiliselt ka okei aga liiga pikk, häbe on natuke plähh (ja seostub koheselt ka sõnaga häbenema). Sest kui nt vaja pesta, siis pestakse ju ikkagi just vulvat, mitte nt tuppe (nagu võib lugeda mõnikord Perekoolist, et kes soovib nippe tupe raseeerimiseks).

    Igal juhul on sellised seksuaalkasvatustunnid ikkagi paremad, kui need kus õpetaja ja õpilased üksteise võidu punastavad. Midagi sellist mäletan enda kooliajast.

    VastaKustuta
  3. Mu arust on vulva täiesti tavaline sõna (nagu vagiina ja peenis, eks). Kui mu tütred pisikesed olid, tuli teha valik, kas ninnunännutada pissitussusid või kasutada korrektset sõnavara. Algul oli endal harjumatu, aga harjub ära. Tulebki õigeid sõnu normaliseerida. Vulvad vabaks! 😁

    VastaKustuta
  4. "Vulvapooldajad" :) Ei, ega mul mingit ratsionaalselt argumenti selle vastu polegi, lihtsalt see sõna ei meeldi ja see on juba maitseasi. "Vuhvad ja nende vulvad". Eks neid sõnu on veel, mis teistele täiesti normaalsed tunduvad, aga mina võdistan õlgu. "Lämmi" näiteks, see küll vist pigem murdesõna.

    VastaKustuta