neljapäev, detsember 07, 2023

Võsasrähkleja varustus

Mul oli tegelikult kenasti olemas teema, millest täna kirjutada, aga siis poole päeva peal käis mingi krõks ära, isiksus muutus ja avastas, et see ei kõlba küll kassi saba allagi.

Õnneks oli Kristallkuul just huvitaval teemal kirjutanud ja kuna minu lähenemine matkavarustusele on kardinaalselt erinev, siis otsustasin tema teema pätsata. 

Meie lähenemine matkariietusele on põhimõtteliselt see, et loodusesse tuleb panna selga see, millest pärast kahju ei oleks. Suvel olen ma niikuinii igalt poolt ära kriibitud, aga talvine standard on umbes see (pildil on varakevad)

See pruun asi on miski karvase sisuga meestejakk Zarast, umbes 15 aastat vana. Hästi soe, ei rebene kuskilt ja plekke ka ei jää. Vihma ka läbi ei lase. Dressipüksid on osa Nike'i komplektist, mille vanemad mulle ostsid, kui ma olin 18, vahepeal tissid kasvasid, dressikas selga ei lähe, aga tagumik on õnneks samaks jäänud. Tehti alles vanasti korralikke asju - isegi värvist pole need ära läinud, kuigi kasutan tõesti pidevalt. Sees on neil võrkvooder, seega soojad. All on mingi suva dressikas ja t-särk, vot spordirinnahoidja on küll spetsiaalne. Mütsi kudusin "ise" (vanaema ilmselt kudus) põhikoolis.

Veidi soojemal ajal näen välja selline:

See jakk on täitsa uus, kaks aastat tagasi H&M-st sain, 19 euri maksis. Mulle tundub, et mu kehal on enamasti normaalselt soe, sest liigutades ju ikka hakkab, seega kannan tavariideid. Jalas on sellel pildil veel need samad eelmise pildi dressid, aga soojemal ajal õhemad dressid või retuusid.

Jalanõude osas ma allahindlust ei tee, need peavad head olema. Parim ost nii aastat viis kandmist saanud Catmandoo matkatossud, olid vist 30 euri ringis. Olen nendega nii vette kui mutta kukkunud ja lumel matkanud - jalad on kuivaks jäänud ja libedad ei ole. Matkasaapaid mul ei ole, päris paksus lumes olen käinud Samelini tankidega. Nüüd on meil plaan küll räätsad soetada, sinna äkki isegi oleks matkasaabast vaja. Samelinidega on see kummaline häda nüüd, et kahed eelmised olid ideaalsed ja nüüd kolmandatega hakkab jalgadel külm...Need kõik on metallninaga, alati küsitakse - kas külm ei ole, ma olen alati öelnud, et ei ja nüüd pean tunnistama, et on, pagan, jah. Kummaline.

Matkatossudega käin kuni väljas üle +15, peale seda mina enam kinniste jalanõudega käia ei suuda. Kristallkuul vihkab krõpsuga matkasandaale, mina armastan. Ma saan aru, et need ei ole just kaunid, aga no mugavamat jalanõud annab otsida. Muidu ma päris palavas käisin alati varbavahedega, isegi reisidel, kus üle 20000 sammu päevas käidud, inimesed imestasid, et kuidas ometi, aga ega see vist tõesti jalale hea ole, eelmisel suvel esimest korda tajusin. Mul olid 20 aastat Nike´i sandaalid, samal ajal ostetud kui need punased dressid, kahekümne aasta kandmisega lõpuks läks taldadel liim lahti. Nüüd on mingid no-name´id, päris nii pehmed pole kui Niked, aga käravad küll. Mul on tegelikult võrgust Adidadese tossud ka, aga mu meelest need pigem mõttetud - kui on külm, siis tuhiseb tuul läbi ja kahekümne kraadiga on ikka palav.

Suveriietus on enamasti lühikesed püksid ja t-särk, täiesti suvalised. Leidsin suvist pilti otsides sellise, mis kenasti illustreerib meie läbitavat maastikku. Vaja on jõuda selle suurest kivist paremal oleva puuni, mis seal kauguses paistab...

Kuna me enamasti ööbima ei jää loodusesse, siis päris matkakotti ei kasuta. Jälle täitsa suvalised seljakotid on kasutuses, aga neid on mitu erinevates mõõtmetes. Telk on ka muidugi Jyski oma, sest vihmaga mina ei telgi ja muul ajal ajab see asja ära.



5 kommentaari:

  1. olin vanasti kah seda usku, et sooja ilmaga kannatab ainult lahtise kingaga käia, aga ühed allahindlusega ostetud üleni riidest pealsetega Puma käimistossud osutusid nii hästihingavateks, et nendega kannatab isegi päris palavaga olla. See-eest kisub nendega kuskil +12 peal juba jahedaks ja vett nad ka ei pea.

    VastaKustuta
  2. Igati mõistan teie lähenemist. Ja kui sa oma riide-jalatsivärki mitmeid kilomeetreid seljas tassima ei pea ja saad igal hommikul õue kiigates otsustada, mida selga-jalga panna, siis on see igati tehtav. Aga mu varustus kogunes suuresti Nepaali tõttu. Seal oli iga asja kaal ülioluline ja kaasa pidi korraga võtma kõik, mida on vaja vahemikus +26 kuni -20 kraadi. Eks kvaliteetne ja efektiivne matkakraam kulub muidugi ka Eestis ära, sageli saab takistuseks hind, sest ei raatsi maksta. Lihtsalt mul on nüüd kõik hädavajalik olemas ja saab rahulikult siin ka kanda :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, lennureisidel, isegi kui pole plaanis matkata, on nutikas varustus väga oluline küll. Mäletan, kui meil kästi firma ühtse väljanägemise nimel Kreekasse kaasa tarida neli hiiglaslikku saunalina, mille jaoks lõpuks eraldi pagasipilet telliti (ja seda pagasit siis ootama pidime jne). Samal ajal kui on olemas üliväikseks kokkukäivad käterätid.

      Kustuta
    2. Me läksime kusagi mägimajas sauna ja ma võtsin oma saunalina välja - 80 grammi koos pakendiga ja tõesti saunalina mõõdus. Sõbranna hakkas naerma ja võttis oma kotist oma käteräti - täispaks täissuuruses frotee, kaal... 300-400 grammi?, lisaks tohutult suur (päris matkal on seljakoti maht alati hästi kitsas). Tookordne matk jätkus nii, et millalgi jagasime me tolle sõbranna raskemad asjad grupi vahel ära ja viimase lõpu sõitis ta lumesaaniga, sest suusatada enam ei jaksanud + mingid muud hädad veel.

      Et jah, kola kaal ja maht loevad küll, eriti päris matkal, kui pead neid pikalt seljas tassima.

      Kustuta
  3. Jalatsitest eelistan igal võimalusel matkasandaale, väga oksliku või kivise korral matkatossud, saapad viimases hädas. Raudninaga jalatsid on meil vaid workboots, matkamiseks liiga rasked mu arust.

    Riiete puhul kihid - niiskuse ja temperatuuri kontroll, olen fleece, tuulepluusi ja vihmakile usku. Kui vähegi võimalik lühikesed püksid.

    Universaalset optimaalset riietust pole, iga konkreetse matka puhul liiga palju muutujaid mida arvesse võtta.

    Matkariietuse teemal blogisin 24okt 😉 https://ttlogi2.blogspot.com/2023/10/stiilisoovitusi-eksperdilt-ainult-8-10.html?m=1

    VastaKustuta